Finn filmest a Pécsi Magyar-Finn Társaság szervezésében

2019. január 30-án került sor a Pécsi Magyar-Finn Társaság szokásos havi találkozójára, amit a Civil Közösségek Házában rendeznek meg állandó jelleggel. Első alkalommal vettem részt a rendezvényen, s egy igencsak kellemes estét tölthettem el úgy, hogy közben bepillantást nyerhettem a finn filmkultúrába.


Úgy mentem oda, hogy előtte direkt nem néztem utána, mit kell tudni erről az egyesületről. Azt akartam, hogy a rendezvényen ismerjem meg a munkájukat, tevékenységüket, ami meglehetősen sokrétű. Természetesen a fő feladat számukra a magyar-finn kapcsolatok ápolása, ami főleg Pécs szempontjából fontos, mivel szép számmal jönnek turisták Finnországból megtekinteni a büszke múlttal rendelkező egyetemvárost.


Kezdésként Anja Haaparanta, a Pécsi Magyar-Finn Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd rátért az egyesület következő időszaki programjaira.

 

Ezt hallgatva elgondolkodtam azon, hogy manapság már nem olyan aktív és a testvértelepülések közti kapcsolat, ami elkeserítő.

 

Mindezt személyes tapasztalatból tudom, mivel szülőfalum igencsak elhidegült a testvértelepüléseitől, pedig  tizennégy-tizenöt éve még más volt a helyzet. Azonban jó látni, hogy a Pécsi Magyar-Finn Társaság arra törekszik, hogy ne csak fennmaradjon a finn testvérvárossal, Lahtival való kapcsolat, hanem egyre szorosabbá fűzzék a két város közti barátságot.

 

A kép forrása: toldimozi.hu

 

Ezután közösen megnéztük A házsártos című filmet, amely a tragédia és a komédia  érdekes egyvelege. A film központi témája a generációk közti áthidalhatatlan szakadék, valamint a férfi és a nő viszonyának kérdése, mely a finn társadalomban is problémás.

 

Főhőse egy kötekedő öregúr, aki egy baleset következtében kénytelen a városban élő, sikeres karriert befutott menyéhez költözni.

 

Nem igazán tudja megszokni a városi létet és nagyon sok galibát okoz a hölgynek és férjének, aki történetesen az ő életképtelen, gyenge jellemmel megáldott kisebbik fia. Az idős bácsinak sok mindenen kell keresztülmennie ahhoz, hogy ráébredjen: ez a világ folyamatosan változik, és ezt, tetszik-nem tetszik, el kell fogadnia.

 

Ez A házsártos legfontosabb üzenete: haladni kell a korral és bele kell törődnünk a változásokba, hiszen minden generáció más normával és értékrenddel bír.

 

A film sokszor gondolkodtatott el azzal kapcsolatban, hogy nekünk, a fiatalabb generáció tagjainak picivel toleránsabbnak kell lennünk a nálunk idősebbekkel szemben, de ezt a tiszteletet nekik is meg kell adniuk felénk, mert ezek a különbségek csak így oldhatók fel, még ha csak ideiglenesen is.

 

Példaértékű a Pécsi Magyar-Finn Társaság munkája. Az általuk szervezett programok igen érdekesek és hasznosak, mivel segítségükkel az egyszeri ember, aki nem ismeri ezt a jég hátán is megélő északi népet, közelebb kerülhet az ország kultúrájához, irodalmához, mentalitásához. Annak, aki érdeklődik Finnország iránt és akár még kiutazáson is gondolkodik, jó szívvel ajánlom az egyesület rendezvényeit.