Elsőévesek kollégiumi jelentkezése

Kedves Gólya!


Először is, a PTE BTK Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottsága nevében hadd gratuláljak sikeres felvételidhez, és engedd meg, hogy elsők között köszöntselek a BTK hallgatói táborában. Most, hogy kiderült, Pécsett folytatod tanulmányaidat, a számodra legégetőbb kérdés bizonyára, hogy hol fogsz lakni.
A következőkben néhány információt találsz az Elsőéves kollégiumi férőhely pályázattal kapcsolatban.
 
A pályázat elektronikusan leadható: 2016. augusztus 1., 08:00 – 2016. augusztus 14., 20:00
A szükséges dokumentumok postára adási határideje: 2016. augusztus 10.
A szükséges dokumentumok személyes leadási határideje: 2016. augusztus 15., 12:00
 
A kollégiumi jelentkezésedet a Neptunban  tudod leadni. A felvételi levélben kapott Neptun-kóddal és jelszóval éred el a felületet. A tanulmányi rendszerbe lépve az Ügyintézés menüpont Kollégiumi jelentkezés alpontjára kattintva érheted el a pályázati űrlapot, valamint itt választhatod ki, a PTE mely kollégiumába szeretnél felvételt nyerni (többet is megjelölhetsz, illetve rangsort állíthatsz fel).
A BTK-sok a következő négy kollégiumban kaphatnak szállást: Jakabhegyi, Szántó, Boszorkány úti és Szalay László (Univ). A kollégiumválasztáshoz bővebb információkért böngészd a karunk kollégiumairól, valamint a kollégiumok és campusok közti útvonalakról készült térképeket.

Férőhelyedet megpályázhatod tanulmányi és szociális jogcímmel:
- Tanulmányi pályázás során a felvételi eljárásban szerzett pontjaidat vesszük figyelembe, ehhez semmit sem kell mellékelned.
- Szociális pályázás esetén szükséges a szociális helyzetet felmérő űrlap online kitöltése (ezt a Neptun automatikusan felajánlja majd), a kinyomtatott és aláírt verzió megküldése a Bizottság számára a kitöltési útmutatóban felsorolt dokumentumokkal együtt.
 
Először bizonyára megrémiszt a hosszú és bonyolult szövegezésű kitöltési útmutató, de amint átlátod a rendszert, egyszerűnek fog tűnni. Íme, néhány fontosabb szabály:
A pályázat kiindulópontja (az űrlapon kívül) az egy lakcímen élőkről szóló igazolás, amelyet az illetékes önkormányzatnál, a járási hivatalban vagy kormányablakban tudsz megszerezni. Kérünk, ügyelj arra, hogy olyan igazolást kérj ki, amelyen név szerint vannak feltüntetve a veled egy címen lakók.

Ezt követően nincs más dolgod, mint az igazoláson szereplő családtagok kitöltési útmutató szerinti igazolása:
koránál fogva még nem tanköteles családtag esetén a születési anyakönyvi kivonat másolása szükséges
tanuló, OKJ-s képzésben, vagy felsőoktatásban részt vevő családtag esetén iskolalátogatási/hallgatói jogviszony-igazolás szükséges

Munkavállaló szülő esetén három dokumentum szükséges:
- munkáltatói jövedelemigazolás az utolsó 3 hónap nettó keresetéről (eredeti példány)
szükséges a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2015; eredeti példány)
- továbbá a kitöltési útmutató végén található Jövedelemnyilatkozat. Figyelj arra, hogy azt a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)

Egyéni vállalkozó esetén két dokumentum szükséges:
- a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2015). Kérjük, tüntessétek fel rajta, hogy egyéni vállalkozóról van szó! (eredeti példány)
- a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)

Munkanélküli családtag esetén négy, passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező családtag esetén öt dokumentum szükséges:
- Munkaügyi Központ által kiállított igazolás a regisztráltnak
- szükséges a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2015; eredeti példány)
- az illetékes önkormányzat igazolása arról, hogy az illető családtag részére folyósítanak-e valamilyen szociális ellátást, vagy sem – ezt az önkormányzat feljegyezheti az egy lakcímen élőkről szóló igazolásra is (eredeti példány)
a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)
- passzív hallgatói státuszban levő családtag esetén szükséges a passzív hallgatói jogviszony igazolása is az adott félévre (eredeti)

Nyugdíjas családtag esetén három dokumentum szükséges:
- a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiküldött igazolás a nyugdíj összegéről (másolat)(ennek hiányában a nyugdíjas igazolvány másolata, valamint a nyugdíjas szelvény vagy bankszámlakivonat másolata)
- szükséges a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2015; eredeti példány). Ezt a honlapjukon található egyszeri meghatalmazással, te is kikérheted helyettük.
- továbbá a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat kitöltése. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)

Fontos továbbá, hogy az esetleges gyógyszerköltséget csak szakorvosi igazolás (zárójelentés, ambulánslap stb.) másolatával, valamint az ezek alapján megállapítható gyógyszerek gyógyszerköltség-igazolásával tudjuk elfogadni. Háziorvosi igazolás nem fogadható el.Gyógyszerköltség-igazolást a legtöbb patikában ki tudnak számodra állítani, csak vidd magaddal azokat a szakorvosi igazolásokat, vagy szakorvos által kiállított gyógyszerszedési útmutatót, melyet igazolni szeretnél.

Hangsúlyoznám, hogy a fent leírtak csak egy vezérfonalat adnak a kezedbe. A sikeres pályázat érdekében mindenképpen olvasd el a kitöltési útmutatót! Amennyiben kérdésed van, vagy biztosra szeretnél menni, kérlek, írj nekünk vagy hívj minket!
 
Előfordulhat, hogy nem kerülsz be a felvételi eljárás során a kollégiumba. Évek óta túljelentkezés figyelhető meg ebben az időszakban. Fontos, hogy ilyenkor se ess kétségbe, több megoldás is lehetséges. Amennyiben megengedheted magadnak, Pécsett számos albérletet találhatsz, melyek ára 25-40.000 között mozog rezsivel együtt. Bár számos honlap foglalkozik kiadó lakások értékesítésével, a PTE albérlet-kollégium Facebook-csoportban hallgatótársaid által meghirdetett lakásokat/szobákat találsz. Talán kiindulópontnak ez is jó.

Egy másik megoldás az Évközi kollégiumi férőhely pályázat, amely szeptember elején kerül meghirdetésre. Miután a rendes eljárás során felvételt nyert hallgatók elfoglalták a kollégiumi helyüket, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat felméri az üresen maradt férőhelyeket. Az így létrejött férőhelyekre lehet pályázni ugyanúgy tanulmányi és szociális úton. A beérkező pályázatokból a Bizottság várólistát állít fel, és az ezen elfoglalt helyed alapján tudsz bekerülni a kért kollégiumba. Ennek lefolyása egy, másfél hét – ez idő alatt próbálj magadnak ideiglenes szállást találni barátoknál, rokonoknál, vagy a gólyatáborban megismert szaktársaknál. Ahhoz, hogy időben értesülj, kísérd figyelemmel a PécsiBölcsész honlapját, és Facebook-oldalát.
 
A Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság elérhetősége:
Cím: PTE BTK DJKB 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. (Diákcentrum)
E-mail: djkb@pecsibolcsesz.hu
Telefon: 72/501-500/24238
 
A szemeszter kezdetéig (szeptember 5.) hétfőtől péntekig 10-12 között találsz meg minket a DiákCentrum épületében, augusztus 1-14. között meghosszabbított ügyfélfogadási időben, 9-13 óra között várunk!