Elvárások szorításában

Nem mondom meg, hogyan ne bukj meg vagy legyél jó tanuló. Amiről beszélni szeretnék, az az, hogyan kell kezelni a kudarcot – diákként egy-egy rossz eredmény ugyanis valóságos rémálommá válhat. Nem számít, mit tanulsz vagy honnan származol, mintha mindig elvárnák tőled, hogy az elitbe kerülj, mert a szüleid valószínűleg mindezt nehezebb körülmények között tették meg. A várakozások viszont nem mindig teljesülnek, a csalódások pedig végül magához a kudarchoz vezethetnek. 

Alapvetően nagyszerű dolog a lelkesedés és a magas elvárások magunktól, családunktól, barátainktól vagy tanárainktól egyaránt. Amikor azonban beköszönt a kudarc, úgy tűnik, mintha eljött volna a világvége. 

Az esetleges bukásaink nem azt jelentik, hogy kevésbé lennénk értékesek vagy okosak társainkhoz képest.

A teljes képet vizsgálva rájöhetünk, hogy más az az út, amit be kell járnunk. Különböznek a meghozott döntéseink és lépéseink: ha azt halljuk a többiektől, hogy órákat töltöttek egy beadandó megírásával vagy a felkészüléssel, rosszul érezhetjük magunkat, ami rontja a tanulási kedvet és bizonytalansághoz vezet. 

A jobb teljesítményre és tanulásra törekvés mindig a célunk kell, hogy legyen. Ez hosszú távon azonban egészségünkre is negatív hatással lehet, ezért nem árt odafigyelnünk magunkra. Nem szégyen segítséget kérni az osztálytársaktól, ha nem értünk valamit, és bátran forduljunk a tanárokhoz is. Előfordulhat, hogy csupán nem a megfelelő tanulási módszerekkel vetettük bele magunkat a munkába. 

Segíthet, ha - jelen helyzetben elsősorban online - tanulócsoportokat alkotva próbálunk megbirkózni a feladatokkal: ekkor ugyanis rájövünk egymás erősségeire, és mindenki gyenge pontjai feltérképezhetők.

Az interaktív tanulás pedig különböző nézőpontokat és gondolkodásmódot kínál. 

Nem árt odafigyelnünk a tanulási környezetünkre sem. Egyedül, egy kis kollégiumi szobában, erős wifivel könnyen elkalandozhatnak a gondolataink.

Éppen ezért igyekezzünk inkább olyan légkört teremteni, melyben mindenki a dolgát végzi, ami minket is összpontosításra kényszeríthet. 

Ha nem sikerül egy teszt, könnyen csalódottá válhatunk. Ekkor erősítsük egymást, és emlékeztessük magunkat céljainkra, ne törjünk meg. Azért vagyunk itt, hogy segítsük egymást. Mindenki tudja, milyen nehéz nyomás alatt jól teljesíteni és megfelelni az elvárásoknak. 

Öveket becsatolni: jön a vizsgaidőszak. Pozitív energiával és elszántsággal azonban nem állhat az utunkba! 

 

Írta: Joseph Hazeen

Fordította: Prezsnyák Péter