Csomagok vs. posta 1-0

Az ünnepek elteltével mindenki visszatér a hétköznapjaiba, elteszi a karácsonyi díszeket és szemezget az új holmikkal, amiket kapott. Legalábbis a szerencsések. Vannak olyanok is, akiknek bizony a meglepetés elmaradt, mivel az ajándékuk a postán töltötte a Szentestét és csak a napokban kapták kézhez a csomagjukat. 
 
A legtöbb ember számára a december egyet jelent a karácsonnyal és az akörüli előkészületekkel. Ha pedig netalántán nem éreznénk át, minek a nagy hűhó, a bevásárlóközpontok és reklámok már novemberben tesznek arról, hogy lenyomják a torkunkon a karácsonyi hangulatot. Az ünnepekre való felkészülésben a legnagyobb gondot általában az ajándékok kiválasztása és beszerzése okozza. Ugyanis nem mindegy mit, mikor és honnan veszünk.
Ünnepek előtt általában az emberek ellepik a várost és az üzleteket, kutatva a megfelelő ajándékot mindenki számára. Egyszerű módszer, csak bemegyünk, levesszük a polcról a csodaszép hercegnőbabát, irány a pénztár és meg is van. Egy letudva. De az a hatalmas tömeg, a rengeteg ideges, kapkodó ember és a felesleges stressz elég kiábrándító tényezők. Ezért sokan inkább az online vásárlást választják, mert az gyors és egyszerű. Ráadásul nem emelkedik meg jelentősen a tömegiszonyszintünk sem. 
 
Az utóbbi pár évben egyre népszerűbb alternatíva lett az online piac. Az embereknek tetszik ez a stresszmentes, kényelmes vásárlás, amit pár kattintással elintézhetnek. Persze ennek is vannak buktatói és veszélyei. Például kicsi lesz a méret vagy az új égszínkék kasmír pulcsi inkább hasonlít egy kinyúlt bevásárlószatyorra. Sőt az is elég gyakori, hogy egyszerűen elvesznek a csomagok az éterben és sosem érkeznek meg. Személy szerint én imádok online vásárolgatni, elsősorban külföldről. Nagyon jó áron viszonylag jó minőségű termékeket rendelhetek, sőt legtöbbször szállítási költséget sem számolnak föl. Nem is gondolná az ember, hogy egy többszáz kilométeres utazás során a legnagyobb gondot éppen a helyi kézbesítés okozza.
 
Már december elején beköszönt a káosz és a postákat elárasztja a tömérdek csomag és levél. Eddig látszólag meg tudtak birkózni a küldeményáradattal, ám néhány éve ez kezd túlnőni rajtuk. Tavaly előtt nagy visszhangot kapott a megromlott madár esete a hírekben, miszerint karácsony előtt feladtak egy sütésre váró húst, de a lassú kézbesítés miatt csak az újévben kapták meg az akkorra már zöldre aszalódott szárnyast.  Tavaly karácsonykor annak reményében, hogy ezt kiküszöbölheti, a posta azt mondta, „Állj!” Nem szállítottak ki levélküldeményeket és csomagokat, csak az értesítőkkel dobálták tele a postaládákat. Ez persze hatalmas felháborodást keltett mindkét oldalon. A vásárlók idegesek voltak, mert nem kapták kézhez a rendeléseiket, minden egyes küldeményért be kellett slattyogni a postára, és a postások is idegesek, mert ők vitték a rossz hírt.
Míg az emberek mérgelődtek, a postákon egyre csak gyűltek és gyűltek a csomagok, nem beszélve a kígyózó sorokról. A dolgozók még sosem látott munkaerőhiányról beszéltek. Mindeközben pedig a posta roskadozott a nagy mennyiségű ember, küldemény és panasz alatt. A zseniális megoldásuknak köszönhetően a postásokról ugyan levették a terhet, de azzal a mozdulattal rátették az ügyintézők vállára. És, hogy teljesen belopják magukat az emberek szívébe, bár még csak pár napja kezdődött el a 2018-as év, a posta nem tétlenkedett és kiadott egy közleményt, mely szerint egyes szolgáltatásoknak január 16-tól emelkedik az ára. Noha elmondásuk szerint az áremelkedés minden esetben három százalék alatti marad, az emberek biztos nem fognak örülni az ismételt emelésnek. Hiszen nem rég, tavaly októbertől növelték a postai csomagautomaták árát több, mint 80%-kal. 
 
Minden évben a karácsonyi időszakban remeg meg a posta, bár 2017 sem hozta meg a tökéletes megoldást és védekezésképpen inkább csak az árakon emeltek, talán majd idén sikerül kiagyalni valami okosabbat. A tanulság pedig az, hogy mindenki időben kezdje el a karácsonyi ajándékvásárlást, ha külföldről rendel, hogy legyen mit adnia az ünnepekkor és, ha már túl késő, marad a hétköznapi boltról boltra járkálás. Ha pedig a csomagküldési opciót választjuk, számoljunk rá még pár forintot az ünnepi büdzsére.