Ha december, akkor Könyvszüret

Csodálatos panoráma, érdekes témájú könyvek, könnyed baráti csevej és hangulatfokozó esti borozgatás. Többek között ilyesmiben volt része azoknak, akik a Decemberi Könyvszüret keretében ellátogattak a Bölcsészettudományi Kar újonnan átadott épületébe, a Zsolnay Kulturális Negyedbe december 8-án kora este.


fotók: Taragyia Tomiszláv

A BTK igényesen, mégis fiatalosan kialakított új színterében az érdeklődőknek délután hattól este fél 10-ig volt lehetősége felfedezni az épület sajátosságait és élvezni a most már hagyományosnak számító Decemberi Könyvszüret programjait, melyet a PAB I. Nyelv- és Irodalomtudományok Szakbizottsága, Művészeti Munkabizottsága, valamint a    PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke szervezett a rendhagyó helyszínen.

A kulturális táplálékul szolgáló este kezdetén köszöntőt mondott Szijártó Zsolt, a Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék vezetője, majd üdvözölte a résztvevőket Fischer Ferenc, a Bölcsészettudományi Kar dékánja is. Mindketten kiemelték, hogy az épület előrelépést jelent mind a kar, mind a kiköltöző tanszékek életében (kommunikáció, szociológia, művészeti kar). A hivatalos megnyitót követően Berényi Gábor a Gondolat Kiadó főszerkesztője állt a szép számban megjelent közönség elé, s röviden bemutatta a Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék illetve a Gondolat Kiadó közös projektjét, melynek részeként érdekes témájú könyvek láthatnak napvilágot minden évben.

Az ünnepélyes, ám humortól sem mentes megnyitót követően a 2011-ben megjelent új kötetek interaktív bemutatója következett, ahol a meghívott vendégek kerekasztal beszélgetés formájában diskuráltak a szerzővel. Elsőként Császi Lajos kötetét: A Mónika-jelenség kulturális szociológiáját boncolgatta Dr. Polyák Gábor (PTE ÁJK Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszék), Horvát János (médiaszakértő) és Bogdán Mária (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék) közreműködésével. A fő irányvonalat a tabloid alapú médiafelfogás szolgáltatta, arra kerestek választ a jelenlévők, hogy vajon a banális tartalmakban (valóság show, talk-show) hogyan látható meg az új/ az izgalmas, mely a nézőket a műsor fogyasztására ösztönzi. Továbbá előkerült a romák médiareprezentációja és a médiatudatosság szerepének fontossága is.

A populáris témát felvázoló Császi szöveg után egy más hangvételű előadást hallgathattak meg a közönség tagjai, melyben a Múzeum és kiállítás. Az újrarajzolás terei kerültek fókuszba Frazon Zsófia tollából. A disszertációnak készült munka sajátosságait Berényi Marianna (Magyar Múzeumok Online) és Havasréti József (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék) elemezte Szijártó Zsolt (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék) moderálásával. Frazon Zsófia kötete a múzeumokat célozta meg aszerint, hogy válhatnak-e igazán antropológiai térré, és ha igen, akkor mi a jelentőségük egyes társadalmi kontextusokban, hogyan ágyazódnak be az emberek mindennapjaiba, s ez milyen hatást gyakorol az ottani atmoszférára.

A változatos témájú kerekasztal beszélgetéseket követően Sior könyvillusztrációiból készített kiállításon lehetett szemezgetni a földszinten. Akinek mindez kevésnek bizonyult, az még gyönyörködhetett a vizuál - habermas & co. fényfestésében vagy éppen Boci (Space Inhalerz) élő showjában. Végezetül Kaufmann Balázs filmdokumentációját mutatták be, mely a Művészetek Völgye fesztivál keretei között megrendezett tanszéki-szakmai napról adott áttekintést azoknak, akik lemaradtak róla. (Second Life- Vigándpetend, 2011. július 24.)

A programokat követően sem lettünk hazatessékelve, természetesen közös borozással és pogácsázással zárult az idei Könyvszüret.