Egy férfi - négy nő

Gondolkodtatok már azon, milyen lehet a világ egyik legnevesebb írójának felesége lenni? Vagy a második, a harmadik, esetleg a negyedik feleségének? Ernest Hemingway élete telis-tele volt örömmel, kínnal, kalandokkal és nőkkel. Naomi Wood regényében a négy Mrs Hemingway szemszögéből kapunk betekintést a család magánéletébe.

Hadley, Pauline, Martha és Mary. Az 1920-as és 1960-as évek között mind a négyen viselhették hosszabb-rövidebb ideig a Mrs Hemingway nevet, és belekóstolhattak, milyen is az élet egy híres író oldalán.  Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy többnyire nem olyan, mint képzelték. A kezdeti nagy szerelem és udvarlás rózsaszín szemüvegét rövid időn belül megrepesztették és össze is törték a mindennapok nehézségei, melyek szép lassan a családi egység meglazulásához, majd felbomlásához vezettek. Bár a regény maga nem egy vidám tündérmese, mégis azt mondhatom, hogy gyönyörű.

A történetek rendkívül hitelesen szemléltetik a kort, amelyben születtek. Végig a szemünk előtt látjuk a Hemingway család aktuális otthonát, az akkori divatot, a háborút, és a boldogulás nehézségeit. Számomra a legkülönösebb vonása a könyvnek, hogy olvasás közben mind a négy feleséggel együtt lehet érezni, és maximálisan meg lehet érteni a helyzetüket. A könyv felépítését látva biztos voltam benne, hogy a végére érve lesz majd egy kedvenc Mrs Hemingway-em, de a mai napig nem tudnék választani közülük.

Ez a regény egyik leggyönyörűbb vonása, ahogy bemutatja, hányféleképpen szerethetünk valakit, és, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Hadley kissé naivan és hihetetlen odaadással szerette Hemingwayt. Pauline szerelme már az őrület határát súrolta, élete végéig nem szűnt meg szeretni egykori kedvesét. Martha eleinte szkeptikus volt kapcsolatukat illetően, hiszen tudta, micsoda nőcsábász hírében áll udvarlója, ám végül ő sem tudott ellenállni a férfi varázsának. Mary volt a legfiatalabb feleség, és egyben az utolsó, aki a végsőkig kitartott férje mellett, kapcsolatukat a remény tartotta életben.

Ernest Hemingway nem volt egy egyszerű személyiség. Vonzó volt és jóképű, értelmes, megnyerő, imádták a nők. A kezdeti szimpátia és vonzalom után következtek az egyre nehezebb időszakok a házaspárok életében. Annak ellenére, hogy a férfi mind a négy feleségét szenvedélyesen szerette, hihetetlenül szeszélyes is volt, hangulatingadozásai kiszámíthatatlanok voltak. A dührohamokat és veszekedéseket feleségei a végsőkig tűrték, viszont Martha volt az egyetlen Mrs Hemingway, aki elhagyta a férjét, és nem várta meg, míg ő vet véget a kapcsolatnak. Mind a négyüket erős nőknek tartom, rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük az együtt töltött évek során, melyek lelkileg és fizikálisan is megviselték őket. Mégis talán Mary-nek volt a legnehezebb dolga, akinek végig kellett néznie, ahogy férje lába alól kicsúszik a talaj. Hemingwayen élete utolsó éveiben úrrá lett az üldözési mánia, paranoid téveszméi voltak, depresszióba zuhant, és továbbra sem vetette meg az alkoholt.

Amellett, hogy a regény részletes betekintést nyújt a házaspárok magánéletébe, számos alkalommal pillanthatunk be más hírességek életébe is egy-egy közösségi esemény kapcsán. Így például sokat megtudhatunk a Fitzgerald és a Murphy házaspár kapcsolatáról is, akik Hemingway-ék jó barátai és a fejezetek visszatérő szereplői. Időről időre olvashatunk arról is, miként birkózik meg Ernest Hemingway, az aktuális celeb, az őt nyaggató, mai értelemben leginkább a paparazzihoz hasonlatos ereklyegyűjtővel, aki bármit megtenne azért, hogy néhány írásos emlék birtokosa lehessen. Kettejük játszmái olykor már komikusnak hatnak, mert maga a helyzet nagyon is jól párhuzamba állítható a mai világ hírességeivel és azok fanatikus rajongóival.

Naomi Wood regénye valós levelezésekből és egy nagyon átfogó és alapos kutatás eredményeként született, ugyanakkor fiktív elemeket is tartalmaz. Olvasás során a történet annyira magával ragadó, hogy bár tisztában vagyunk vele: nem minden szava igaz, sőt, talán egyes karakterek sem valósak, egy pillanatig sem feltételezzük egyetlen részletről sem, hogy ne történhetett volna pont ugyanígy. A Mrs Hemingway kétségtelenül egy letehetetlen könyv, amely egy olyan korba, olyan emberek világába repíti vissza az olvasót, amiről úgy gondoljuk sokat, de legalábbis eleget tudunk. A helyzet viszont az, hogy mind tévedünk.