Egy páratlan lemezlovas emlékére

Szomorú hírrel fekszik le ma a zeneipar, meghalt az Avicii néven elhíresült Tim Bergling. A világszerte híres lemezlovas alig töltötte be huszonnyolcadik életévét, amikor ma délután Omán fővárosában, Maszkatban holtan találták egyelőre ismeretlen okokból.
 
A svéd származású DJ csupán 18 éves volt, amikor komolyan elkezdett zenével foglalkozni. Pályafutása elején még Tim Berg néven forgatta a lemezeket, ekkori legismertebb száma a Seek Bromance, amit 2010-ben adott ki. Ezután vette fel az ikonikus művésznevet, amit mára már mindenki azonosítani tud a szőke sármőrrel. Arra a kérdésre, hogy miért pont az Avicii nevet választotta, egy interjúban azt válaszolta, hogy korábban mással is próbálkozott, de ez, mint a buddhizmusban a pokol legmélyebb szintje, magával ragadta és később teljesen összefonódtak. 
 
A karrierje ezután szinte szárnyalt és megmászta a legmeredekebb hegyet is a Levels című számával, ami csak a kezdet volt. Számos ismert dala jutott a toplisták csúcsáig, mint a Wake Me Up, You Make Me, Hey Brother és a Waiting For Love. Nem pazarolta a tehetségét, amit 2012-ben a brit DJ Mag magazin száz lemezlovas közül az előkelő harmadik hellyel honorált. A dobogó alsó szintjét a következő évben sem tudták elvenni tőle. 
Sajnos a féktelen életmód nem tett jót az egészségének, többször is kórházba került emiatt. Saját bevallása szerint is gondjai voltak az alkohollal, ami tönkretette a szervezetét és emiatt súlyos hasnyálmirigy-gyulladás alakult ki nála. 2016-ban állapotára hivatkozva végleg visszavonult az koncertezéstől. A komoly betegség ellenére a munkát ekkor sem hagyta abba és 2017-ben Levan Tsikurishvili rendezésében dokumentumfilmet is forgattak róla True Stories címmel. Avicii egyébként többször is járt Magyarországon, többek között a Balaton Soundon és a Szigeten is. Sőt, a For A Better Day és a Pure Grinding klipjét hazánkban forgatta. 
 
A kétszeres Grammy-jelölt DJ-t és zenei producert a napokban jelölték a Billboard Music Awardra, amit a közösségi oldalán köszönt meg. Az egész zenei világot megrendítette a halála híre, számos zenésztársa szomorúan búcsúzik tőle. Egy igazán kiváló képességű fiatal zenész volt, aki még ennél is többre vihette volna. Részvétünk.