Filmünnep 2006

A pécsi Filmszemlék szellemét kívánja folytatni az egyelőre fiatalnak számító, ám annál ambíciózusabb 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep. Bár kísérteties (és véletlen) a hasonlóság Moziünnep és Filmünnep elnevezés között, ráadásul mindkettőt ősszel tartják meg, lényegüket tekintve összetéveszthetetlen a két rendezvény

Ez utóbbi 14 európai ország első és második filmes rendezői számára ad esélyt filmjeik szélesebb körű bemutatására. Míg a versenyfilmeket és közönségtalákozókat az Uránia moziban követhetjük nyomon október 3.-tól, érdemes alaposan végignézni a többi helyszín programjait is: az Apolló moziban további 14, a versenyprogramban szereplő ország „slágerfilmjeit”, a Jókai téren rajzfilmeket mutatnak be; az Ifjúsági Házban az elmúlt két év magyar koprodukciós filmjeiből válogathatunk; a Dante kávézóban egyetemek és főiskolák rövidfilmjeit vetítik; a Művészetek Háza a nyílt szakmai programoknak és jazzkoncerteknek, a port.hu sátor pedig a könnyűzenei kocerteknek ad otthont.

A versenyfilmeket az öttagú nemzetközi zsűri mellett idén a PTE-BTK Mozgókép- és Médiatudományi tanszék hallgatóiból álló diákzsűri is értékeli, az Arany Benjámin díjat kiérdemlő filmet a fesztivál záróakkordjaként újra megnézhetjük az Urániában. Kiss Miklós előválogatózsűri-tag elmondása alapján bár vegyes minőségű a felhozatal, vannak kiugró filmek, mint a szlovén Sírugrók (rendezte Jan Cvitkovic) és a lett Zuhanás (rendezte Fred Kelemen).
A szervezők természetesen folytatni kívánják a rendezvényt, a jövőben szívesen látnák viszont a korábbi években ezen a fesztiválon feltűnt művészeket. Reményeik szerint az évek során felhalmozódó referenciák és jó hírnév alapján az ideérkező filmek már megkeresés, hívás nélkül is itt lesznek, és 2010-re nemzetközi szintű, elismert fesztivált tudhatunk városunknak.

Mivel rengeteg kísérőprogram közül választhatunk (kiállítás, közönségtalálkozók, koncertek, Lucullusi mozifieszta és exkluzív filmvetítés a Nádor szállodában) gyanúsan növekszik a veszélye, hogy az ünneplésre okot adó versenyfilmek és premierfilmek háttérbe szorulnak. Október 2-7. között tehát irány a mozi, hogy Pécsre jó szívvel aggathassuk rá az „új európai film fővárosa” megtisztelő címet is.