Épülünk, szépülünk, bővülünk – interjú Vázsonyi Ottó kari igazgatóval

Jó bölcsészhez illően életünk jelentős részét szeretett egyetemünkön töltjük, így nagy valószínűséggel érzékeljük, miféle változások történnek körülöttünk. Most remélhetőleg mindannyian elhomályosult tekintettel idézzük magunk elé például az elmúlt szemeszter B épületben töltött óráit, melyeket a por, a szakadatlan fúrás-faragás és a néhanapján bútorhalmokkal eltorlaszolt folyosók tettek emlékezetessé. Az ilyen és ehhez hasonló viszontagságok azonban jó célt szolgálnak, hiszen bölcsész módra épülünk, szépülünk, no meg bővülünk. A részletekről Vázsonyi Ottó kari igazgató mesélt.
PécsiBölcsész: Mik azok a legfontosabb fejlesztések, amik a közelmúltban valósultak meg a BTK-n?
 
Vázsonyi Ottó: A legnagyobb fejlesztés a Modern Városok Program keretében megvalósuló B emeletráépítés, ami összességében egy háromszázharmincmillió forint értékű beruházás lesz és ha minden igaz, akkor 2018 november-decemberére készül el. Az új emelet tartalmazni fog egy nagy előadót és négy darab kisebb, harmincfős tantermet, közösségi helyiséget. Egy teljesen új infrastruktúrát varázsolunk oda, hiszen ez egy lifttel megközelíthető, klimatizált tetőtér lesz huszonegyedik századi technikával megépítve, új bútorokkal, beépített eszközökkel felszerelve. Az új épületrész dedikáltan az idegen nyelvű képzésben résztvevő hallgatók igényeit fogja szolgálni, de értelemszerűen minden egyes hallgató, akinek bármilyen dolga lesz ott, használni tudja majd.
 
PB: Milyen források biztosítják a beruházások financiális hátterét?
 
V.O.: Maga a BTK mint a PTE része vagy költségvetési forrásból, vagy pályázati forrásból tud bármilyen fejlesztést, beruházást végrehajtani. A B épület és a hozzá kapcsolódó egyéb infrastrukturális fejlesztések, bútorok, informatikai és oktatástechnikai eszközök pályázati forrásból fognak megvalósulni. Költségvetési forrásból kizárólag kisebb felújításokat, karbantartásokat tudunk finanszírozni.
PB: A BTK esetében, azt gondolom, egy sokszínű karról beszélünk: nagyon különböző tanszékek, intézetek, szakok csoportosulnak a bölcsészettudomány zászlaja alatt. Ekkora diverzitás esetén beszélhetünk egységes fejlesztésről?
 
V.O.: Mivel a BTK jelen pillanatban is három telephelyen működik – Ifjúság útja, Rókus utca, Zsolnay utca, majd ez július 1-től kibővül ideiglenesen a Szántóval is, ahonnan a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) pécsi képzési központjának egy része fog hozzánk átkerülni –, egységes fejlesztésről nem lehet beszélni, hiszen mindegyik említett épületcsoport más szinten áll. A legmodernebb, legjobban felszerelt telephelyünk a Zsolnay, ezt 2012-ben adtuk át. A Rókus utca azonban 1996-ban került a BTK-hoz, így előbb-utóbb egy komoly rekonstrukción kell átesnie. Az Ifjúság úti telephely az A, a B és a D épületből áll, illetve még a C épületben is van egy előadónk. Ebből legjobb állapotban az A épület található, mivel ott tavaly az E539-es teremtől az E544-ig teljes belső rekonstrukciót hajtottunk végre. Néhol még a padokat is sikerült rendbe rakni, mindenhová új parketta került, idén pedig új nyílászárókat is kapnak ezek a részek, az Irodalomtudományi Tanszéken lévő 528-ig számozott és a Rókus utcában található tantermek felújítását nem is említve. Ezeket költségvetési források terhére végezzük el és, legyünk őszinték, többségében kármentésről beszélünk: megpróbáljuk a meglévő infrastruktúrát megtartani.
A 2016-2017-es években komoly fejlesztések zajlottak, főleg az oktatástechnika terén, hiszen az oktatók, a tanszékek új informatikai eszközöket kaptak. Most már minden tantermünkben projektor van, az ezekhez szükséges laptopok is rendelkezésre állnak és folyamatosan tudjuk őket pótolni, cserélni is, ha problémák adódnak.
 
PB: Mit tudhatunk a jövőbeli fejlesztésekről, irányelvekről, aktuális projektekről?
 
V.O.: A jövő jelen esetben egyértelműen a Rókus utca lesz. Erről a telephelyről az egyetem több szervezeti egysége hamarosan kiköltözik: a Műszaki és Informatikai Kar (MIK) és a Kancellária Humánpolitikai Igazgatósága távozik a Rókus utcából, marad tehát a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) és a BTK. A két kar közötti jelen megállapodások alapján lehetőség lesz arra, hogy a Szántó-Kovács János utcából kiköltöztetésre kerüljenek az ott lévő szervezeti egységeink, így a július 1-től a BTK-hoz tartozó KPVK pécsi képzési központjának kollégái is átköltözhetnek a Rókusba, hiszen a MIK által otthagyott épületrészeket felújítjuk és az M épületet is renováljuk hároméves etapban.
A tavalyi évben tetőcsere történt, az elkövetkezendőkben pedig teljes nyílászárócsere, homlokzatszigetelés, fűtésfelújítás van tervben. Mindez jelen állás szerint 2021-2022-re fog megvalósulni. Ezzel párhuzamosan a folyamatos karbantartásnak is meg kell lennie. Hamarosan elő kell vennünk a D épületet. Itt tantermeket, irodákat, közösségi helyiségeket kell rendbe rakni.