Megnyílt az első közösségi kert a belvárosban!

A Király utca 7. szám alatt, ahol eddig csak a gaz nevelkedett, egy közösség csírája kezd sarjadni, a Zöld Folt eddigi legnagyobb horderejű projektje keretében.
Szeptember közepe óta kezdi öltögetni kert formáját a belvárosban az eddig talán évente egyszer tarvágott terület. A csapat pár éve már próbált kertterületnek alkalmas helyet találni magának, ezidáig sikertelenül. Végül a Király utcában a Frei Café és a Palatinus hotel szomszédságában lelte meg helyét egy kis belső udvarban.

Fatér Máté (a PTE BTK szociológia szakos hallgatója) elképzeléseiből alakultak ki az ötlet körvonalai, majd Füzér Katalin (a PTE BTK TMI Szociológia Tanszék vezetője) segítségével jutott el a Közgazdaságtudományi Karon futó Simonyi Inkubációs Programba, amely startup vállalkozásokat segít beindítani és ehhez kapcsolódóan közgazdasági tapasztalatok megosztásával támogatja a kezdeményezéseket.

Magát a földterületet Hajba Gergő (a Zöld Folt Közösség tagja) „járta ki” az önkormányzatnál. A Nick Galéria vezetője, aki egyben a belvárosi udvarokat is rendezi, hívta fel a figyelmet a kihasználatlan területre, Gergő pedig hosszas folyamat során megszerezte azt a közösség számára. A belső udvar a Murál Morál Egyesület nevén van, a csapatot ernyőszervezetként segítő módon.

A fotó forrása: Zöld Folt Közösségi Kert Facebook-oldala

A Zöld Folt Közösség létszáma az évek alatt megtépázódott a sikertelen földvadászat során, de a kertművelés lehetősége hamar új és lelkes tagokat vonzott be, és újra virágzó életet él ezen a, szó szerint, kis zöld folton a betonrengeteg közepén.

A kert jövőjét tekintve számos elképzelés létezik, egy kertészmérnök tevei alapján folyik a munka, egyelőre a rekreációs tevékenységnél tartanak. Felmerült azonban például a városi méhészkedés elindítása is.

Maga a közösség friss és ropogós, mint a salátalevél. Nyitottak, mint a kertbe nyíló bejárat, amin nincs is kapu. Így ha indokolatlan vágyat érezne az ember arra, hogy a földben turkáljon és piszkos legyen a keze (természetesen jó társaságban), akkor mindössze meg kell keresnie a Facebookon a következő Zöld Folt Közösségi Kert által létrehozott eseményt.  

Az első retekvetés mellett már a parcellák is megpályázhatók. Így azok, akik eddig lecsúsztak erről a nagyszerű lehetőségről, nem kell, hogy csüggedjenek, nem maradtak ki végleg a buliból. Mivel a csapat nagyon nyitott és kreatív társaság, mindig várják az új segítő kezeket és ötleteket.

A kert jelenleg a Facebookon meghirdetett események ideje alatt látogatható. (Ide kattintva érheted el a kert oldalát.) Azok, akik nem parcellatulajdonosok, a későbbiekben is hasonló keretek között ismerkedhetnek ezzel a kis paradicsommal. A csapat egy igazi közösség kialakítását célozza meg, melyet többek közt a kert területére tervezett színpad is igazol.

Ennek a civil projektnek köszönhetően Pécs is csatlakozott a közösségi kertek világába. Személy szerint remélem, hogy ez a kis folt csak a kezdet és ez a szemlélet terjedni fog az egész városban, alternatívát mutatva a fóliasátras, hipermarketekben kapható zöldségekre. Hadd egye mindenki a saját paradicsomjait.