"Kemény zenét akarunk csinálni, aztán kész" – The Talking Horse

A pécsi The Talking Horse jelenlegi felállása 2011 tavasza óta létezik. Balvin Leventét (basszus), Balvin Nándort (gitár), Bodó Rezsőt (dobok), Egervári Zoltánt (ének) és Pórszász Balázst (gitár) egy próba során sikerült elkapnunk és egy rövid, de izgalmas beszélgetést folytatni velük zenéről, kilátásokról, tervekről, a világmindenségről, meg mindenről.

Próbáltuk feszegetni az esetleges közös pontot a zenekar neve és a Melvins szám címe között, de egyértelmű választ nem kaptunk, azt azonban sikerült tisztázni, hogy nem akarják azt a stílust képviselni, amit a Melvins és eszük ágában sincs olyan hajat kreáltatni maguknak, mint amilyet King Buzzo.

Kísérletet tettünk a csapat zenéjét elhelyezni valamilyen skálán. Ez nem könnyű, mert a legtöbb stílusjelzőt olyannyira elkoptatták már, hogy azok hallatán egyből bandákra fókuszálunk, és nem foglalkozunk a megjelölés jelentéstartalmával. Ennek megfelelően a "hard rock", ahová legszívesebben kategorizálták volna magukat a fiúk, a 80-as évek sminkelt tupírhajú rémségei miatt viszonylag gyorsan kiesett. Az ezt követő ötletbörze során felmerült a rock-core, a harder/hardest rock, majd ezt koronázta a "hardest rock ever core" elnevezés - tehát már a szavakkal való játék is tökéletesen bizonyítja, hogy nem egy adott stílusba kíván beletemetkezni a zenekar, hanem céljuk az egyedi hangzás kialakítása, ami a mai "remake" világban igen becsülendő hozzáállás. Alábbiakban a csapat legújabb EP-jét hallgathatjátok.

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami megkülönbözteti őket a többi bandától azt felelték, hogy kemény zenét akarnak csinálni, aztán kész. Nem érdeklik őket az épp aktuális irányvonalak, egyszerűen csak zúznak. Saját bevallásuk szerint a közönséget rendszerint sokkolják a zenéjükkel, ami érthető, hiszen az tele van energiával, ügyesebbnél ügyesebb zenei megoldásokkal, melyekre az ember csak kapkodja a fejét és mire felérné ésszel, hogy mi történt a színpadon, már vége is a műsornak. Ezért is érdemes rendszeres The Talking Horse koncertjárónak lenni, ugyanis a második alkalommal már felkészülten érkezünk, tudjuk mi vár ránk és képesek leszünk azt egyből befogadni.

Elismerésnek nincsenek híján, a szakma is felfigyelt rájuk: az A38 tehetségkutatóján metal kategóriában övék lett az első hely, és az R33 tehetségkutatóján is a döntőben végeztek. A kredit mellett természetesen gyakorlati hozadéka is volt a díjazásnak, többek között felléphettek a hajón egy neves külföldi banda előtt, illetve az R33 stúdiójában készíthették el legújabb EP-jüket. A helyezés szülte figyelemnek köszönhetően a The Talking Horse havi, másfél havi rendszerességgel lép fel fővárosunkban. A közeljövőben többet szeretnének vidéki városokban is koncertezni, de távlati tervként szerepel tavasszal egy 6-7 állomást tartalmazó horvátországi turné is.

A turnéval kapcsolatban elmondták, hogy mindennek az önmenedzselés a lényege. Nem érdemes arra várni, hogy majd csak elvisz valaki koncertezni, hanem saját kézbe kell venni a dolgok irányítását, klubokat, helyszíneket kell megkeresni - nem csak az országhatáron belül -, hanganyagokkal elárasztani őket, aztán akinek szimpatikus vagy, az úgy is felléptet. A legnagyobb probléma az, hogy nincs még meg az a nagyobb zenekar, akivel össze tudnának állni egy komolyabb turnéra. A lehetséges csapat(ok) kilétét firtató kérdésre apróbb vita kerekedett arról, hogy ki kivel menne szívesen turnézni, majd a Blind Myself-ben megállapodtak. 

A The Talking Horse legközelebb december 13-án lép színpadra és bontja majd le a Zsolnay Negyedet, szóval vizsgaidőszak előtt még lehet egy utolsót zúzni. További infókat a banda facebook oldalán találhattok.