Könnyű álmot hozzon az éj

Nincs is jobb egy kellemes délutáni sziesztánál, hogy kipihend a rohanós délelőttödet. Alvás és ébrenlét között egyensúlyozva egyszer csak meghallod, hogy valaki járkál a másik szobában. Ez egészen addig nem kezd el aggasztani, amíg rá nem eszmélsz, hogy elméletileg senki nincsen otthon rajtad kívül. Felkelnél, hogy felkutasd a hang forrását, de végtagjaid nem engedelmeskednek, teljesen le vagy bénulva. Hallod, ahogy a léptek közelednek, látod is a kinyíló ajtót, pedig a szemeid mindvégig csukva vannak. Egy csurom vizes, torz arcú lány föléd hajol és szüntelenül a nevedet suttogja, majd komótosan lehúzza rólad a takarót. Tehetetlenül be vagy zárva a saját fejedbe, ami ezt a lehetőséget kihasználva jóízűt nevet rajtad. A pánik egyre csak nő, a képzeleted egyre durvább képeket jelenít meg a fejedben, amikor hirtelen kinyílik a szemed és saját verejtékedben fekszel az ágyadon síri csendben és rájössz, hogy az egyetlen dolog, ami félelemmel tölthet el téged, az a saját elméd. 
Az alvási bénulás, másnéven alvásparalízis nagyjából az emberek felét érinti életük során. Sokak egész életükben egyszer tapasztalják meg, de akad olyan is, aki rendszeres elszenvedője ennek az alvásproblémának. Lényegében arról van szó, hogy az izmok ideiglenesen lebénulnak, az illető egyáltalán nem képes a mozgásra, azonban tudatánál van és érzékeli a külvilágot. Ehhez az állapothoz adódhat hozzá pár meglehetősen kellemetlen hallucináció, amelyet több elmélettel magyaráztak. Ilyen az alacsony vérnyomás, bizonyos alvási rendellenességek, mint a narkolepszia vagy a katalepszia, stressz, migrén, esetleg kialvatlanság és alkohol fogyasztás együttese. 
 
A hallucinációknak több változata ismert. A bénulás okozta pániktól kezdve az összetett, félelmetesen élethű képzelődéseken át a lista szinte végtelen. Érezhetjük valakinek, vagy valaminek a jelenlétét, de akár „láthatjuk” is lidércünk tárgyát. Kísérhetik hanghatások, érezhetünk nedvességet, szellőt, nyomást, akár fájdalmat is. Gyakori a mellkasunkra nehezedő lény érzete, amely légzési nehézségeket okoz és egy újabb okot ad a pánikra. A lebegés érzése is előfordulhat, amelynek átélése még a kellemes hallucinációk közé sorolható az előbb említettekhez képest. Maga az élmény nem tart tovább egy-két percnél, mégis olyan, mintha a saját horrorfilmünkbe csöppentünk volna. 
 
Betegségnek nem nevezhető, talán inkább egy a sok emberi furcsaság közül, mint a fény hatására történő tüsszögő roham. Az idők kezdete óta számos dokumentáció készült az alvásparalízisről, ilyen többek között Henry Fuseli festménye 1781-ből, vagy Fritz Schwimbeck alkotása 1915-ből. Míg az előbbi egy alvó nőt ábrázol, akinek a mellkasán egy démonszerű alak ül, utóbbin egy férfi látható, akinek szintén a mellkasára egy boszorkány nehezedik. Számtalan ember halt máglya általi halált boszorkányság vádjával csupán egy ártalmatlan alvásparalízis átélése miatt. A legtöbb mendemonda, amelyben földönkívüliekkel való találkozásról számolnak be az emberek, könnyedén magyarázható a fent említett hallucinációkkal. 
Akit rendszeresen meglátogat ez a kellemesnek igen ritkán nevezhető alvászavar, idővel hamar képes felfogni, hogy ami történik, az nem a valóság. Ezzel elkerülhető a rémület és az esetleges pánikroham, és már csak a várakozás idegölő, hogy mikor óhajtanak végtagjaink végre magukhoz térni. Ajánlott ilyenkor egy kisebb részre koncentrálni, mint az egyik láb vagy kézujjunk; ha sikeresen megmozdul valamelyik, utána pillanatokon belül ébren vagyunk. 
 
Folyamatosan folynak a kutatások az alvási bénulásról, azonban végső ítéletet még senki nem tudott hozni. Ezek után pedig úgy fogsz elaludni, hogy várod, melyik este kopogtat be az ajtódon és élsz át hátborzongató lidérces álmot. Jó éjt!