Droghasználati útmutató Hollandiából

 
Ha Hollandiára gondolok mindig beugranak a legjellemzőbb sztereotípiák. Bevillan a kép, hogy mennyire lazák, természetesek, intelligensek és persze meglehetősen liberálisok. A Drugslab nevű youtube csatorna rizikós témát boncolgat, kérdéses azonban, hogy mindenhova az az üzenet jut el, amit célként kitűztek maguk elé. 
 
A holland kormány által támogatott kezdeményezés minden videója elején leszögezi, hogy a szándékuk itt nem a drogok használatára való sarkallás, csupán egy kis ismeretterjesztő, ami beenged mindenkit a narkó sötét világába. Ennek a szövegnek a pár másodperces bevágásával minden felelősséget ledobnak magukról, és így már nyugodt szívvel kezdődhet is a videó. A megvalósítás hívogató, vakítóan fehér fogú és lehetetlenül kékszemű fiatalok lövik be magukat ugyanabban a laborban, ahol nagy valószínűséggel korábban őket is összedobta Utónium professzor. 
Mindenek előtt bemutatják magát a kipróbálandó kémiai anyagot, a holland nyelv kiejtésének kedves megfejthetetlenségével. Egy gyors kő-papír-olló és már meg is van, hogy aznap ki a szerencsés, aki felszippanthat egy adag kokaint. Felhelyeznek pár kütyüt az áldozatra, amivel mérik testhőjét és pulzusát, és ez után grammra pontosan kimérik a drogot, ami az aznapi uzsonnaként fog szolgálni. Mindig ketten vannak a laborban, aki éppen nem azon ügyködik, hogy - csakis oktatási céllal – beálljon, mint a gerely, az megfigyelőként végig kíséri és asszisztálja az egész folyamatot. Az aktuálisan bevetett drog hatásait úgy mutatják be még erőteljesebben, hogy ügyességi vagy memóriajátékokat játszatnak velük, amelyeket legtöbbször tisztességesen végigbénáznak. A kipróbált szerek között van az LSD, kokain, varázsgomba, hasis, speed, nevetőgáz, valamint a GHB másnéven Gina.
 
Ahogy már említettem az egész kezdeményezés fő célja nem a kábítószerek népszerűsítése, hanem hatásainak bemutatása, és fontosnak tartott tények megosztása, ami érinti a drogokkal élő embertársainkat. A kemény droghasználók nem tekinthetők célközönségnek. Senki nem fog kismérleggel porokat méregetni miközben megy előtte egy Drugslab videó, mint valami minőségi kábítószer adagoló tutorial kezdőknek. 
 
A videók nagyrészt pozitív és vidám hangulatban telnek. Persze ez főleg a drogok hatása miatt alakul így, hiszen a legtöbb szer ebben a laboratóriumi környezetben euforikussá és ellazulttá teszi az embert. Pontosan emiatt lenne nagyon fontos a videókban ellensúlyozni a drogok hangulatunkra mért „pozitív” hatását, nehogy végeredményben azt a következtetést vonják le a kíváncsi tizenévesek, hogy a látottak megegyeznek a valósággal. Túlságosan steril a környezet, amelyben folynak a próbálgatások, a valóságban számolni kell még rengeteg torzító tényezővel, ami nagyban befolyásolja a végeredményt. Ezek mellett, a felvételeken látható bódult tekintetek láttán és az alanyok által elmondott hallucinációk hallatán kétszer is meggondolja az ember, hogy valóban menő dolog-e ennyire nem tudatában lenni a valóságnak. 
 
Fontos mindvégig észben tartani, hogy itt még mindig a drog a téma. Bármennyi nevetgélés és táncikálás van a képernyőn, az okozója ugyan abba a családba tartozik, mint az általában elrettentő példaként felhozott heroin. 
 
Ha sikerül elkülöníteni magunkban a Drugslab által elénk tárt hamiskás világot, nem tévedhetünk olyan útra, ami végül mást rejt, mint amit vártunk. A drogok és a kellemetlenül szép emberek iránti természetes kíváncsiságunkat pár rész megnézésével könnyedén redukálhatjuk, de ne várjunk világmegváltó, emberiségmegmentő hadjáratot.