„Harmadszorra is sírunk, de ezek már az öröm könnyei!”

… írta egy dél-koreai újság 2011-ben, amikor az országnak kétszeri próbálkozás után sikerült elnyernie a 2018-as téli olimpia megrendezési jogait. Napjainkban igen jelentős figyelmet kap ez a kis ázsiai ország. A hírnév 1988-ban vette kezdetét a szöuli nyári olimpia után. Azóta az ázsiai játékok házigazdájaként is szerepelt 1986-ban és 2002-ben.
Dél-Korea sport iránti szeretete abban is megmutatkozik, hogy a labdarúgás és a baseball területén is jelentős eredményeket érnek el. Emellett a nyári olimpiai játékok egyik sportágánák a takewondonak a megalapítói is.
2018. február 9-én, tehát ma kezdetét veszi a neves téli sportesemény, amelyről összegyűjtöttem néhány érdekes információt. 
 
1. A helyszín: PyeongChang
Észak-Korea fővárosával gyakran összekeverik, mert angol átírásban igen hasonló a kiejtése, ezért is döntöttek amellett a szervezők, hogy az olimpia idejére a C-t kiemelik nagybetűvel a félreértések elkerülése végett – nehogy valaki Dél-Korea helyett Észak-Koreában találja magát. PyeongChang a téli sportok szerelmesei számára már ismert és közkedvelt hely, azonban megközelítése a fővárosban élők számára nehézkes a 180 km-es távolságnak köszönhetően.
 
2. Közlekedés
Az előbb említett nagyobb táv miatt az ország lakosai számára külön buszjáratokat szerveznek az olimpia idejére, illetve egy új vasútvonalat is építettek, hogy a szöuli közönség 60 perc alatt a városba érjen. 
 
3. Szlogen
A XXIII. téli olimpiai játékok szlogenje a „Passion. Connected”, amely egy olyan világot reprezentál, amelyben a téli sportok iránti szenvedély összeköti az embereket. A koreaiak azt is szeretnék kifejezni ezzel, hogy ők egy szenvedélyes, melegszívű és elfogadó nép.
 
4. Kabalák
Mint a legtöbb olimpia esetében, itt is két kabalát kreáltak. Az egyik Soohorang, a fehér tigris. Azért erre az állatra esett a választás, mert ez Dél-Korea egyik hagyományos jelképe, és a fehérről a hóra asszociálhatunk, amely pedig a téli játékokra utal. A másik kabala, amely a paralimpiai játékosok tiszteletére lett létrehozva, egy ázsiai fekete medve, koreai nevén Bandabi. Ezen állat a bátorságot, a kitartást szimbolizálja.
5. Nyitóünnepség
Február 9-én számíthatunk a látványos nyitóünnepségre, amelynek középpontjában a Béke fog állni. Az előadást öt gyerek vezeti majd, akik egy mesés kalandot mutatnak be, amelyben nagy szerepet kap a természet és az emberiség.
 
6. Az olimpiai láng
A lángot 101 nap alatt, 2018 kilométert megtéve, 8 nagy várost érintve 7500 futó fogja vinni, akik a Koreai-félsziget 75 millió lakosát szimbolizálják. A hordozók között lesznek sportolók, színészek, sztárénekesek is.
 
7. „100 nap” koncert
A XXIII. téli játékok keretében rendezték meg a PyeongChang Dream Concert-et is, azon alkalomból, hogy már csak száz napot kell várni a sportesemény kezdetéig.  A jeles alkalmon sok k-pop együttes lépett fel, mint például a VIXX, B.A.P, Monsta X.
 
8. Olimpiai falu
Pontosabban olimpiai falVAK. Ez az első alkalom, hogy kettőt húztak fel. Az egyiket a jeges sportágak (pl. jégkorong, műkorcsolya, bob) versenyzőinek, a másikat pedig a havas játékok (pl. alpesi sí, sífutás) versenyzőinek.
 
9. Észak-Korea 
Komoly diplomáciai gesztusnak tekinthető, hogy az egyébként rendkívül elzárkózó Észak-Korea fellépőket küld a téli olimpia megnyitójára és a Koreai-félsziget két országának sportolói együtt vonulnak be a nyitóünnepségen. De hogy az északiak se maradjanak program nélkül hazájukban, katonai parádét szerveznek az olimpiai nyitó napjára.
 
+1.  Még több szám az olimpiáról
Az idei téli megmérettetésen 15 sportág lesz, köztük 6 újjal, mint például az alpesi sízők csoportversenye és a Big Air Snowboard.
102 versenyt bonyolítanak le, és ez az első alkalom, hogy 100-nál több aranyérmet fognak kiosztani a résztvevők között. A játékokon 19 magyar sportoló vesz részt, akik közül éremesélyesek a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu-fivérek.
A mai napon el is startol a rendezvény, és nagyon remélem, hogy sok izgalmas pillanatot fog nyújtani nekünk eme esemény február 9. és 25. között. Megragadnám az alkalmat, hogy arra buzdítsak minden téli sport-rajongót és nem rajongót is, hogy szurkoljunk együtt a minél eredményesebb játékért a magyar résztvevőknek, akik országunk képviseletében már meg is érkeztek Dél-Koreába, hogy megmérettessék magukat.