Élet az Ítélet napja után

Mint eddig minden évben, idén (pontosabban szeptember 23-án) is előállt valaki egy olyan teóriával, hogy „Na, idén mind meghalunk!” . Vagy ha nem idén, akkor jövőre, vagy száz év múlva, akár évszázadok, sőt évezredek múlva. Az emberek pedig egyre kevésbé hiszik ezt el. De mi minden történt eddig akkor, amikor azt hitték az emberek, hogy eddig, és nem tovább? Bár a kérdés az is lehetne, hogy „mit ne csináljunk, ha már megint azt hisszük, hogy holnap már nem kelünk fel?”.
 
Számtalan olyan prófécia volt, ami nem teljesült be. (Ha szerencsém van, nem csapódik Pécs területére egy aszteroida, amíg befejezem a cikkem.) Ezek között volt olyan, ami a kereszténységhez kapcsolódott. A leghíresebb az Antikrisztus eljövetele, róla János apostol írt az első levelében. Az Antikrisztus az apokalipszissal érkezik, Istennek tettetve magát, ez által felfordulást okoz az emberek körében. Egyelőre ilyet még nem tapasztaltam, ahogy azt sem, hogy az említett prófécia szerint sárkányok fogják a szenteket megölni. Sárkányokat eddig csak a Trónok Harcában és a Hobbitban láttam, Pécsen még nem (bár az alattunk lakó öreg néni szinte a megszólalásig hasonlít egyre).
Az apokrif Iratok egyes értelmezései szerint az utolsó napnak 999-ben vagy 1000-ben kellett volna bekövetkeznie, de addigra csak a magyar kalandozások fejeződtek be és nem a nagy számláló ért az utolsó naphoz. István király koronázását állítólag a világvége-jóslat miatt tették 1001. január 1-re. Az imént említett prófécia csak egy történelmi tévhit volt. Azonban akkoriban az írástudók minden kódexet úgy kezdtek, hogy „Ahogy a világ vége közeledik…” és ez még nem is a legfurcsább eset volt. 
Akadt olyan is, amikor az emberek azt hitték, egy tyúk tojta ki Jézus második eljövetelének hírét. Pedig csak tintával ráfestették szegény szárnyas tojásaira az üzeneteket, majd visszaküldték a feladónak, hogy az emberek majd meglepődjenek. Szegény tyúk hogy meglepődhetett, mikor mindez megtörtént vele...
 
A világvége-jóslatok legismertebb példája az öt évvel ezelőtti maja-riadalom. Ugyan nem brit tudósok fedezték fel, de a maja naptár véget ért 2012. december 21-én. Az egész teória a “baljós” számon alapult (megfordítva a dátum 20.12.2012.). Volt olyan, aki váltig állította az emberiség pusztulását, még úgy is, hogy számtalan tudós közölte tényként az ellenkezőjét.  Az egykori maja birodalom területein (El Salvador, Guatemala, Mexikó és Honduras) maja fesztiválokat tartottak, mi pedig azóta is életben vagyunk. Bár kétségtelen, volt, aki enyhén vagy komolyabban bepánikolt, sőt akadtak olyan emberek is, akik öngyilkosságot követtek el. A viccesebbek pedig elárasztották a közösségi oldalakat mémekkel, videókkal és bejegyzésekkel. Szerencsére itthoni öngyilkosságról nem tudunk.
 
De mit lehet tenni, ha már megjósolták, hogy itt a világvége? Egyet biztosan! Semmiféleképpen se öljük meg magunkat. Ha tényleg eljön, azt úgy is észrevesszük előbb vagy utóbb. Ne kezdjünk el készleteket felhalmozni, ha mindenki meghal, mihez kezd az utókor egy csomó Nutellával? Nem érdemes tömegesen szeretkezni az utcán, főleg ha megint télre jósolják az ítélet napját. A hidegben könnyen fel lehet fázni, ezért sokkal érdemesebb felöltözve egy tábortűz körül ücsörögni. De a legfontosabb teendő, hogy ne kezdjünk el mindenféle megosztás-körüzenet-SMS-hullámot indítani, ne búcsúzkodjunk, ha látjuk, hogy “Einstein ma megmondta: ekkor lesz a világvége!”, mert az tuti akkora hoax, mint az, hogy “Klári két hét alatt harminc kilót fogyott, ha érdekel a titka – KATTINTS!”. És pláne ne tápláljuk a kamuhullámot, mert a túlzott emberi naivitás hatalmas blődségeket szülhet, azoknak pedig még rosszabb, akik be is dőlnek ezeknek. Szerintem a legaljasabb ember az, aki még akkor is terjeszt egy ilyen hírt, amikor süt róluk a hoax-szag.