„Falakat bontunk le” – Campus Rádió a közgázon

 

Kissé szkeptikusan hallgattam a nyár elején Szabó „Portugal” Ádámot, amint a leendő rádió részleteit ecsetelte – „... ez a fal itt ki lesz bontva, üvegfal fogja a rádiót elválasztani, erre pedig egy közösségi tér lesz”. Két hónap elteltével pedig már összeállt a stáb, és van heti négy saját készítésű műsorunk. Elindult a Campus Rádió a közgázon.

Persze nem egy hagyományos rádióadóként kell a kezdeményezésre gondolni, hiszen egyrészt csak a neten fogható – a campusradio.ktk.pte.hu címen –, másrészt a műsorok csak a teljes terv egy részét teszik ki. A Campus Rádió inkább egy médialabor, ahol a közösségi kommunikáció iránt érdeklődő nem-csak-közgazdászok összegyűlhetnek. Így a mostani stábot a műsorvezetők mellett DJ-k, marketingesek és videózással foglalkozó hallgatók alkotják. Egy ilyen csapatnál pedig elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kitörjenek a stúdióból.

„Azért szerettem volna egy rádiót, mert rengeteg potenciál van benne, amit ezidáig senki sem használt ki az egyetemen. Szeretnék a hallgatóknak lehetőséget biztosítani arra, hogy kreatív ötleteiket megvalósíthassák, és szerencsére ebben a kari vezetés is teljes mértékben támogat, így jöhetett létre a Campus Rádió. A zenei műsorokkal és a szakmai műsorokkal, reméljük, a tanulni és a szórakozni vágyók igényeit is ki tudjuk elégíteni. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy valami nagyon hiányzik a kínálatunkból, keressen meg minket, és valósítsuk meg!” – mondta Szabó Ádám, a rádió vezetője.

A rádión egész nap szól a zene, hétfőtől csütörtökig este 6 és 7 között pedig a saját készítésű műsorokat hallgathatjátok meg. Hétfőn az UniVitalis adásában az egészséges életmódé a főszerep. Minden héten más vendéggel, városi trénerekkel mutatnak be egy sportágat, mozgási formát vagy épp egy finom, de egészséges receptet. Keddenként a Pécs City Life főleg az egyetemi életet veszi górcső alá, szólva mindazt, ami érdekes és aktuális.

A hét második fele MaMival kezdődik – azaz hosszabb nevén a Marketing és Miegymás című műsorral. Reklámokról, kampányokról, brandépítésről és sikeres ingerküszöb-átlépésről hallhattok benne érdekes és néha vicces információkat. A hét utolsó élő műsora pedig csütörtökön a Heti Campus Gazdaság, melyben befektetési, tőzsdei és gazdasági híreket hallhattok, valamint rendszeresen hívnak elismert szakembereket, cégvezetőket a műsorba egy rövid beszélgetés erejéig.

Persze ez a struktúra változhat, az egyetlen feltétele, hogy a vállalkozó kedvű egyetemisták bekopogtassanak az ötletükkel. Nehéz eltéveszteni a rádiót, hisz a közgázra beérve, ha felmentek a lépcsőn, rögtön szembe találjátok magatokat vele. Célszerűbb viszont, ha előtte e-mailben veszitek fel a kapcsolatot a radio@ktk.pte.hu címen.

A közeljövőben érdemes lesz a rádióra figyelni. A tervek között szerepel egy közösségi tér kialakítása a közgázon, mely elsősorban az ott tanulókat fogja érinteni, de az arra tévedők is kényelmesen eltölthetnek majd egy kellemes fél órát kényelmes babzsákokon, az épp aktuális műsorunkat hallgatva. A Cyranóban találkozhattatok már pár bulira hangoló, bemelegítő műsorral kedd és szerda este, de előbb-utóbb az is elkerülhetetlen lesz, hogy egy Campus Radio All Stars buli keretén Portugal, deadhead és SerJoe bevegye a Pécsi Est Cafét.

A többi pedig csak a hallgatókon múlik. A rádió pusztán egy lehetőség, hogy valami olyat alkothassanak a tenni akaró egyetemisták, ami ezidáig nem volt. Az infrastruktúra adott, most már csak azt kell elérni, hogy minél kevesebbet álljanak használatlanul a profi AKG mikrofonok.