Ifjúsági Passió a szervezők szemével

Több év kihagyás után ismét nagyszabású szabadtéri passiójáték kerül megrendezésre Pécsett, a Tettyén.  Az idei évtől a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Ifjúsági Iroda vállalta, hogy folytatja a régi hagyományt, amely korábban (1991-től 13 éven keresztül) a pécsi Élő Víz közösség szervezésében valósult meg.

 

A virágvasárnapot 1985 óta az Ifjúság Világnapjaként is ünnepli a katolikus egyház. Nem véletlen tehát, hogy idén április 1-én 15 órakor a pécsi egyházmegye ifjúsági közösségeinek közreműködésével (több mint százan) - Európában egyedülálló módon a tettyei magaslatok öt helyszínét bejárva - elevenedik fel Jézus Krisztus szenvedéstörténete. A fiatalokból álló szervező- és amatőr színjátszó csoport célja minél több embert bevonni a katolikus egyház egyik legszentebb ünnepének misztériumába. Ennek módjairól és magáról az eseményről kérdeztem a szervezőket.

Nagy Éva Anna: Nem ez az első ifjúsági passió, régen hosszú ideig volt hagyománya ennek. Milyen volt akkor? És hogyan jött az újítás ötlete?

Pécsi KATIFI: 1991-től 13 éven át rendeztek szabadtéri passiójátékot a Tettyén. E tökéletes helyszínt Bognár Mária, hitoktató álmodta meg. Európában 15 országban, hozzávetőlegesen 80 helyszínen tartanak szabadtéri passiót. Magyarországon Pécsen kívül Magyarpolányban és Budaörsön. Ezt a hagyományt szeretnénk az idén a több éves kihagyás után feleleveníteni. A szervező csoport ötlete – miszerint virágvasárnapon, az Ifjúság Világnapján jó lenne egy passiót szervezni a fiatalokkal – február 11-én, az első Ifjúsági Fórumon nyert megerősítést. Itt tettük fel a kérdést az egyházmegye ifjúsági közösségeinek képviselői számára, hogy részt vennének-e egy ilyen eseményen, támogatják-e ezt a kezdeményezés. A terv elsöprő sikert aratott. Ekkor vágtunk bele a szervezésbe.

N.É.A.: Virágvasárnap, passió: ezek hívő katolikusok számára közismert fogalmak, de nem mindenki van tisztában ezek jelentésével. Röviden el tudnátok mondani, mit is takarnak ezek a kifejezések?

P.K.: Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap. Egy héttel a föltámadás ünnepe előtt megjeleníti az egyház a Passiót. A nép így éli át Jézus Krisztus szenvedését. A Virágvasárnap elnevezés onnan ered, hogy pálmaágakkal fogadták Jézust, amikor szamárháton bevonult Jeruzsálembe. Azt hitték, hogy eljött az Isten országa és megérkezett a királyuk, aki most felül a trónjára. A nép ujjongott, amikor meglátta. Ennek ellenére ugyanaz a nép nem sokkal később elítélte őt, s Jézus trónja a kereszt lett. A passió pedig latin szó, jelentése szenvedés. A szenvedés az emberiség nagy kérdése, főleg az ártatlan emberé, ami az egyház ünneplése által pozitívvá válik. A kereszténység nagy jele a kereszt, amely azt üzeni számunkra, hogy minden szenvedés ellenére van remény. A tavasz a spirituális újjászületés időszaka is. Minden születést szenvedés, vajúdás előz meg, s nagyon nagy öröm, amikor valami jó születik egy küzdelemből, és ez a tapasztalat az élet minden területén megmutatkozik. Erre épül az isteni kinyilatkoztatás: az ártatlan szenvedés meghozza a szabadulást.

N.É.A.: Számíthat a mostani közönség különlegességekre, újításokra az eddigiekhez képest?

P.K.: Az idei pécsi Ifjúsági Passió Európában egyedülálló módon fog megelevenedni, ugyanis a közel 100 szereplő a nézők bevonását tűzte ki céljául, hogy testben és lélekben együtt járják majd be a tettyei magaslatokat.

