Emlékbatyum Amerikából

Mikor már egy órája csak tábori dalokat kántálva kommunikálok szeretett családommal, talán joggal adják fel a küzdelmet arra vonatkozóan, hogy felnőtt ember módjára próbáljanak társalogni velem. Két és fél hónap egy amerikai gyermektáborban bizony erősen megváltoztatja az embert: nem zavar, amikor bugyuta kombinációban hordod a ruháidat; az alkarod ki sem látszik a barátságkarkötők vastag fonadéka alól; a legrusnyább és legrémisztőbb bogárkát is már drága szobatársadként kezeled; mindenkivel közvetlenül tudsz beszélgetni; sóvárogsz a Dunkin Donuts-os kávé és fánk után, és New York utcáira visszamerengve a nyüzsgő hazai kisváros egy elhagyatott kísértettanyára hasonlít. Vajon minek köszönhető ez a változás?

2013 novemberében jelentkeztem a Camp Leaders programjára. Mint minden elsőéves, tele voltam kétségekkel, viszont rendkívül elszánt voltam: néha bármennyire is nyűg volt papírok után szaladgálni, mindig ott lebegett előttem a végső cél, ami nem volt más, mint kijutni az Egyesült Államokba. Talán mondanom sem kell, hogy életem legjobb döntését hoztam akkor, egy éve.

Kitartóan intéztem a tennivalókat és a Campleaderses srácoknak köszönhetően valóra vált az álmom: összesen három hónapot tölthettem kint az USA-ban, ami alatt nem csak nyelvtudásom fejlődött (angol és spanyol), hanem látóköröm is kiszélesedett a világra nézve: rengeteg, különböző nemzetiségű embert ismertem meg, akik közül sokan a barátaimmá is váltak. A mai napig emlegetjük a sok bolondozást, a mályvacukor sütögetéseket a tábortűz körül, az ingyenes kosármeccset a Madison Square Garden-ben, és a Ki mit tud? rekeszizomtornáztató produkcióit. Bár mosás és takarítás volt a fő feladatom, hihetetlen érzés volt, mikor egyre gyakrabban kértek meg gyermekfelügyelői feladatok ellátására, ezzel is megerősítve bennem az érzést, hogy ott a helyem. Egy fantasztikus csapat tagjává váltam, ami csak azért dolgozott, hogy a gyermekek jól érezzék magukat a vakáció alatt.

Azonban  nem csupán munkából állt az egész kint tartózkodás: felejthetetlen emlék marad a tábor utáni utazás is: fotózkodni a Fehér Ház előtt, Philadelphiában megnézni a Liberty Bell-t, a Freedom Trail-t követve bebarangolni Boston belvárosát, és a forróság elől menekülve menedéket találni az Atlanti-óceán hűs habjai közt; majd e tartalmas egy hét után felfedezni  New York-ot egy Niagara-s kiruccanással egybekötve. Ezt nevezem tökéletes három hétnek, mely során annyi egyéniséggel, spontaneitással és nem mindennapi szituációval találkozik az ember, hogy az nemcsak felbecsülhetetlen, de le sem írható.

És jövőre a folytatása következik… Én csak ajánlani tudom ezt a fantasztikus lehetőséget bárkinek, aki ki akar szakadni a komfort zónájából, és meg szeretne tapasztalni egy rendkívüli életérzést, ami megannyi  örök élményt, új barátokat, boldogságot, s később akár egy életcélt rejt magában.

Blog.: www.summercampnotes.blogspot.com

Camp Leaders: http://www.campleaders.com/hu/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/campleadershungary/

Tájékoztatók a BTK-n: Camp Leaders: https://www.facebook.com/events/1695223924036666/?ref_dashboard_filter=upcoming

Resort Leaders: https://www.facebook.com/events/671450006302731/?ref_dashboard_filter=upcoming