Kívánjuk a sajtó szabadságát! – Továbbra is!

A Pécsi Tudományegyetem 2017 őszén közbeszerzési keretszerződést kötött a Trinity International Communications Kft.-vel. A 2018-as esztendőtől kezdve az egyetem összes részegysége minden nyomdai és ajándéktárgy-beszerzését ezzel a céggel köteles végeztetni. A kényszerű változás következtében a PécsiBölcsész magazin kiadási költségei a duplájára növekedtek, ez pedig a közeljövőben a nyomtatott szám ritkább megjelenését fogja magával hozni. Ezen ügy aprópójából került sor 2018. március 13-án egy újabb PB műhelyre a Szenes Klubban, melyen számos, az eset komolyságát átérző egyetemi polgár képviseltette magát.
                                                                   A grafika Godó Kitti munkája.
 
Az esemény meghívott vendégei dr. Glózer Rita, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, dr. András Csaba kultúrakutató, a Kerényi Károly Szakkollégium vezetőtanára és Árvai Péter, a PécsiBölcsész Magazin valamint a PTE1367 Magazin egykori főszerkesztője voltak, a beszélgetést Földi Bernadett, a PécsiBölcsész jelenlegi főszerkesztője moderálta. Továbbá a műhely formálisabb részének végeztével a hallgatóság is elmondhatta észrevételeit, feltehette kérdéseit a résztvevő szakértőknek.
 
1848. március 15-én a forradalmi tömegek egyik fő követelése a sajtószabadság volt. Sajnálatos módon ez a kérdés 170 évvel később továbbra is aktuális. Habár kétségtelen, hogy más folyamatok, kiváltó okok játszanak szerepet a háttérben. A PécsiBölcsész természetesen nem a tartalma miatt lett részben szabotálandó, de ez a fajta gazdasági ellehetetlenítés végül ugyanúgy a megjelenés korlátozásához vezetett. Azonban az internet világában az információátadás kimeríthetetlen tárháza áll mindenki rendelkezésére. A beszélgetés további része nagyrészt e kérdéskör mentén összpontosult. A meghívott vendégek rávilágítottak, hogy a világhálón megjelenő tartalmakkal szemben más befogadási stratégiával viseltetünk. Elég csak arra gondolni, hogy mindannyian sajátos szelektáló mechanizmusokat működtetünk internetezés közben, ezáltal érthető módon rengeteg dolog felett egyszerűen elsiklunk. Továbbá folyton a minél frissebb hírekre vagyunk kihegyezve, többek között erre az olvasói hozzáállásra alapoz a PécsiBölcsész online formátuma is.
 
Azonban bizonyos szempontokból semmi sem helyettesítheti a nyomtatott sajtótermékeket. Egy egyetemi lap identitásképző ereje elvitathatatlan, mind az olvasók, mind a szerzők szempontjából. Hiszen mégiscsak jobb egy tartalmas, szórakoztató kis füzetet lapozgatni két óra között, mint robot módjára a telefonunkat nyomkodni. Valamint személyes érintettségemből fakadóan is mondhatom, hogy megvan a maga varázsa annak, amikor a nyomdából frissen kijövő újságokban ott látod virítani a neved egy cikk/fotó/grafika mellett.
 
dr. András Csaba a beszélgetés során azt mondta, hogy az egyetem a kreatív ellenállás helye. Ezzel a kijelentéssel mélységesen egyetértek, hiszen nincs még egy olyan intézményforma az országban, ahol ennyi fiatal és tettre kész erő koncentrálódik. Jelen esetben szükségünk is lesz mind az erőnkre, mind a kreativitásunkra, hogy ebből a nem túl pozitív helyzetből a lehető legtöbbet hozzuk ki. 170 évvel ezelőtt az áprilisi törvények elfogadtatásával törvényes, demokratikus módon sikerült hatalmas változtatásokat kieszközölnie honfitársainknak az ország életében. Nekünk már nem kell ekkora dolgokat véghez vinnünk, de a kisebb lépések megtétele igenis kötelességünk. A PécsiBölcsész sem adja fel a harcot és továbbra is igyekszik kielégíteni a lelkes olvasóközönség igényeit, egyelőre a jelenlegi keretek között.