Kicsi a bors, de…?

Annak ellenére, hogy a választások alatt a média a nagy pártok körül történtektől hangos, nem lenne teljes a kampányidőszak a kisebbek mozgolódásai nélkül. Az ő esetükben a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalék elérése ritkán reális cél, talán éppen ezért náluk a kampánykommunikáció kevésbé komoly, az ígéreteket pedig őszintébbnek érezhetjük, ahogy az a következő, természetesen a teljesség igénye nélkül készült szemezgetésből is kiderül majd.

A szociáldemokraták már a 19. század vége óta jelen vannak a hazai politikai életben. Jelenleg Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja néven futnak, Schmuck Andor vezetésével. Sokáig az MSZP-vel működtek együtt, a 2010-es választásokon azonban már önállóan indultak, idén pedig húsz év után először sikerült országos listát felállítaniuk. Juhász István, Baranya megye első választókerületének képviselőjelöltje elmondta, fő küldetésüknek a szegénység elleni küzdelmet tekintik. A rászorulóknak minden lehetséges téren segíteni akarnak, legyen az a hitel visszafizetés, a munkanélküliség, a pályakezdés nehézségei, vagy a nyugdíjasok problémaköre. Utóbbi csoportot különösen fontosnak tartják, ez abból a válaszból is kiderül, amit a „Mit üzennének a pécsi egyetemistáknak?” kérdésre kaptunk: „Ahol nem jó nyugdíjasnak lenni, ott fiatalnak lenni sem jó.”

A Munkáspárt a Magyar Szocialista Munkáspárt 1989-es szétszakadása nyomán jött létre. Az eltelt huszonöt évben többször is megközelítették, de átlépniük még nem sikerült az öt százalékos küszöböt. A Kádár-rendszer erényeit hirdető párt továbbra is a munkásokat, a szegényeket célozza meg. Thürmer Gyula, a szervezet elnöke szerint az emberek kezdenek rájönni arra, hogy a parlamenti pártok nem hozhatnak változást, mert csak a gazdagokat képviselik. A munkásosztályra csak ők figyelnek igazán, ezt mutatja az a terv is, amely szerint eltörölnék az egykulcsos adórendszert: a minimálbéren élőknek nem kellene fizetniük, míg a félmillió forint felett keresők esetében negyvenöt százalékos személyi jövedelemadót vezetnének be. A fiataloknak azt üzente Thürmer: nézzenek körül a környezetükben, ismerjék fel, hogy a rendszerváltás tette tönkre a megye gazdaságát, és nem teremtette újjá. Emellett ne dőljenek be a propagandának, kérdezzék meg szüleiket: huszonöt évvel ezelőtt, vagy most bizonytalanabb-e a jövő.

Szintén egy nagy öreget üdvözölhetünk a Független Kisgazdapárt képében. Az 1908-ban alapított párt 2002 óta nem jutott be a parlamentbe, az elnök, Hegedüs Péter szerint viszont igen jó esélyük van arra, hogy ez a sorozat idén megszakadjon. Az elnök úgy véli, szervezetének legnagyobb erénye a kezdetektől képviselt józan gondolkodásmód és szavahihetőség, mert a jelenlegi parlamenti pártok elhiteltelenítették a közeget, az embereknek pedig a megbízhatóság nagyon fontos. Mivel ők az egyik legalacsonyabb átlagéletkorú párt, tisztában vannak a fiatalok gondjaival, a pécsi egyetemistáknak pedig azt üzenik: szeressék Pécset és ezt az egyszeri időszakot az életükben, emellett pedig keressék azokat a lehetőségeket, amelyekben kiteljesedhetnek – itthon, Magyarországon.

Az Összefogás Párt önmagát harmadik utas – tehát se nem bal, se nem jobboldali - pártként definiálja. 2009-ben alakultak meg a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt vezetésével. Az elnök elmondta, fő stratégiájuk, hogy a nagy pártokkal ellentétben ők nem ígérnek semmit, reálisan gondolkoznak és tudják, a hogy lényegi változáshoz legalább tíz-tizenöt évre van szükség. Üzenete a pécsi fiataloknak: „Ahogy egy családtagunkat nem hagyjuk el betegség esetén, úgy az országot sem szabad. Beteg az országunk és a gyógyuláshoz a fiatalokra van szükség.” Szepessy-ről egyébként hosszú időn át terjengett a médiában az a pletyka, hogy a hírhedt gengszterrapper, Ogli G néma fegyverhordozója, Big Money, aki klipekben is rendszeresen feltűnt. Kérdésünkre ezt tagadta, hozzátéve, annak ellenére, hogy a külső hasonlóság tényleg feltűnően nagy, ez csak egy média által gerjesztett hoax.