Hogyan törleszd diákhitelből a költségtérítést

A 2015. január 1-től hatályba lépő Térítési és Juttatási Szabályzat jelentős változásokat hozott a költségtérítés befizetésével kapcsolatban, melyről az érintett hallgatókat már tájékoztatták elektronikus formában. Bővebben itt olvashatsz a változásokról, illetve hasznos áttanulmányozni a Térítési és Juttatási Szabályzat vonatkozó passzusait. De a Diákhitellel törlesztő hallgatók számára néhány hasznos információt összeszedtünk.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az önköltséges hallgatók a tandíjuk első részletét 2015. augusztus 6-ig kötelesek befizetni. Ennek hiányában nem tudnak bejelentkezni ETR-ben a következő félévre.

Amennyiben Diákhitel1 folyósításból fedeznéd költségtérítésedet, lehetőséged van az ún. Engedményezési szerződéssel biztosítani magadnak az októberi kifizetést. Az Engedményezési szerződés űrlapját és a hozzá tartozó kitöltési útmutatót megtalálod a KTI honlapján. Fontos, hogy az űrlapot három példányban kell kitöltened, de az aláírásra csak a Központi Tanulmányi Irodán történő leadásakor kerülhet sor, miután fényképes igazolvánnyal azonosítottad magad. Az leadáskor legyen nálad a Diákhitel szerződésed is! Diákhitel1 estén a szerződés aláírásával vállalod, hogy egy összegben kéred a folyósítást. Amennyiben az igényelt összeg nem fedezi a tandíjad értékét, így a Diákhitel Központ automatikusan megemeli az összeget. A tandíj összegét közvetlenül az Egyetem felé utalják. Ha magasabb összeget vettél fel, mint amennyit tandíjadhoz használnál fel, úgy a különbözetet a te számládra fogják utalni. Ezt az eljárást minden félévben meg kell csináld!

Diákhitel2 esetén lényegesen egyszerűbb az eljárás. Ennek igénybevétele esetén, annál a hallgatónál, aki korábban már igénybe vette ezt a finanszírozási formát, a fizetési határidőt módosítják annak érdekében, hogy be tudjon jelentkezni. Diákhitel2-es fizetési mód első alkalommal történő alkalmazása esetén be kell küldenie a KTI részére a diákhitel szerződést. A további félévekben erre már nincs szükség.

 

További információ esetén forduljatok a KTI felé a 72/501-681-es telefonszámon.