Ez itt a kert...

Visszalátogattam a Zöld Folt Közösségi Kertbe, ahol a pécsi Permakultúra csoportnak köszönhetően találkozhattam a Palántabörzével. Remek kis nyitott társaságba csöppentem, ami picit meglepett az elején, de végül egy élvezetes programnak lehettem ezáltal részese. Sok érdekes növénnyel ismerkedhettem meg, többek között rengeteg bazsalikomfélével, mint például a perilla vagy a tukmária, illetve a cayenne paprikával, az erba stellával, a mángolddal, a balkonparadicsommal és a levendulával is találkoztam. A Palántabörze barátságos hangulatában volt lehetőségem Simon Péterrel és Hajba Gergővel is beszélgetni.

Simon Péter grafikus, a pécsi Permakultúra csoport szervezője, emellett boldog kerttulajdonos. Tőle kicsit többet tudtam meg a jelenlegi programról.

„A Palántabörze gyakorlatilag a Magbörze folytatása. A Magbörze szervezését tavaly vettem át, mert aki korábban szervezte, ő elköltözött, így egy jó ideig elmaradt a rendezvény, viszont az igény megvolt rá. A Magbörzén jött az ötlet, hogy lehetne egy Palántabörze is, ami lényegében ugyanaz lehetne. Általában mag magért cserél gazdát, de igazából akármit lehet adni érte. Akár köszönömmel, lekvárral, sütivel vagy tulajdonképpen bármivel „fizethetsz”. Ugyanerről szól a Palántabörze is. Sokan jönnek úgy, hogy nem tudnak semmit adni, de ez nem gond, szívesen ajándékozunk is, mivel általában olyan palántákat hoznak, amikből több van. A fölösleges, bónusz növények találnak itt gazdát.”

Azt is megtudtam, hogy a tavalyi Magbörzén álmodták meg azt a remek ötletet, hogy a Palántabörzét már kihozzák a Nappaliból a kertbe, hiszen itt sokkal autentikusabb egy ilyen program. Beszélgettünk még arról is, hogy a Magbörze iránt nagyobb az érdeklődés, mivel ez még a kertszezon előtt van. Érdekesség, hogy a Facebook-eseményeken általában mind a két programra közel azonos számú érdeklődő jelez vissza, viszont a Palántabörzére csak töredékük szokott eljönni, de ennek ellenére is nőtt az érdeklődés a korábbiakhoz képest, így Péter pozitívan értékeli a látogatottságot.

A vége felé már rá mertem kérdezni, mi is az a permakultúra, amit laikusként eddig nem igazán tudtam.

„A permakultúra gyakorlatilag fenntartható és önfenntartó ökologikus rendszerek létrehozásáról szól. Olyan természetes szisztémát építünk ki, melyekbe nem kell bevinni külső erőforrásokat, nem kell műtrágya, sem rovarirtó szer, mert egy stabil egészről beszélünk, ami működteti saját magát, akárcsak az emberi szervezet.”

Mindkét börze a Permakultúra csoport eseménye, a Facebookon működik a platformjuk, de nem csak az online térben vannak jelen. Péter havonta szervez programokat: kertlátogatásokat, workshopokat és minden mást, ami a fenntartható kertekkel kapcsolatban szóba jöhet.

Hajba Gergő a Zöld Folt közösség tagja, hétköznapjaiban pedig projektmenedzser a Pannon-Servus Kft.-nél.

Gergővel már volt lehetőségem máskor is beszélni, a legutóbb született, a kertet bemutató írásom alkalmával is készült vele egy rövidebb interjú, most is készségesen fogadta érdeklődésemet.

Először is a kert állapotáról kérdeztem. Elmondta, hogy rengeteg zöldhulladék termelődött, amit majd komposztálnak, hamarosan megkezdik a magaságyás építését és továbbra is tervben van egy színpad. Viszont nem állnak teljesen úgy, ahogy azt előre elképzelték. Kiderült, hogy sokkal több munka és kihívás van, mint amennyivel számoltak. A nyár közeledtével a jelenlegi legfontosabb feladat a víz bevezetése.

“Szerencsére kaptunk felajánlásokat egy szomszédos közösségtől; ha vannak edényeink, kannáink, akkor onnan tudunk vizet hozni, egy ideig meg tudjuk oldani így is. Illetve megkértük a közösség tagjait arra, hogy ha tudnak, hozzanak ki magukkal palackban vizet. Erre most kicsit tudatosabban kell ügyelni, de úgy gondolom, hogy záros határidőn belül ez is megoldódik.”

A parcellákat is körbejártam, szépen alakulnak, néhányan már a frissen beszerzett palántákat is elültették. A telek végében kialakítottak egy kis vízgyűjtő medencét, hogy biztosan tudjanak a kerttulajdonosok locsolni. Ahogy visszatértünk a börze területére, felfedeztem három vödörnyi zaccot, megkérdeztem, mire használják.

“Talajjavítás céljából vannak itt. Alapvetően a komposztálásnál jön jól, vagy a földbe forgatjuk bele a foszfortartalma miatt. Főképp pécsi kávézók, például a Pécsi Kávé, a Nappali, illetve a Reggeli felajánlásaiból gyűltek össze. A megmaradt zacc, mondhatni, ott termelt zöldhulladék. Nekik jó, mert nem kerül műanyag zsákba és onnan a szemetesbe, mi pedig fel tudjuk használni.”

Mivel Gergőnek indulnia kellett, beszélgetésünk zárásaként megtudakoltam, milyen közösségi programok lesznek az év során. Az biztos, hogy részt fognak venni szeptemberben a Közösségi Kertek Éjszakáján. Nyitott ajtókkal várják majd az érdeklődőket.