Hivatalos FTV koncepció – Országos tüntetés Pesten, Pécsről is indulnak buszok

Országszerte demonstrációkkal tiltakoznak az egyetemisták a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen, melynek életbelépésével mind egyetemeink autonómiája, mind a hallgatói érdekek, mind a felsőoktatás jövője veszélybe kerül. Ezzel párhuzamosan a mai napon, október 18-án napvilágot látott a törvény hivatalos munkaanyaga a kormany.hu-n, melyről sem a HÖOK-ot, sem a helyi érdekképviseleteket nem értesítették előre.

A munkaanyag, mely a szaktárca első hivatalos dokumentuma januári viharos koncepció óta, ebben a közleményében letölthető, minden eddigi félelmünket beváltotta. Ugyanis semmilyen érdemi változtatást nem tartalmaz a hallgatók által kritizált pontokon. Sőt a mostani munkaanyagban már nem csak a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat kapcsán vették el egyetértési (vétó) jogunkat, hanem már a Térítési- és Juttatási Szabályzat kapcsán is, illetve szinte teljesen kiírja a hallgatókat az egyetemek döntéshozó testületeiből. Véleményünk még lehet, beleszólásunk már nem.

Bár az oktatási tárca a kormány.hu-n úgy fogalmaz: „számos egyeztetésnek köszönhetően, mára sikerült csökkenteni azokat a vitatott kérdéseket, amelyben eltérnek az álláspontok”, ez nem felel meg a valóságnak.

A kormany.hu-n már a mai HÖOK-al folytatott tárgyalások előtt kikerült a hír, hogy a mai tárgyalások eredményesen lezajlottak, bár konkrét eredményekről nem írnak. Ez jól mutatja, hogy az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalásoknak milyen szerepet szán az oktatási tárca.

Mindnyájunknak elemi érdeke, hogy megismerje ezt a munkaanyagot, hiszen különben tényleg sikerül a fejünk felett dönteni, kirakat egyeztetésekkel letudni a társadalmi párbeszédet. Mindenki ossza meg a véleményét velünk a Ne Hallgass Hallgató vonatkozó fórumán, illetve éljünk a „társadalmi egyeztetés” eszközeivel és minél többen írjunk levelet a tárcának, melyben kifejtjük elutasításunkat a munkaanyagban foglaltakról!

A Pécsi Tudományegyetem hallgatóságán múlott, hogy az országban elindult a fellépés a tervezettel szemben, kiállásunk példaértékűvé vált az országban. Ismét rajtunk a sor, hogy kiálljunk a felsőoktatásért! A most napvilágot látott munkaanyagban foglaltak továbbra is veszélyeztetik egyetemeink autonómiáját, a tudáshoz való egyenlő hozzáférés érdekét, valamint mindazon későbbi szabad munkavállaláshoz fűződő érdekeinket, melyek mind hazánk, mind az EU alapvetései.

Hallgatói fórumunkon több százan voltatok jelen, az egyedül Pécsett elindított tiltakozó petíciót több mint 4000-en írtuk alá. Véleményeinket eljuttattuk a képviselőknek. A HÖOK-al egyeztetve Pécsett nem volt helyi megmozdulás, az erőforrásokat a pesti országos tüntetésre fordítottuk, melyre október 27-én kerül sor 17 órától az oktatási tárca épülete előtt. Pécsről 5 busz viszi a tüntetőket, gyülekező a Tudásközpont parkolójában 13.00-kor. A gyülekező event-je itt érhető el.

Továbbra is ki kell állnunk jogainkért, valamint egy olyan felsőoktatásért, mely hazánk, egyetemeink, saját jövőbeni életünk és az elkövetkezendő generációk felemelkedését szolgálja. A mostani koncepció nem erről szól és véleményünket figyelmen kívül hagyva született. Meg kell mutatnunk, hogy ennek a politikának vége, teljes jogú állampolgárok és felelős értelmiségiek vagyunk! Nem hagyjuk, hogy átnyúljanak a fejünk felett!

A tüntetés aktuális fejleményeit, valamint az általános információkat leggyorsabban a hivatalos EHÖK profilon facebook.com/pecsiehok, illetve a Ne Hallgass Hallgatón facebook.com/nehallgass érhetitek el, jelöljétek be őket mindenképpen!

A munkaanyag itt érhető el.