Május 12-ig jelentkezhetsz HÖOK mentornak

Jelentkezési felhívás mentori posztra a 2016/2017-es tanévre

HÖOK Mentorprogram – Felsőoktatási Mentorhálózat

Jelentkezési határidő: 2016. május 12. (csütörtök)

a jelentkezési lapot kinyomtatva és aláírva a szóbeli meghallgatásra kell magatokkal hozni.

A jelentkezési lap innen érhető el: mentor.hook.hu/mentor-jelentkezes


Kedves Hallgatók, leendő mentorok! 

A HÖOK Mentorprogram országosan felvételt hirdet kortárssegítői, mentori feladatok ellátására a 2016/2017-es tanévre. A HÖOK Mentorprogram egy olyan, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) által támogatott esélyegyenlőségi program, mely az elsőéves hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatókat segíti a felsőoktatásban.

Felvételi kritériumok:

Szóbeli meghallgatás. A felvételire egy rövid kiadványból készülhettek fel, amelyet honlapunkon a felvételi kiírásban értek el: mentor.hook.hu/mentor-jelentkezes

Mentornak jelentkezhet minden olyan, nappali tagozatos hallgató, aki nem első tanévét kezdi a felsőoktatásban (Bsc vagy Msc vagy osztatlan képzésből vagy felsőfokú szakképzésből) a 2016/2017-es tanévben.

A jelentkezők vállalják, hogy amennyiben a mentorfelvételin maximum pontszámot érnek el, akkor 2016. július 1. és 4.-e között részt vesznek a Mentorprogram által Balatonlellére szervezett Mentorképzésen; ahol a szállást, étkezést és képzést a Program biztosítja számukra, de az utazás költségei a jelentkező mentorokat terheli.

A mentornak jelentkező hallgatók a júliusi Mentorképzésen való részvételről - a mentor felvételi lezárta után - június végén/július elején kapnak értesítőt e-mailben- a jelentkezésükkor megadott e-mail címre. A Mentorképzésen való részvétel automatikusan nem jelent felvételt a HÖOK Mentorprogramba, mint mentor. A felvételi végleges eredményéről augusztus elején értesülnek a jelentkezők.

Az augusztusban felvételt nyert mentorok vállalják, hogy augusztus folyamán a kötelező esetmegbeszélőkön részt vesznek. Az esetmegbeszélők az ország több pontján, minden felsőoktatási régióban megrendezésre kerülnek,  az időpontok és városok közül minden mentor maga választja a számára legmegfelelőbbet.

Az esetmegbeszélők pontos időpontját sajnos, csak azután tudjuk meghatározni, miután az Oktatási Hivatal átküldte számunkra azon elsőéves hallgatók adatait, akik részt kívánnak venni a Programban- ezután időt kell hagynunk a mentoroknak, hogy megtörténjen a kapcsolatfelvétel.

A tavalyi évben is irányadó volt számunkra, hogy az esetmegbeszélők augusztus 20-a előtt legyenek, ugyanis 20-a után szinte mindenhol gólyatáborok zajlanak, és sok mentor ott is vállal feladatot.

A mentorok tevékenységükért díjazásban részesülnek, amennyiben vállalt feladataikat teljesítik.

A mentor feladata:

A mentor azonos intézményben és szakterületen tanuló felsőbb éves, aki segíti a rábízott hallgatók intézményi beilleszkedését: tanácsokat ad tanulmányi és oktatási ügyekben, informál az aktuális pályázatokról, hallgatói juttatásokról, és ösztöndíjakról. A mentorok legfontosabb feladata, hogy felkészítsék a mentorált hallgatókat a segítség nélküli egyetemi életre.

Egy mentor több hallgatót is segíthet.

A felvételt nyert hallgatók 10 hónapra- egy tanévre- vállalják mentori tevékenységüket.

A mentorok vállalják, hogy megbízásuk idején folyamatosan kapcsolatot tartanak a mentoráltjukkal/mentoráltjaikkal, régió és/vagy intézményi koordinátorukkal; és a munkájukhoz tartozó adminisztrációs feladatokat maradéktalanul teljesítik, munkájukról írásbeli beszámolót készítenek.

A jelentkezés módja:

Mentorjelentkezési lap kitöltése online (elérhető: mentor.hook.hu/mentor-jelentkezes oldalon), melynek kitöltése után nyomjátok meg az "elküld" gombot, ezt követően megjelenik egy oldal, amelynek alján található linkre kattintva kaptok egy PDF dokumentumot. Ezt nyomtassátok ki, írjátok alá, és hozzátok magatokkal a szóbeli meghallgatásra.

Fontos, hogy a jelentkezésnél az intézményeteknek megfelelő régiót jelöljétek be!

A HÖOK Mentorprogram régiói városok szerint:

  • Budapesti régió (Budapest, Gödöllő)

  • Debreceni régió (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Hajdúböszörmény)

  • Észak- Magyarországi régió (Miskolc, Eger, Gyöngyös, Sárospatak)

  • Északnyugat- Magyarországi régió (Sopron, Szombathely, Mosonmagyaróvár, Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Dunaújváros, Keszthely)

  • Pécsi régió (Pécs, Kaposvár, PTE Zalaegerszeg, PTE Szombathely)

  • Szegedi régió (Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Szarvas, Gyula, Baja)

Csak annak a jelentkezőnek a regisztrációja sikeres, aki a PDF formátumú jelentkezési lapot visszaküldi a megadott postai címre!

Jelentkezési határidő: 2016. május 12. (csütörtök)

A szóbeli meghallgatások régiónként történnek, 2016. május 18. -2016. május 31 között. A felvételi pontos helyszíneiről és időpontjairól a HÖOK Mentorprogram honlapján tájékozódhattok a jelentkezési felhívás lezárta után.

A végleges felvételi döntésről augusztusban kaptok értesítést e-mailben.(2016. június 1.-e után a felvételi sikertelenségéről vagy a Mentor Táborba való meghívásról küldünk e-mailt.)

Amennyiben bármilyen kérdésetek van, az alábbi elérhetőségen jelezzétek: minoseg@hook.hu