Kevesebb hulladék, kevesebb gond

Környezettudatosnak lenni az új menő, a hulladékcsökkentés az új kihívás! Kövér András és családja elfogadta ezt a próbatételt. Tapasztalataikról András és felesége, Gabi Szimpla Sziget nevű blogjukon számol be. Mottójuk:

„Kevesebb tárgy, kiadás, kapkodás és hulladék.

Több idő, élmény, odafigyelés.

Tudatos táplálkozás, vásárlás.

Meghitt minimalizmus.”

András egy csütörtöki estén hívott meg otthonába. Arról beszélgettünk, hogyan változtatta meg a mindennapjaikat az új életmód. Két évvel ezelőttig még teljesen átlagosan éltek szeméttermelés és étrend szempontjából, a családi házban rengeteg kacat volt. Aztán úgy döntöttek, hogy másképpen akarnak élni. Miközben erről mesél, mutatja, hogyan főz vega kebabot hulladékmentes módon.

PécsiBölcsész: A környezettudatos életmód egyre relevánsabb téma, ez milyen szerepet játszik az életetekben?

Kövér András: Két hónapig kint éltünk Németországban, ahol megismerkedtük a zero waste movement-tel és a minimalizmussal. Ott vettük észre, hogy nagyon kevés cuccal is nagyon jól megvagyunk, nyugodt, boldog és kiegyensúlyozott az életünk. Otthon is elkezdtük megreformálni a mindennapokat, azóta lényegesen tudatosabban próbáljuk az életet szervezni. Ez nem mindig megy, de

a központi alapelveinket igyekszünk maradéktalanul betartani: egyszerűbben, fenntarthatóbban élünk, kevesebb hulladékot termelünk és ennek megfelelően is étkezünk.

Elkezdtünk gondolkodni azon, hogyan lehet leszokni azokról a dolgokról, amik eldobhatók és/vagy károsak. E téren teljesen egyértelműnek gondolom a húsfogyasztás csökkentését vagy akár elhagyását. De például papírtörlő helyett használhatunk mosható ruhaanyagot, alufólia helyett méhviaszos csomagolókat, mosogatószivacs helyett luffatököt, ami megterem a konyhakertben és használat után komposztálható.

Csomó mindent termelek a kertemben, ezt fogyasztjuk a bolti, sokszor import zöldségek helyett, ez is egy fenntarthatóbb dolog. Nem nagy területen, durván hatvan négyzetméteren gazdálkodom, de azt igyekszem jól hasznosítani, ez egy tanulási folyamat is. Tudom, hogy sokaknak erre sajnos nincs lehetősége, de ha van egy talpalatnyi terület, az is sokat segíthet, és már Pécsen is jönnek fel a közösségi kertek. Érdemes utánajárni.

Közben megmutatja a paradicsomokat, amelyek még októberben is teremnek.

Megfőzöm szósznak és lefagyasztom, már van a mélyhűtőben tök, cukkini és cukorborsó is. Minden másnap főzök, ezt viszem ebédre a munkahelyemre, nem rendelek kaját, mert az rengeteg hulladékkal járna. Ezzel spórolok csomagolóanyagot is, pénzt is, és én határozom meg, hogy milyen alapanyagokat használok.

Fotó: Jüch Romy

PB: Az a közvélekedés, hogy a környezettudatosabb életmód drágább és bonyolultabb, mint amire diákként van pénzünk és időnk. Egyetértesz ezzel az állítással?

K.A.: Hogy a zero waste életmód drágább, azzal abszolút nem értek egyet, szerintem egyértelműen olcsóbb, hiszen ha nem veszed meg azt, ami be van csomagolva, kevesebbet fogsz vásárolni! Az, hogy bonyolultabb-e, idő kérdése. Először annak tűnik, mert minden változás nehéz, de idővel egyszerűsödik. Hamarosan teljesen normális lesz, és el fogsz csodálkozni rajta, hogy eddig miért nem így csináltad.

Sajnos az, hogy valami bio, amikor egy terméket zero waste-nek vagy környezettudatosnak neveznek a csomagolásán, az marketingfogás is lehet. A fenntarthatóságnál is figyelni kell, hogy ne verjenek át, mert nem feltétlenül fenntarthatóbb minden, amiről azt állítják. Előfordul, hogy így akarják drágábban eladni. Sokszor tényleg elképzelhető, hogy magasabbak az előállítási költségek, de ez az életmód és vásárlás tudatos keresést, utánajárást igényel.

Folyamatosan keresed az alternatívákat, és előbb-utóbb meg fogod találni őket.

Ha úgy szólna a kérdés, hogy több pénzt fogsz-e költeni, ha mindent megveszel, amire a boltban rá van írva, hogy fenntartható, akkor azt mondanám, igen. Olvasni, tájékozódni kell, mert az életmódváltás nem fog menni anélkül, hogy az ember művelné magát.

PB: Október elején volt a csomagolásmentes hét a PTE-n. Szerinted több ilyen eseményre van szükségünk, vagy ennek nincs nagy hatása?

