Ha Mohamed nem mehet Párizsba, akkor Párizs jön Mohamedhez… vagy hogy is van ez?

Már régóta beszéljük a barátommal, hogy milyen jó lenne most valahol Európa egy távoli pontján sétálgatni, megnézni más kultúrák nemzeti örökségeit, és feltöltődni külföldi kincsek látványával. Ám jelen pillanatban a legtávolabbi utazásunkra is repülő helyett csupán a kutya repít, persze csak átvitt értelemben. (Bár gazdi kérdése, van, aki sétáltatja a kutyáját, és van, akit sétáltat a kutyája.)

Visszatérve a tárgyra, a minap szembejött velem egy turisztikai hirdetés a Facebookon. A poszt egy városlátogatással egybekötött hosszú hétvégét kínált Párizsba, szállással és repjeggyel együtt, kifelejtve azt a tényt, hogy mostanában nem a legkifizetődőbb egy külföldi utazás egy olyan nüansznyi tényező miatt, mint a koronavírus, amely napjainkban világjárvánnyá nőtte ki magát. De hát nekik is meg kell valamiből élniük.

Én most mégis egy kicsit másfajta utazásra invitálnálak benneteket.

Szóval van ez a globális tény és az emberben folyton munkálkodó vágy, hogy utazzon, ami a jelenlegi helyzetünkben egészen disszonáns. De talán van megoldás, és a négy fal között maradva mégis beutazhatjuk a világot. Ehhez pedig nem kis segítségünkre van az internet, és annak a sok-sok embernek a keze munkája, akik a megannyi látványosságot digitalizálják számunkra napról napra.

Ezekből az online elérhető tárlatokból szedtem most össze párat, hogy otthon, kényelmes melegítőben, felkontyolt hajjal, vagy egy-egy mosás közben világot látva kirándulhassunk.

Első úticélunk a francia főváros szívébe vezet, Párizsba, mely megannyi csodás látnivalót tartogat, nem csak a romantikát keresőknek. (Bár valljuk be, nem árt, ha az ember lányának kéznél van otthon egy fess, franciául beszélő másik fél, aki a nemzeti kincsek neveit eredeti akcentussal súgja meg.) Kezdjük is hát az utazásunkat a képzőművészetek szemkápráztató útján!

Barangolásaink legnagyobb segítségéül a Google Arts & Culture szolgál, egy olyan digitalizált online élménytár, ami interaktív, tapasztalat útján megismerhető anyagot kínál a felhasználók számára, országokat és különböző kultúrákat átívelve. Így találtam rá, és persze jártam be a neobarokk pompában úszó Opéra Garnier szintjeit, egészen pontosan nyolcat, melyet láttatni enged a felület számunkra. Az oldal legzseniálisabb funkciói közé tartozik, hogy a jobb oldali sávon egy kattintással másik emeleten teremhetünk, megspórolva ezzel azt a kismillió lépcsőfokot, amiket az ilyesfajta turistáskodás során sokszor a pokolba kívánunk.

Az online tárlat másik nagyon hasznos funkciója az alsó sávban elhelyezkedő képtár, ami az épület belső tereinek fontosabb pontjait rejti, azokra kattintva pedig egy ugrással az adott ponthoz is teleportálhatunk.

A hely a látogató szemszögéből láttatja a remekműveket. S ha ezt túl kicsinek vélnénk, egy újabb kattintással a bal sarokba, akár közelebb is hozhatjuk magunkhoz őket. Itt megtudhatjuk a művészek nevét, a műtárgyak keletkezési idejét és körülményeit, mindezt sajnos csupán franciául, ám úgy tapasztaltam, egy cseppet sem ront az élményen, ha a nyelvet nem beszéljük. Az operaház pedig – mindamellett, hogy összes nemzeti kincsével vár minket teljesen digitalizált formában már karácsonyi pompájában díszeleg, így aki elég szemfüles, még a kiállítótérben elrejtett, igazán impozáns, vörös fényben úszó karácsonyfát is megtalálhatja. (Súgok egy kicsit, az első emeleten keressétek!)

A következő állomásunkhoz való eljutáshoz pedig taxi sem szükséges, csupán egyetlen kattintás. (Mondanám, hogy mennyivel környezettudatosabb megoldás ez, de sajnos maga az internet is hatalmas ökológiai lábnyomot hagy maga után.) Szóval kiküszöbölve az utazással járó károsanyag-kibocsátást, repüljünk tovább Párizs ékkövéhez, az Eiffel-toronyhoz. A Google Arts & Culture előnye, hogy nem csak tárlatokon, de történelmi látványosságokon is képes végigvezetni, így rövid leírást kaphatunk a torony keletkezésének körülményeiről és tervezőjéől, mindezt korabeli képekkel illusztrálva az 1980-as évekből.

Egy kis további kutakodással akár végig is követhetjük a történelmi kincs megszületését a kezdetektől, egészen felépítésének utolsó momentumáig.

A műalkotást saját környezetében is megtekinthetjük, melyet a lap tetején elhelyezkedő sárga figurára való kattintással tehetünk. Ennek során az oldal egészen az Eiffel-torony második emeletére repít fel minket. Így egészen pontosan két és fél emeletet járhatunk körbe, lélegzetelállító panorámával, valamint olyan látnivalókkal a távolban, mint a Mars-mező vagy a Diadalív. 

Utazásunk harmadik kihagyhatatlan pontja a méltán híres Louvre múzeum, mely ezidáig hét tárlatából négyet ültetett online környezetbe, háromszázhatvan fokos élményt nyújtva ezzel a látogatóknak.

Olyan kiállításokat járhatunk itt körbe, mint a reneszánsz műalkotásokat felvonultató The Advent of the Artist, vagy a mítoszok ábrázolásának sokszínűségét bemutató Founding Myths: From Hercules to Darth Vader, mely egyszerre szolgálja ki a történelmi műalkotásokra vágyók és a modern darabok iránt érdeklődők kívánságait. (Meg persze általunk a múzeumét is, egyetlen, gyors kattintással: accepter les cookies!)

S ha valaki még nem telt volna meg egészen Párizs szépségeivel ezen rövid, virtuális kirándulás során, még könnyűszerrel elveszhet a francia Disneylanden, megnézheti a Szent Szív-bazilika csodás panorámáját, vagy gyönyörködhet a MAD Paris ékszerkiállításában.

Jó utazást kívánok hozzá! Akár karanténból is.