Igen, JESZ!

SzuterÉn
szeptember 24.
​​

- előadás után workshop az alkotókkal

"Mit szólnál, ha szembe jönne az árnyékod? És ő vajon mit gondolna rólad? Történt már olyan, hogy kiderült rólad valami, amiről Te sem tudtál? Velünk előfordult. Az árnyékszemélyiség minden nap vállalt személyiségünk ellentéte, legfőképp rejtett, előnytelen tulajdonságainkat tartalmazza a pszichológus Jung szerint. Ezeket a nem kívánatos dolgokat elnyomjuk, lenyomjuk a mélybe, a szuterénbe."
Ezekből a gondolatokból indultak ki a táncos alkotók, amikor testükkel és személyiségükkel egyaránt kezdtek dolgozni a kicsit több, mint két hónapos próbafolyamat elején, megfigyelve magukat és reakcióikat a hétköznapokban és akár új, bizarr helyzetekben. Tapasztalhatták, hogy árnyékukkal találkozni nem mindig könnyű. Ugyanakkor a test sok rejtett tudást tartalmaz, ezért kiváló terepe a tudattalan tartalmak kifejeződésének. Ezért Dömötör Judit legutóbbi mozgáskutatásában már felvetett témáját, a tudatosan és nem tudatosan irányított mozgás lehetőségeit, az önkéntelenség különböző testi megnyilvánulásait is szeretné kibontani ebben a darabban.
A mozgásos nyelvezeten túl nem riadnak el az alkotók a mozgás és beszéd ötvözési kísérleteitől sem. Sőt, arra is kíváncsiak, hogy lecsupaszítva mindenfajta külsődlegestől, látszhat a személyiség magja? A lény-szerűség, a civilség, és a karakter ismerős jelenségek a színpadon, de vajon miből táplálkoznak és mennyire tudnak kifejeződésre jutni?
Az előadók nem régen végeztek a Budapest Kortárstánc Főiskolán, Dömötör Judit, a darab rendezője pedig tánctanulmányai előtt az ELTE pszichológia karán tanult. Ez első önálló darabja, mely egyben közös alkotás is, hiszen az alkotók bíznak a személyes élmények, tapasztalatok és a közösen formálódó, épülő folyamatok erejében.

Alkotók: Arnaud Blondel, Harmath Olívia, Bot Ádám, Szemessy Kinga, Dömötör Judit
Rendező: Dömötör JuditA helység kalapácsa
szeptember 30. 19.00


Petrovics Sándor egy romantikus színpadi "izén" felháborodva beáll vándorszínésznek Szép Mihály társulatához, ahol hamar ráveszi igazgatóját és színész társait, hogy az általa frissiben megírt A helység kalapácsa című hőskölteményt adják elő. A próbákat maga a szerző vezeti, erősen közepes rendezői tálentummal, ráadásul a kritika sem veszi pártfogásába a produkciót. A bukás szinte elkerülhetetlen. De sebaj, hiszen Petőfi amúgy sem színházi zsenije miatt lett kötelező olvasmány. 

Rendezte: Tóth András Ernő

Az előadásokra ingyenes a belépés, de regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen illetve telefonszámon!

Janus Egyetemi Színház
7621 Pécs, Zsolnay Vilmos u.16.
06 72 501 500/28292;
Előzetes jelentkezés a jesz@pte.hu e-mail címen.
www.jesz.pte.hu