BTK iránytű-dupla

Ahogy Pécsen az egyenes irány meghatározása is kissé kacifántos – elég csak végigmenni a Hungária úton –, úgy a Bölcsészettudományi Kar is több egy egyszerű kockaépületnél. A következőkben bemutatjuk a BTK látszólag bonyolult szerkezetét és a legfontosabb helyeket.

 

A BTK-nak a fő épülete az Ifjúság útján található, de vannak tanszékek a Rókus utcában és a Zsolnay Negyedben is. Az épületegyüttes összesen öt részre tagolódik: „A”, „B”, „C” „D”, „E” és „M” épületre. Az Ifjúság útján, ha besétálsz a főbejáraton, rögtön az „A” épületbe érkezel. Itt található többek között a porta, a Szolgáltatói Iroda és a Szenes is. A „B” részleg a diákság körében népszerű Paulus kávézó mellett foglal helyet. A „C” épületet a legegyszerűbben úgy találod meg, ha az „A” épület portája után balra fordulsz, végigmész a folyosón, ki az ajtón, és ismét balra tartasz. A „D” épület legfőbb nevezetessége a Tanulmányi Osztály. A legkönnyebben úgy találhatsz oda, ha az imént említett módon balra kimész az „A” épület portájánál, és felmászol a dombra.

Az „M” épület néhány percnyi sétára található az Ifjúság úti épületkomplexumtól, a Rókus utcában. Ez az árnyékos udvarral rendelkező sárga épület a néprajzosok, történészek és szociális munkások búvóhelye. Az „E” épület a város megújult részén, a Zsolnay Negyedben található, ahova a 2-es vagy 30Y buszokkal juthatsz el. Bővebben a Negyedről szóló cikkünkben informálódhatsz.

Ugyan most már tudod, hogy melyik épületet hol kell keresni, de ez korántsem jelenti azt, hogy ezek után könnyedén meg is találod a keresett termet. A gólyák szemében a BTK az első hónapokban úgy festhet, mint egy csapdákkal teli labirintus – tele sötét folyosókkal, fehér köpenyes diákokkal és régi fotelekkel. Az „A” épület két szárnya közt félemeletnyi különbség van, így némiképp kockázatos liftbe szállni, mert nem tudhatod, hol lyukadsz ki. A három lift közül ugyanis kettő félemeletenként megáll, azonban a harmadik csak szintenként. Szerencsére néhány hónapja feliratozták a nyomógombokat, így könnyebbé vált az emelet megválasztása. Ha nagyon elveszettnek érzed magad, segítséget kérhetsz a portásról vagy egy felsőbb évestől.

AULA: Az egyetemi élet csomópontja. A bejárat kávéautomatáin túl található csarnokban keresztezik egymást az egyetem legforgalmasabb csapásai, ezért kiváló találkozási pont. Lyukas órák idején remekül lehet tanulni a „kacsaúsztató” körül álló asztaloknál, és a könyvtár is könnyen elérhető, a galériáról nyíló ajtó mögött bújik meg. Havi rendszerességgel található itt valamilyen rendezvényt; fotókiállítások mellett véradást és ékszer-, valamint könyvvásárt is szoktak tartani.

BOTANIKUS KERT: A BTK babiloni függőkertje. A vadregényes fás terület kis útjai, a halkan csobogó, aranyhalakkal teli szökőkút és az elképesztő növényeket rejtő üvegház bármikor képes rá, hogy száműzze az órák vagy a vizsgák okozta stresszt.

PACSIRTA: A főépületben található diákétkezde, mely közel van, így általa gyorsan csillapítható a gyomorkorgás.

PAULUS: A „B” épület tőszomszédságában található remek étterem. Finom, megfelelő mennyiségű étel és rendkívül nagy italválaszték várja a hallgatókat, karnyújtásnyira az egyetemtől.

SZENES: A BTK-sok második otthona, mélyen az egyetemi labirintus belsejében. Nevéhez hűen valóban egy sötét helyiségről van szó, ami a nappali órákban kiválóan alkalmas internetezésre, két óra közötti rohanásban pont van idő gyorsan bedobni itt egy kávét, éjszakánként pedig buli helyszínné alakul.

Interaktív térkép: http://old.btk.pte.hu/interterkep.html