K.A.: Szerintem sokat segít, mert ehhez szoktatni kell az embereket, és minél többször motiválni, akár kihívásszerűen is, hogy érezzék, hogy meg tudják csinálni. Ez tök nagy sikerélményt okoz.

Azt is tudatosítani kell, hogy a váltással magunknak is szívességet teszünk.

Általában a csomagolásmentesség költséghatékonyabb és sokkal egészségesebb is. Mindenkinek jobb, ha kevesebb hulladékot termelünk. 

Eközben tortillát süt a kebab mellé, amit nyilván egyszerűbb lenne megvenni műanyag egységcsomagban, de így is nagyon gyors az elkészítés. Köretnek még humusz is van. 

Grafika: Szabó Anna

PB: Amellett, hogy mint PTE-s diákok az első olyan magyarországi egyetemre járunk, ahol megszűntek a műanyag PET palackos vizek; egyetemistaként mit tudunk tenni egy egyre hulladékmentesebb életért?

K.A.: Szerintem egy átlag egyetemistának van ideje és szabad kapacitása az órák és a bulik mellett, ezért mindenképpen azt tudom javasolni mindenkinek, hogy főzzön magának. Egy egyetemista ráadásul sokszor egymagára vásárol, nem egy egész családot lát el, sokkal jobban tisztában van a saját fogyasztási szokásaival. Közlekedni is egyszerűbb egyedül, a legolcsóbb és legegészségesebb gyalog, illetőleg biciklivel. Aztán a tisztálkodószereken is sokat lehet spórolni, például tusfürdő helyett használhatunk szappant, lehetőleg pálmaolaj nélkülit. Mosószernek mosószóda, tisztitószernek citromsavpor és szódabikarbóna.

Így az élet nemcsak fenntarthatóbb, hanem olcsóbb is, ami egy diáknak nem utolsó szempont, én is voltam egyetemista, jól emlékszem. 

A bevásárlásnál szerintem az alapszintje az egésznek, hogy nejlon szatyor helyett zsákokat hozol magaddal: egy zsák a péksüteménynek, egy a kenyérnek, zöldségeknek, gyümölcsöknek stb. Az a legfontosabb, hogy azokat az egyszer használatos, értelmetlen, kidobható zacskókat kiváltsuk. Hasznos tipp lehet még, hogy felkészülten menj vásárolni: legyen nálad mindig egy vászonzsák, dunsztos üveg vagy doboz, én például utóbbit a sajtvásárláshoz használom.

Egyetemistaként azt csinálnám, hogy megfigyelném, milyenek a vásárlási szokásaim, és elkezdenék gondolkodni azon, hogyan tudom „fájdalommentesen” csökkenteni a hulladéktermelésem.

Nem egyszerre kell mindent megváltoztatni. Készítenék egy tervet, melynek keretein belül minden héten egy új dolgot járatnék be. Adnék magamnak időt, nálunk sem egyik napról a másikra történt a változás. Ez amúgy soha nem ér véget, nincs olyan, hogy egyszer elérem és onnantól kezdve halleluja van. Ez nem egy úti cél, hanem sokkal inkább az út maga. Apránként alakítsunk az életmódunkon, mert egy akkora városban, mint Pécs, meg lehet találni ennek a módját. A lényeg a fokozatos hulladékcsökkentés, és nem a tökéletesség.

PB: Pécsen is vannak már hulladékmentes boltok, szórakozóhelyek, ahol már nem adnak szívószálat a limonádéba, és október 20-án volt egy zero waste vásár a Pécsi Kulturális Központban. Vannak még ilyen menő helyek, ahol nyugodt szívvel és tiszta öntudattal vásárolhatunk?

K.A.: Az a probléma, hogy majdnem minden, amit az élelmiszerláncoknál vásárolsz, mindenféle zöldnagykerből jön, valamint import. A frankó, csillogó-villogó tökéletes zöldségeket kőzetgyapoton termelték, vegyszerezték, vagy valami egyéb gáz van velük.

Megmondom, hogy hol tudsz szerezni zöldséget, ami idény, és szinte biztos, hogy a közelből jön: a szombati gazdapiacon a Búza téren.

Az a legjobb, ha idényzöldségeket és gyümölcsöket eszel. Hogy mikor mi terem, annak a Felelős Gasztrohős című weboldalon nagyon könnyű utánanézni. Nekem fontos, hogy annak megfelelően rendezzem a táplálkozást, ami éppen friss vagy eltartható. Például a téli hónapokban a cékla, a krumpli és az alma jöhet szóba.

Az első pécsi hulladékmentes boltot is jó szívvel ajánlom, a Zöld Blokkot, ahol környékbeli termékeket vásárolhatsz. Aztán nyílt most egy új csomagolásmentes bolt a Rákóczi úton is. Ezek mellett van két keleties jellegű bolt, a Suhail és Dubai Supermarket, ahol időnként csicseriborsót, rizst vagy bulgurt vásárolok kimérve. A vásárcsarnokban házi tejet, a holland sajtboltban sajtot veszek. 

Szükséged lesz vászonzsákokra, egy bevásárlótáskára, tároló dobozokra, üvegpalackokra, és természetesen egy kulacsra. Aztán bátran bele is vághatsz, hajrá!