Egy kalandos élet emlékére

Hosszú betegség után, 2019. január 20-án budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és filmproducer, aki több tucatnyi munkájával igen gazdag életművet hagyott hátra.

Andy Vajna nevét sok ember ismeri, hiszen olyan filmekben működött közre, mint például: Az emlékmás (1990) Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben, A skarlát betű (1995), ami alapjául Nathaniel Hawthorne azonos című regénye szolgált, illetve a Sylvester Stallone nevével fémjelzett Rambo-filmek. A magyar alkotások közül az ő produceri munkájához köthető az 1997-ben megjelent, nézettségét tekintve az egyik legsikeresebb magyar film, A miniszter félrelép című vígjáték, valamint a 2006-os Szabadság, szerelem is. Ezek mellett az ő ötlete volt a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása 2011-ben a hazai filmgyártás megerősítésének céljából. Ez az állami szervezet nyújtott anyagi és szakmai támogatást a Nemes Jeles László rendezte Saul fia című Oscar-díjjal jutalmazott alkotásnak is.

Andy Vajna, aki hosszú, meglehetősen mozgalmas életet tudhatott magáénak, Vajna András György néven látta meg a napvilágot Budapesten 1944-ben, majd 1956-ban elhagyta Magyarországot és Amerikában telepedett le.

Későbbi éveiben számos dologban kipróbálta magát, dolgozott fodrászként és parókakészítőként is, de az igazi nagy sikert a filmes szakma hozta meg számára. Az 1970-es években ismerkedett meg a libanoni származású Mario Kassarral, akivel a későbbi évek során üzlettársakká váltak, és megalapították a Carolco Pictures nevű filmvállalatot.

 

Amerikai üzleti vállalkozásai is izgalmasan alakultak: az Egyesült Államok adóhatósága éveken keresztül aktív figyelmet fordított a különböző offshore-számlák és zűrzavaros könyvelésekkel kapcsolatos gubancok kicsomózására, de Vajna végül megúszta a többmilliós büntetés töredékének kifizetésével a kalandot.

2007-ben Demján Sándorral karöltve megnyitotta a Fejér megyei Etyeken álló, Korda Sándorról elnevezett filmstúdió-komplexumot, a Korda Filmstúdiót (Korda Sándor producer és filmrendező volt, valamint ő alapította a London Films filmstúdiót 1932-ben -- a szerk.).

2009-ben rákot diagnosztizáltak nála, ekkor mindent megtett a betegség legyőzése érdekében és sikerrel is járt.

2011-ben kinevezték Vajnát a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak. Ezzel az ő feladata lett többek között az állami tulajdonban lévő filmstúdiók szakmai felügyelete, valamint javaslatokat tehetett a kalózkodás kiküszöbölése érdekében, illetve a hazai filmgyártás fejlesztésére is.

A filmiparon kívül Vajna megvetette lábát mind a virtuális, mind a valóságos játékbarlangok fényes padlóján is: Budapest összes kaszinójának koncesszióját bezsebelte, ezen kívül az online kaszinók esetében is egyeduralomra tett szert.

A 2015-ös év során az ő tulajdonába került az állami kölcsönből megvásárolt TV2, aminek az arculata azóta is szépen idomul a kormánypárti elképzelésekhez. Vajna az ezt követő évben megvásárolta a Rádió1-et, 2017-ben pedig a Lapcom Zrt. vándorolt át hozzá egy időre.

Munkája mellett a sajtó rendszeresen cikkezett a magánéletéről, Andy Vajna ugyanis nagyon kedvelte a csinos fiatal hölgyek társaságát. Első feleségével, a kínai származású Cecivel csupán rövid ideig tartott a kapcsolatuk, egy közös gyermekük született, Justin, aki tizenkét évvel ezelőtt öngyilkosságot követett el.

Majd évekig együtt élt például Dobó Katával, néhány évig randevúzott egy huszonéves modellel, míg végül a nála jó pár évvel fiatalabb Palácsik Tímeánál állapodott meg, akit 2013-ban feleségül vett.

Munkásságát tekintve Andy Vajna igen tartalmas és egy cseppet sem unalmas életet élt, amit szinte a semmiből épített fel rengeteg munka befeketésével. Nyugodjék békében!