Elhunyt a zseniális filmrendező, Milos Forman

86 éves korában, rövid betegség után meghalt Milos Forman cseh rendező. Felesége nyilatkozata alapján Forman amerikai otthonában, családi körben, békés körülmények között hunyt el. 
 
Jan Tomaš Forman néven született 1932-ben, Cáslavban, az akkor még Csehszlovákia területén. Fiatalon elárvult, miután szülei meghaltak az auschwitzi, illetve a buchenwaldi koncentrációs táborokban, ezután Formant és testvérét rokonok nevelték fel.
 
Első játékfilmje az 1964-ben megrendezett Fekete Péter volt, amely humorral fűszerezve mutatta be az akkori csehszlovák fiatalok esetlenségét és hétköznapjait.
Nemzetközi karrierje is a ‘60-as években kezdődött, miután az 1965-ös Egy szöszi szerelme, valamint egy évvel később a Tűz van, babám! című filmjei Oscar-díj jelölést kaptak a legjobb idegennyelvű film kategóriában. 
1968-ban a kommunizmus elől menekülve az Egyesült Államokba emigrált, ahol további hatalmas sikereket ért el. 1975-ben Ken Kesey regénye alapján megrendezte a kultikussá vált Száll a kakukk fészkére című filmet, amely öt Oscar-díjat, hat Golden Globe-díjat és tizenkilenc egyéb filmes díjat zsebelt be, köztük Forman megkapta a legjobb rendezőnek járó David di Donatello-díjat. A film népszerűsége Forman remek munkája és Jack Nicholson zseniális alakítása miatt a mai napig töretlen és kétségtelenül klasszikussá vált világszerte. 
 
Másik nagy alkotása a vietnámi háború idején játszódó musical, az 1979-es Hair, mellyel még erőteljesebben bevéste nevét a legnagyobb rendezők közé. A film bámulatos zenéje és a hippi életérzés magával ragadó demonstrálása mellett rengeteg társadalmi kérdést boncolgat. Díjazták a film rendezését, zenéjét, illetve a főszereplő, Treat Williams is megkapta a jól megérdemelt Golden Globe-jelölést.
 
Az ő nevéhez fűződik még a nyolc Oscar-díjjal rendelkező Amadeus, az Andy Kaufman életét feldolgozó Ember a Holdon, amelyben Jim Carrey csillogtathatta meg tehetségét, valamint a Goya kísértetei Natalie Portman és Javier Bardem főszereplésével. Ez utóbbi után utolsó éveiben viszonylag keveset hallatott magáról, de 2011-ben feltűnt a Beloved című filmben, valamint producerként is tevékenykedett. 
 
Formannak második és harmadik feleségétől is két-két ikerfia született. A fiatalabb ikerpár a James és az Andrew nevet kapta Jim Carrey és Andy Kaufman után. 
 
Forman kétségtelenül a filmművészet egyik kiemelkedő alakja, munkássága révén számtalan emlékezetes pillanatot és katartikus filmélményt köszönhetünk neki. A 20 megrendezett filmjéért kapott 2 Oscar, 43 egyéb filmes díj és 23 jelölés erőteljesen érzékelteti a rendező sikereit, azonban a legnagyobb teljesítmény mégis az, hogy a Milos Forman név jelentős és maradandó művészi tartalmat képvisel.