Bölcsészet- és társadalomtudományi szakok kerülnek helyükre a pécsi Bölcsészkaron

A PTE Szenátusának 2017. november 9-i döntésével fontos állomásához érkezett az a reintegrációs folyamat, amelynek keretében számos bölcsészet- és társadalomtudományi képzés tér vissza az Egyetem Bölcsészettudományi Karára. A szakokat az egykor a Bölcsészkarból kivált Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Kar (FEEK), majd a szekszárdi székhelyű Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) Pécsi Képzési Központja (PKK) gondozta. A döntésnek megfelelően a képzéseket már az idei Felvételi Tájékoztatóban a Bölcsészkar hirdeti meg, ezáltal a hallgatók és a szakok oktatásában közreműködő kiváló egyetemi oktatók, kutatók is egy stabil működésű, a nemzetközi oktatási portfólióját dinamikusan bővítő karra kerülnek.
 
Döntően a könyvtártudomány, a közösségszervezés és a művelődéstudomány, valamint az emberi erőforrás tanácsadás és andragógia képzései kerülnek át: tanárképzések, egyetemi alap- és mesterképzések, szakirányú továbbképzések.

Ha konkrétan szeretnénk megnézni ezeket a szakokat, akkor elmondhatjuk, hogy a választható osztatlan tanárképzések bővülnek a könyvtárostanár és a közösségi művelődés tanár szakirányokkal. Míg az egyetemi alap-, mester- és tanárképzések az informatikus könyvtáros alapképzés, a közösségszervezés alapképzés, az andragógia mesterképzés,  az emberi erőforrás tanácsadó mesterképzés (angol nyelvű képzésként is), a könyvtártudomány mesterképzés, a kulturális mediáció mesterképzés, a kulturális örökség tanulmányok mesterképzés (levelező tagozaton)  és a tanár-könyvtárostanár mesterképzéssel gazdagodnak. Ezeken kívül nem szabad megfeledkezni a szakirányú továbbképzésekről sem, ahol olyan új szakoknak örülhetünk, mint az andragógus pedagógus, a biblioterápia, a dokumentumkezelés információs és kommunikációs technológiai (IKT) alapjai, az információs műveltség és a könyvtárpedagógia alapjai, a kulturális projektmenedzser, a munkavállalási tanácsadó, az önkormányzati kommunikáció, protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező, a Public Relations és szóvivő, a személyügyi szaktanácsadó vagy a személyügyi szervező. 

Tehát az új szakok, szakirányok 2018. szeptemberétől a BTK-n kerülnek meghirdetésre, várva ezekkel minden új felvételizőt.