Másol, átalakít, kombinál – Kirby Ferguson: Everything is a Remix

Nincs új a nap alatt – Kirby Ferguson négy, rövid részből álló sorozata a szellemi termékekkel és a kultúra evolúciójával foglalkozik, új színben tüntetve fel a másolás problematikáját. A legnépszerűbb zenei művek és filmek eredetéről, vagy akár a szerzői jogok alakulásáról kapunk rövid gondolatébresztőket; a videók megtekintése a délutáni kávé mellett erőteljesen ajánlott.

Másolás: valakit vagy valamit változtatás nélkül utánoz, felhasznál. Plagizálás: idegen szellemi alkotást magáénak tüntet fel, felhasznál. Az egyetemi polgárok többsége, eddig leginkább a szemináriumi, vagy szakdolgozatok elkészítésének apropójából foglalkozhatott a két, szinte teljesen egyet jelentő fogalommal, illetve az esetleges alkalmazásukkal járó lelkiismeret furdalással vagy lebukás esetén a kikerülhetetlen következményekkel. A magát egyszerre íróként, rendezőként és vágóként is meghatározó kreatív fiatalember, Kirby Ferguson úgy egy bő évvel ezelőtt mutatta be a világhálón négy részes tényfeltáró sorozatának, az Everything is a Remix első darabját.

A sorozat koncepcióját és tematikáját tekintve nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az emberek gondolkodásának megváltoztatása, vagy csak szimpla elgondolkodtatása a másolás műveletével kapcsolatban. Az alapvető tények és az ezek melletti logikus érveken kívül a videók, az adott résztematikához igazított stílusa és a különböző forrásokból újra- és összemixelt hang és képanyagok teszik egyértelműen szerethető és érdekes projektté a sorozatot.

Az első rész tulajdonképpen a fogalmak tisztázásának és a probléma körvonalazásának ad teret. Az ihletet az állítólagos plagizálások miatt kirobbant perek adták, mint amiről például a Coldplay vagy J.K. Rowling esetében beszélhetünk. Pedig, mindegyikünk, még a pert indítók is tökéletesen tisztában vannak vele, hogy, egy klisével élve: nincs új a nap alatt. Ezt ügyesen érzékelteti egy nagyon egyszerű példa: egy hiphop szám alatt (Will Smith) is ugyanazt a basszus alapot hallhatjuk, mint később az elektronikus vonalat képviselő Daft Punk-nál.

Everything is a Remix Part 1 from Kirby Ferguson on Vimeo.

A második rész már nem az alapokkal, hanem a másolás lehetséges tárgyaival, ezen belül is inkább a mozgóképekkel foglalkozik. Hiszen nem csak a zene, vagy az írott szó létezhet alapból már valaminek a másolataként: az elmúlt tíz év legsikeresebb száz filmje közül hetvennégy rendelkezett valamilyen alappal: lehetett egy regény, képregény adaptációja, egy számítógépes játék vászonra vitele, vagy cifrább esetben pedig egy olyan film, mely egy musical-en alapszik, amit egy korábbi film miatt dolgoztak át a Broadway számára (Hajlakk). Közismertebb példáért elég csak a Star Wars-ig nyúlnunk, Lucas és csapata több ízben „koppintott” az eredeti Flash Gordon sorozatból, Kurosawa filmjeiből, C-3PO figurája pedig egyértelműen az 1927-es Metropolis robot újragondolása.

Everything is a Remix Part 2 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Hunter S. Thompson többször is szóról-szóra gépelte le F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby-jét, annak apropójából, hogy megtapasztalhassa milyen is egy igazi mesterművet írni. Ebből a példából a harmadik rész tanulsága könnyedén kristályosodik ki előttünk. Az egyén kreativitása alapvetően nem saját gondolataitól, hanem mások ötleteinek megfelelő feldolgozásától és alkalmazásától függ, átvételüknek mértékéről és azok későbbi átalakításától és kombinálásától. Jelenlegi társadalmunkat erősen meghatározó technikának, a számítógépek és programjaik fejlődését is végig lehet követni a kreativitás ilyesfajta meghatározása szerint.

Everything is a Remix Part 3 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Az utolsó, a múlt héten megjelent rész, tökéletes lezárása a sorozatnak. Már nemcsak a kulturális aspektusok felől közelíti meg a másolás-átalakítás-kombinálás, a témában általa megnevezett szentháromságát, hanem az evolúció, azon belül is különösen a szociális fejlődés kapcsán. Emellett pedig a pillanatnyilag egész világszerte aktuális, felhasználók millióit felháborító ACTA egyezség, és a másolás fogalmához kapcsolódó jogi viták, határozatok sem maradnak ki a körből. A konklúzió egyértelmű: a másolás megítélése mindig az akcióban betöltött szerepünktől függ. Hiszen közel sem mindegy, hogy én eszem-e meg az ünnepelt tortáját, vagy én vagyok maga a szülinapos.

Everything is a Remix Part 4 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Bővebb információt itt találsz: http://www.everythingisaremix.info/
Forrás: http://www.filmmakermagazine.com/news/people/kirby-ferguson/