Immigropoly – Játék a vándorlásról

 

Számtalan tévhit és hamis elképzelés él az emberekben a Magyarországot érintő migrációs tendenciák mértékét és számadatait illetően, pedig abban konszenzus kezd kialakulni a szakértők, a témával foglalkozó civil szervezetek és a politikusok között, hogy a bevándorlás az ország jövőjének egyik meghatározó jelentőségű kérdése lesz, rövid időn belül.

Az Európai Unió országaiban, ­köztük hazánkban is­ egyre többen tekintik fontos eszköznek a harmadik országokból történő bevándorlást, elsősorban a népességcsökkenésből és a társadalom elöregedéséből fakadó problémák megoldására. Annak ellenére, hogy az EU országainak életét a migránsként érkezők egyre nagyobb mértékben határozzák meg, kevesen tudják helyesen megbecsülni, számszerűen milyen nagyságrendekről beszélhetünk az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva, különösen a hazánkban élő afrikaiak tekintetében.

A Központi Statisztikai Hivatal Magyarországra vonatkozó adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a hazánkban élő afrikai bevándorlók száma. A tartózkodásra, bevándorlásra, illetve letelepedésre jogosító engedéllyel rendelkező afrikai állampolgárok száma eszerint 2010 elején 2513 főre emelkedett, ami 2009-hez képest 26%-os növekedést jelent. Zömük (több mint 1500 fő) a közép-magyarországi régióban, tehát Budapesten és környékén él. Az afrikai migránsok 43%-a Észak-Afrikából, tehát a Maghreb-térségből érkezett, a Szaharától délre fekvő területekről jött vándorok pedig több mint fele Nigériából származik. Meglepő lehet, hogy a középiskolai diákok és az egyetemi hallgatók körében végzett, széleskörű, kérdőíves megkérdezésen alapuló országos felmérés előzetes adatai szerint, sokan becsülik ennek többszörösére (nem ritkán kétszer-négyszer többre), vagy éppen ellenkezőleg, ennek töredékére a Magyarországon élő afrikaiak számát. Szintén sokféle elképzelést látni arra vonatkozóan, milyen céllal érkeznek országunkba az afrikai emberek, a tendenciák viszont azt mutatják, hogy többségük tanulási, munkavállalási, néhány esetben pedig családegyesítési céllal jön hozzánk.

A „Feketén-Fehéren – itt vagyunk!” (EIA/2010/3.1.4.1.) című, az Európai Integrációs Alap/Belügyminisztérium által támogatott 2011-ben induló országos kutatási és kommunikációs projekt egyik fő célja a hazánkban élő afrikai bevándorlókkal kapcsolatos kép megalkotása, valamint az érintettek motivációinak, életútjainak és integrációs körülményeinek feltárása. A projekt legfőbb törekvése a jelen helyzet megismertetése a közvéleménnyel, azon belül is kiemelt hangsúlyt fektetve a jövő generációja tájékozottságának és tudásának bővítésére, ezáltal a fiatalok jártasságot szerezhetnek a migrációs kérdésekkel kapcsolatban, így megteremtődhet a társadalmi nyitottság és integráció, valamint a bevándorlás szükségszerűségének felismerése, továbbá egy egységes, mindenki számára kedvező koncepcióval rendelkező bevándorlási politika kialakítása és megalkotása.

A projekt egyik elemeként született meg az Immigropoly elnevezésű valós, adatokkal alátámasztott interaktív webes játék, mely természetesen fikciós elemekkel is gazdagított, de az útvonalak, az életutak és a tendenciák mindenképpen helytállóak. A játék célja, hogy a játékosok a kiválasztott afrikai karaktereket különböző útvonalakon keresztül legálisan eljuttassák Európába, illetve, hogy az út során minél többet olvassanak az érintett városokról, egy-egy állomás érdekességeiről, a lenyűgöző afrikai tájakról, a vándorlásról, az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájáról. A játék során összegyűjtött információk segítenek az út közben feltett kvízkérdések helyes megválaszolásában. Ezért érdemes minél több érdekességet, videót és migrációval kapcsolatos információt felkutatni az egyes állomásokon.

Az érdeklődők játszva bővíthetik a migrációval, Afrikával és az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiket. Továbbá a helyes válaszokért cserébe pontszámot kapnak a játékosok, melyet 2011. december 19-ei állás szerint összesítünk, és minden útvonalon a három legtöbb abszolút pontszámot összegyűjtő versenyzőt a Publikon Kiadó egy-egy értékes könyvcsomagjával jutalmazzák.

A játékot az alábbi linken próbálhatják ki: http://immigropoly.ittvagyunk.eu/