Hangokba zárt várakozás

Nyakunkon a december s a jó egyetemistákra úgy kacsintgat a vizsgaidőszak hegyes fogú réme, mint egyszerű emberre az árkádos novemberi karácsonyfa (brrr!). Lassacskán elkezdhetjük törni a fejünket nem csak azon, hogy melyik tárgyunkat hogyan éljük túl, hanem azon is, hogy kinek mi lenne az ideális ajándék, s közben jó eséllyel elsiklunk amellett, hogy megéljük a várakozás időszakát.
 
Néha megfeledkezünk arról, hogy nem csak materiális dolgokkal lehet meglepni valakit – magunkat is beleértve –, hanem élményekkel is. Ilyen egymással megosztható zenei élményeket kínál számunkra a Tizenhatodik Pécsi Advent december másodika és tizenhatodika között a Pécsi Egyházmegye rendezésében. S hogy ne csak a vizsga- és ajándékpara töltse ki az elkövetkező hetek mindennapjait, ezért a teljesség igénye nélkül szemezgettem számotokra a kikapcsolódásra alkalmas, karácsonyra hangoló ingyenes programokból.
 
Az adventi nyitókoncert december másodikán este fél nyolckor kezdődik a Székesegyházban, a VOKE Vasutas Művelődési Ház – Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar előadásában. A zenekar több, mint hetven éve alakult, jelenlegi művészeti vezetője Bókai Zoltán, akit a Pécsi Nemzeti Színház karmestereként ismerhetünk.
 
December harmadikán délután négy órai kezdettel szintén a Székesegyházban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének rézfúvós együtteseit és szólóénekeseinek fellépését hallgathatjuk meg.
 
December negyedikén az 1957 őszén Szigetváron alakult és népszerű Tinódi Vegyeskar ad hangversenyt. A kórus többször lépett már fel nemcsak hazánkban, hanem külföldön is, többek között például Finnországban, Olaszországban és Németországban. A hangverseny helyszíne Dóm Kőtár lesz, a kezdés időpontja pedig este fél nyolc.
December hatodikán ismét a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának fiatal tehetségeit hallgathatják meg az érdeklődők, ugyanis Zeneművészeti Intézet orgona tanszaka ad adventi hangversenyt este fél nyolcas kezdéssel. A helyszín ez alkalommal is a Székesegyház. Én, mint zenekedvelő – de a zene ellen sajnos beoltott botfülű –, már a korábbi évek során is részt vettem orgonakoncerten és úgy gondolom, ezúttal sem fogom kihagyni, hiszen ennek is megvan a maga varázsa, főleg a karácsonyra várás időszakában. És nem utolsó sorban azért, mert orgonakoncertre járni menő.
 
December tizedikén fél nyolckor Canticum Pécsi Női Kamarakórus és a Violinok – Szigetvári Hegedűegyüttes lép fel közösen egy egyórás koncerttel. A Violinok egy friss alapítású csapat, aminek Német Erika – aki hegedűtanárként dolgozik a szigetvári zeneiskolában – egyaránt alapítója és művészeti vezetője, az együttes tagjait pedig tanítványai adják. A felvételeiket végighallgatva úgy gondolom, igazán színvonalas műsorra számíthatnak azok, akik ezen a hétfői estén ellátogatnak a Székesegyházba.
 
Ezeken kívül még rengeteg zenekar, kórus és egyéni fellépő is műsort ad majd ebben a két hétben és úgy gondolom, érdemes lehet miattuk egy-egy órára kiszakadni a Retró rádió bűvöletéből és az agyunknak sem árthat a pihenés két bebiflázandó ötszáz oldalas kötet között.
 
A további programokról részletes ismertető olvasható a Pécsi Egyházmegye honlapján