Brüsszel: terror miatt zárva

A magyar és nemzetközi média most a brüsszeli eseményektől hangos. A kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet. Ezt mi is tapasztaltuk megérkezésünk pillanatában.
Egy barátommal szeptember közepén úgy döntöttünk, november 21-én kihúzunk még egy dolgot a Bakancs-listánkról. Az úti cél Brüsszel, a sokak által kedvelt város, a finom sörök és történelmi emlékek fellegvára. Érkezésünkkor azonban más élményben volt részünk, mint amire számítottunk. November 21-én reggel, a terrorfenyegetettség miatt város négy metróvonalát és a felszín alatt közlekedő villamosokat teljes hosszukban lezárták.
A központi pályaudvar tele volt tanácstalan, munkába igyekvő emberekkel, utasokkal és felfegyverkezett rendőrökkel, katonákkal. Egy kedves rendőrnő kiigazítása után tudtuk meg, hogy miért ezek a korlátozások, az információs irodában pedig azt tanácsolták, inkább gyalog menjünk, a nevezetességek nagy része amúgy is a közelben, a központban van. A szakadó eső ellenére még voltak bátor turisták, akik velünk együtt kíváncsian fényképeztek, kameráztak, de az idő múlásával egyre kihaltabb lett a város. Sok múzeum és bolt egymás után zárt be, vagy egész egyszerűen ki sem nyitott aznap. Ilyen volt a Heysel parkban lévő egyik legnépszerűbb emlékmű, az Atomium is, amelynek bejáratánál egy sebtében nyomtatott üzenet jelezte, hogy a veszélyre való tekintettel nem látogatható a kilátó.
Sebaj, utolsó reményünk a méltán híres belga sörök voltak.
Szerencsére a kisboltok kitartóan nyitva tartottak, viszont késő délutánra már a központi vendéglátóegységek nagy része bezárt. A főbb turisztikai pontokon, mint a Grande-place-on lévő Városháza, vagy a Place de la Bourse, egyre több katona, rendőr, nemzeti és külföldi tévériporterek, fotósok jelentek meg, és még a McDonald’s is bezárt. Egy hónappal ezelőtt még meglepő, sőt félelmetes lett volna ez a látvány, viszont a mostani események fényében nem meglepő, hogy a helybeliek és sok turista számára is már-már megszokottak az ehhez hasonló intézkedések.
Szerencsére nem történtek zavargások, a brüsszeliek nagy része az utasítás szerint, együttműködően inkább otthon maradt. Kellemes meglepetést okozott, hogy a kocsmáros bácsitól a három nyelvet beszélő információs pultos hölgyig mind nyugodtan és kedvesen válaszoltak az őket bombázó kérdésekre, ha pedig nem tudtak valamit, elküldtek egy olyan helyre, ahol lehet sört kapni, vagy jegyet venni. Az állami szervekről is csak pozitív véleményt lehet mondani. Az őrök, katonák és rendőrök szervezettek és türelmesek voltak, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jelenlétük ne keltsen félelmet.
A brüsszeli kirándulásunk tehát nem éppen a tervezettek szerint alakult, de mindenképp hatalmas élménnyel gazdagodtunk. Vasárnap reggeli hazaérkezésünk után a terrorveszély továbbra is fennáll, hétfőtől pedig már az oktatás is szünetel.