Ellehetetlenítik a szabályzatok a gólyabálok megtartását – csúszik az egyetemi báli szezon

A különböző kormányzati határozatok és rendeletek jelenleg lehetetlenné teszik bármilyen nagyobb egyetemi rendezvény megtartását. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb gólyabálokat el kell halasztanunk, várhatóan a következő (februári) báli szezonig.

Az egyeztetések folyamatosak az Egyetem, az EHÖK és a szakhatóságok képviselői között, azonban a Lex-West-Balkán (Zenés táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet) következtében az egyetemi helyszínek befogadóképességét olyan drasztikusan csökkentették, hogy ott nem lehet ezeket kivitelezni. Az 1316/2011-es kormányhatározat miatt pedig (mely beszerzési stoppot, valamint maradványtartási kötelezettséget ír elő a felsőoktatási intézményeknek) nem lehet külső helyszíneket igénybe venni. A helyzet nem csak az egyetemi rendezvények tekintetében nehéz, hiszen ugyanezen logika mentén a város összes rendezvénye esetében nehézségekre lehet számítani.

Mint már említettük, a West-Balkán ügy óta született egy rendelet a zenés-táncos rendezvények megtartásának szabályairól. Ez a rendelet, és az ehhez tartozó Országos Tűzvédelmi Szabályzat, azóta nagyon sokat szigorodott. Az alapvető problémát az jelenti, hogy ennek megalkotói ugyan a közoktatási intézményeket mentesítették a rendelet hatálya alól, azonban ezt nem tették meg a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan. Nem lehet tudni, hogy ez szándékosan alakult így, vagy pusztán jogalkotói figyelmetlenségről van szó.

Ennek értelmében az épületeknek, ahol ilyen rendezvény van, külön rendezvénytartási engedélyt kell kérniük. Ilyen engedéllyel nem rendelkezik sem a korábbi két hagyományos – az ÁOK aula és a Pollack aula –, sem az új gólyabáli helyszín, a FEEK aula. Ezeket az engedélyeztetéseket az EHÖK megkezdte, az eljárás során az ÁNTSZ és a Tűzoltósági Szakhatóság megállapítja a maximális résztvevőszámot. Erre előzetes számítások az egyetem Biztonságszervezési Osztályától már készültek. Ez alapján az ÁOK aula 628 fős rendezvény lebonyolítására alkalmas. Tavaly itt mind az ÁOK-ETK, mind a BTK-TTK 2500 fős gólyabált bonyolított le. Ez a szám a FEEK aula tekintetében 585 fő, mely szintén kevésnek tűnik az oda tervezett FEEK-MK gólyabál megközelítőleg 700 fős rendezvénye tükrében is. A Pollack aula esetében már két szakértői vélemény is van, a legoptimálisabb verzió is 1030 főről szól, ám ez a szám is úgy, hogy ebből a nagy aulában egyszerre 440 résztvevő tartózkodhat maximálisan.

További nehézséget jelent, hogy a kormányrendelet értelmében bármilyen probléma lép fel egy rendezvény esetében, a legnagyobb felelősség a férőhelyek számát megállapító tűzoltóságot terheli. Így, ha egy helyszínen (mint a Pollack aulája például) több termet vehet igénybe egy rendezvény, a szervezőknek akkor is garantálniuk kell, hogy ezek között nem lehet átjárás, mert csak így biztosítható, hogy egyetlen pillanatban se legyenek többen egy helyen, mint amennyi az engedélyezett keretszám.

A fentiek következtében számítanunk kellett arra is, hogy amennyiben a bálok megrendezésre kerülnek, a szakhatóságok ellenőrzést tartanak (a lehetőségét fenntartották), amennyiben a létszám többnek tűnik a megengedettnél. Ilyen esetben az ellenőrzés az egyesével leszámolást jelenti. A helyzetet tovább nehezíti, hogy azokat a városi helyszíneket – melyek már rendelkeznek ilyen rendezvénytartási engedéllyel– nem tudjuk igénybe venni, hiszen a költségvetési kormányrendelet (1316/2011) ezt nem teszi lehetővé. A városi helyszíneknél a szabályozások szintén drasztikusan csökkentették a beengedhető vendégek számát. A város legnagyobb ilyen helyszínénél az Expo Center Zsolnay-termében a korábbi 3200 főről 1350-re csökkent a kapacitás, míg az Angster-teremnél 1500-2000 főről 700 főre, a Lauber Dezső Sportcsarnok jelenleg 1000 fő befogadására alkalmas papíron

A fenti keretszámokból kiindulva elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az egyetemi hallgatóság túlnyomó többsége kiszoruljon a közösségi élet egyik meghatározó rendezvényéről. Az sem lehet opció, hogy a gólyabálok bejárata előtt akár 1000 hallgató várakozzon, hogy beengedik-e vagy sem a bál helyszínére. Továbbá nem tudjuk vállalni azt a tortúrát, hogy az éjszaka folyamán néhány tűzoltó számos rendőrrel számolja meg a báli ruhás szórakozni vágyókat, csak hogy mindenhol betartsuk a keretszámokat. A szabályok megtartása és vendégeink zavartalan szórakozásának biztosítása végett nem látszik más megoldás, mint a nagyobb gólyabálok elhalasztása a februári báli szezonig (ez alól kivételt csak az ÁJK, az IGYK és a KTK báljai jelentenek, hiszen ott az átlagos létszám eddig is 300 fő alatt alakult).

Bízunk abban, hogy a fenti problémák felhívják a jogalkotók figyelmét arra, hogy a mostani szabályozás módosításra szorul, mivel az jelenlegi formájában megfojtja az ilyen jellegű helyi kulturális rendezvényeket mind egyetemi, mind városi tekintetben. Továbbá reméljük, hogy januártól az ígéreteknek megfelelően feloldásra kerül a beszerzési stoppot és maradványtartást előíró kormányhatározat is. Mindenkitől szeretnénk elnézést kérni a bálok csúszása miatt, a helyzet megoldása jelenleg sajnos nem rajtunk múlik. Továbbra is azért dolgozunk, hogy az egyetem hallgatóinak egy kellemes és méltó gólyabál-sorozatban lehessen része.