Egyre drámaibb a hangulat Pécsett! – POSZT-impressziók/1

„POSZT volt, van, lesz” – ezzel az egyszerű kijelentéssel nyitotta meg dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozót, melyen idén is képviselteti magát a magyar színházi társadalom apraja-nagyja. A 17. POSZT június 8. és 17. között tonnányi színvonalas fizetős és ingyenes programmal várja a színház- és kultúraőrülteket. Egyetemista költségvetési kereteket tekintetbe véve, a következő pár napban néhány, főként ingyenes programról igyekszem majd élménybeszámolóval szolgálni. Előtte viszont fogadjátok szeretettel néhány impressziómat a megnyitóról.
Az ünnepség a Lakatfalnál kezdődött, ahol Pécshez és a POSZT rendezvényéhez való kötődésük jeléül az idei díszvendég, Halász Judit, Kossuth-díjas művésznő; a rendezvény fővédnöke, dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár; Magyar Attila, a POSZT ügyvezető igazgatója; illetve dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és természetesen minden további lelkes vállalkozó elhelyezhette lakatját.
 
Az ezzel járó patetikus hangulatot mindeközben nagyban oldotta a Baross Imre Artistaképző fiatal növendékeinek spontán műsora, a Sétatérről jövő erőteljes lángosillat és nem utolsó sorban a Bóbita Bábszínház óriásbábos csapata. Utóbbit valószínűleg nem csak a bábok viselésére, hanem amolyan hangulatfelelősi feladatokra is kiképezték. Azok se szomorkodjanak, akik lemaradtak a megnyitóról, hiszen az óriásbábosok később is megtalálhatóak lesznek a POSZT-helyszínek környékén, tehát a stand-up comedy hat méteres kivitelben garantált a fesztivál valamennyi napján.
 
A következő programhelyszín a Színház tér volt, ahol a VoiSingers Produkció adott koncertet. A repertoárban szerepelt többek között a „Hej, Dunáról fúj a szél” című népdal magyaros és afrikai elemekkel tarkított átirata. Ezt követően Halász Judit üdvözölt minden színházszerető embert, hangsúlyozta, hogy mekkora lehetőség a POSZT, hiszen a rendezvény keretében minden jelentős, friss, hazai és határon túli magyar színházi produkció megtekinthető egy helyen, továbbá azt kívánta mindannyiunknak, hogy az elkövetkezendő napokban pincétől a padlásig mindenhol csak színházat lássunk.
 
Dr. Páva Zsolt polgármester ünnepi beszédében pedig azt emelte ki, hogy a POSZT nekünk, helyieknek nem csupán egy szakmai programsorozat, amolyan „seregszemle”, hanem semmi mással össze nem hasonlítható örömteli hangulat, életérzés. Természetesen a rendezvény nem csak a helyieknek fontos, hanem például a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) is. Az ő anyagi támogatásuknak hála, jövő évtől kezdődően a POSZT szakmai díjazottjai a dicsőség és az emlékplakett mellé kategóriánként kettőszázötvenezer forintot kapnak majd – jelentette be Ráckevei Anna, Jászai Mari-díjas színművésznő, az MMA rendes tagja.
 
Az örömhír kihirdetése után Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója ünnepélyesen átadta a színház kulcsait Magyar Attilának, a POSZT ügyvezetőjének annak jeléül, hogy otthont ad a messziről érkezett művészeknek és művészetszeretőknek. Végül Magyar Attila beszédéből megtudhattuk, hogy az idei POSZT-ra 9000 (!) darab jegyet sikerült eddig értékesíteni, összesen még 400 szabad hely van. A program klassznak ígérkezik, úgyhogy ha van még néhány forintod a legutóbbi ösztöndíjból, akkor irány a jegyiroda; ha pedig nincs, akkor érdemes programmagazint keríteni, nehogy lemaradj az ingyenes előadásokról. Színházra, kultúrára fel, Pécsibölcsészek!