Keddre gyűlést és felvonulást is hirdetett a pécsi Hallgatói Hálózat


REUNION - a pécsi középiskolai és egyetemi polgárság első közös fóruma

Az eseményt a facebookon itt találod!

A keretszámok visszaállítása a 2011-es szintre és az önkényes szétosztás megszüntetése; A hallgatói szerződés jelenleg hatályos rendszerének eltörlése; Ne korlátozzák az egyetem szellemi és gazdasági autonómiáját!; A felsőoktatás és a közoktatás közös reformja az érintettek bevonásával történjék; A forráskivonás leállítása és az elvonások kompenzálása; Ha bármiféle alapvető változtatás lenne, azt felmenő rendszerben kell bevezetni, hogy előre látható legyen a közoktatásban résztvevőknek!

Ezekben a pontokban állapodott meg kedden este a PTE BTK aulájában tartott plénum közössége egy szervezett megbeszélés során, miután a fórum egyik része, valamint a sajtó képviselői távoztak. A számos konstruktív javaslat megvitatása során a közösség abban is megállapodott, hogy a Hallgató Hálózat pécsi tagozata megszólítja a középiskolásokat és gimnazistákat, valamint egy következő gyűlés alkalmával megvitatják a kormánydöntésekkel szembeni ellenállás módját, a tiltakozás formáját. A gyűlés után a 200 fős közösség a Széchényi térre vonult rendőri kísérettel. A felvonuláshoz számos kollégista és az előző tüntetésről visszamaradt csoport csatlakozott.

A csütörtöki középiskolás tüntetés után a HaHa Pécs megállapodott a kedden, ugyancsak az egyetem aulájában tartandó gyűlés munkatervében, valamint a gyűlés utáni felvonulásról. A gyűlés 16 órakor kezdődik, és az ellenállás cselekvési tervének kidolgozása mellett a kormánydöntés ellenében felsorakoztatott pécsi HaHa pontok részletesebb megvitatására is sor kerül, valamint határoznak a januári ellenállási módról is. Az eseményen a Hallgatói Hálózat budapesti szervezete, pedagógus és szülői szervezetek is képviseltetik magukat – politikai pártok képviselői ugyanakkor a munkagyűlés szellemiségének megfelelően ezúttal sem szólalhatnak fel! A hozzávetőlegesen két órásra tervezett munkagyűlés után a közösség ismét felvonul. A legfrissebb értesülések szerint a HaHa Pécs – külön meghirdetett eseményként – 19 órára a Széchényi térre szervez tüntetést, amelyre a munkagyűlés közössége mellett mindenkit várnak.