#metoo – Az érem másik oldala (Jodi Picoult: Ítélet c. könyvéről)

Ha a valóságban is létezne, feltehetően Jack St. Bride-ot tartanánk a világ egyik legszerencsétlenebb emberének. Jodi Picoult szóban forgó regényhőse 8 hónapot tölt el ártatlanul egy amerikai börtönben, miután egy tanítványa szexuális zaklatással vádolja meg a középiskolai tanárt és futballedzőt. A könyv kezdetén Jack egy New England-i kisvárosban, Salem Fallsban próbál meg új életet kezdeni, azonban itt várnak rá csak az igazi megpróbáltatások.
 
Az amerikai írónő regényének témája minden korban aktuális lenne, azonban jelzésértékű, hogy eredeti, 2001-es megjelenése után éppen 2018-ban kapott magyar fordítást ez a minden szempontból tabudöntögető alkotás. A 2017-ben kirobbant, #metoo névvel fémjelzett kampány során számos szexuális zaklatáson átesett nő emelte fel a hangját, állt ki a nyilvánosság elé. Nem tisztem és célom, hogy ezen ügyek valóságalapját megkérdőjelezzem. Azonban mint az élet számos területén, az éremnek itt is két oldala van. Jodi Picoult pedig (nőként!) felvállalta az ördög ügyvédjének szerepét és rávilágított arra, hogy a szexuális zaklatási vádak esetében sem minden fekete vagy fehér.
A regény főhőse, Jack St. Bride egy fiatal, jól szituált családból érkező tanárember, aki pályájának kezdetén egy nagyon szigorú és hagyománytisztelő lányiskolában kezdi meg munkáját, amit nagyon lelkiismeretesen és innovatívan végez. Az iskola futballedzőjeként szinte istenként tekintenek rá a 15-16 éves kamaszok, sokan plátói szerelmet táplálnak irányában. A helyi tiszteletes lányának túlzott rajongása azonban a főszereplő vesztét okozza, korábbi életének teljes feladására kényszerül. Jack mosogatófiúként próbál új életet kezdeni Salem Fallsban, amely egy ízig-vérig kisváros minden előnyével és hátrányával együtt. Bejelentési kötelezettségének eleget téve a főhős jelentkezik a helyi rendőrörsön és nyilvántartásba veszik mint szexuális zaklatót. Egy ilyen kis közösségben azonban semmi nem maradhat titokban. Jack St. Bride rövid idő alatt a város esküdt ellensége lesz, esélyt sem kapva az újrakezdésre.A kellően kisarkított és provokatív közeg, továbbá a kiinduló szituáció már önmagukban elég nagy horderejűek lennének egy komplett regény felépítéséhez, de Picoult csavar még egyet a dolgon. Feltárja olvasói előtt a börtönből szabadult ember társadalomba való visszailleszkedési nehézségeit is. 
 
A regényt a merész témaválasztás mellett a kiválóan megformált karakterek lendítik tovább. A helyi milliomos, Amos Duncan lánya, Gilian gátlástalan és labilis természetével, továbbá különböző „ördögi praktikákkal” igyekszik behálózni Jacket. Ellenpontként pedig ott van Addie Peabody, a helyi büfé vezetője, aki számos csalódás és megpróbáltatás után is bizalommal fordul a kisváros új jövevénye felé.
 
Jodi Picoult az erkölcsi és a hivatalos igazságszolgáltatás áthatolhatatlan sűrűjébe vezeti olvasóit. A körülmények és előítéleteink alkotta elképzeléseinket ütközteti számos észérvvel és bizonyítékkal. Az emberi természet jó és rossz oldalának következményeivel, továbbá a sors fatális véletlenjeivel is számolva alkot meg egy olyan konfliktushelyzetet, ahonnan csak az egyik fél kerülhet ki győztesen, már ami a hivatalos igazságszolgáltatást illeti. A következményeket, lelki sérüléseket – az igazságtól függetlenül – azonban egyik fél sem úszhatja meg.
 
Ártatlannak bizonyulhat-e szexuális zaklatás vádjában a büntetett előéletű férfi, mikor szinte minden körülmény ellene szól? Ki lehet-e tartani egy ilyen ember mellett, ha a szíved mélyén mégis hiszel bűntelenségében? Vajon mi az „elfogadhatóbb”: ha egy ártatlan ember kerül rács mögé vagy ha egy bűnös embert futni hagyunk? A kérdések adottak, a válaszok pedig – mint mindig – az emberek, az író, az olvasók kezében vannak.