2 óra alatt 5 helyszínen fogunk végighaladni (Jézus bevonulása Jeruzsálembe; Utolsó vacsora - Virrasztás az Olajfák hegyén - Az elfogatás; Jézus a főtanács előtt - Péter árulása; Jézus Pilátus előtt - Jézus Heródes előtt - Pilátus mossa kezeit; Golgota). A Passió varázsa az interaktivitásban rejlik, azaz, hogy a nézők kívülálló szerepükből kilépve belépjenek a Passió világába! Már az első helyszínen bevonjuk őket: a Jeruzsálembe bevonuló Jézust közös énekkel és a helyszínen betanított egyszerű koreográfián átszűrődő lelkesedéssel köszönjük majd, ahogyan azt hajdan valószínűleg a jeruzsálemi tömeg tette. Emellett még több interaktív momentum is helyet kap majd a darabban, például az Utolsó vacsora jeleneténél, de ez egyelőre maradjon titok.

Az egyes helyszíneken zajló eseményeken kívül a vonulás is kiemelt szerephez jut, ugyanis a séta közben felcsendülő énekek segítik a mondanivaló elmélyítését. A dalok a 2011 nyarán megrendezésre került Ifjúsági Világtalálkozón ihlettek meg bennünket: a spanyolországi Guadarrama városában tartott előtalálkozó alkalmával ismertünk meg közülük többet. E fiatalos és lendületes dalok mellett néhány ismert Taizé-ének (Virrassz még; Jézus, majd gondolj rám) is helyet kapott az előadásban.

Emellett nem lesznek korabeli jelmezek. Külföldi tapasztalatokból merítkezve jelzés értékű, egyszerű kellékekkel dolgozunk. Ez az egyik tényező, amiért ez a Passió fiatalos és modern.

N.É.A.: Mit kell tudni a szereplőkről?

P.K.: A Passiót kezdetektől fogva nagy érdeklődés fogadta. A kezdeményezésben résztvevő önkéntesek száma mára meghaladta a 100 főt. A szervezőkön és a közel 80 szereplőn (Jézus, az apostolok, nagyszámú római katona és további férfi-női tanítványok) kívül újságírók, fotósok, énekesek, zenészek és az egyes helyszíneket biztosító önkéntesek is tevékeny részesei a Passiónak. A szervezők nevében mondhatom, hogy szerencsések vagyunk, ugyanis nemcsak lelkesek, hanem nagyon tehetségesek is a velünk dolgozó fiatalok.

N.É.A.: Minden előadásban a főszereplő kapja a legnagyobb hangsúlyt. Ki fogja alakítani Jézust?

P.K.: Az ő személye egészen Virágvasárnapig titok marad.

N.É.A.: És a fiatalokat hogyan vonjátok be az előadásba? A nézők mire számíthatnak? Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

P.K.: A rendezvény nevében is benne van, hogy célközönségünket elsősorban a fiatalok adják. 1985-ben II. János Pál pápa levelet intézett a fiatalokhoz, melyben a virágvasárnapot az Ifjúság Világnapjává tette. A fiatalok mellett természetesen várjuk a családosokat és az idősebb generáció tagjait is, akik egy kellemes vasárnap délutánt szeretnének a Tettyén eltölteni úgy, mint régen. Reméljük, azok is bevonódnak majd az eseményekbe, akik eredetileg nem is ide indultak.

Célunk a húsvét misztériumának közös megélése. Szeretnénk a fiatalokat is bevonni az egyház életébe az önkéntesség által, hisz a Püspök atya jelmondatának eleget téve - miszerint „Adj heti egy órát az egyháznak” – dolgozunk azon, hogy minél több fiatallal megtapasztaltassuk az önkéntesen végzett tevékenységek örömét. Az egyházon kívül élő fiúkat és lányokat is meg szeretnénk szólítani, ugyanis sokan közülük nem találják a helyüket a világban. Az Iroda (Pécsi KATIFI) körül csoportosuló vidám társaság nyitott mindenkire, aki az egyház értékrendjét magáénak vallva maradandó dolgot szeretne alkotni, s ezzel igazán hasznosnak és értékesnek érezni magát (caritas, szolgálat). Emellett az ifjúsági közösségeket is szeretnék összefogni, ugyanis nagyon sok közösség működik szerte az egyházmegyében, de sokan nem is tudnak egymásról, vagy ha tudnak is, személyesen még sosem találkoztak. A Passió megvalósítása egy igazi közös cél mindannyijuk számára.

N.É.A.: Egy utolsó kérdés: mivel szabadtéri programról beszélünk, az eső könnyen elmoshatja az egészet. Van tervetek erre az esetre?

P.K.: Sokan félnek az esőtől. Éppen ezért ezúton is kérünk mindenkit, hogy az imádság útján is támogassák a rendezvényt. Hisz ez csak szabadtéren kivitelezhető.