Az vagy, amit megeszel

 

Állsz a sorban, szurikátaként nyújtogatod a nyakad. A fejedben nagyjából már összeállt a kép, számolgatod, mennyibe is kerül az uzsonnád, de amikor a pult másik oldaláról a hölgy kedvesen megszólít, úgyis megint pogácsát kérsz, melynek árát még mindig nem tudtad megjegyezni. Ismerős? Akár igen, akár nem, mi most eldöntjük helyetted, hol mit rendelj ezer forintból az egyetemen.

Fektessük le az alapokat. Az átlagos, valamilyen szinten egészséges uzsonna tartalmaz egy szendvicset, üdítőt, gyümölcsöt és az elengedhetetlen kávét. Persze senki nem haragszik meg, ha kiegészíted egy kis csokoládéval.

Elsőként dobjuk a boncasztalra a főépület szívében elhelyezkedő Pacsirta éttermet. A figyelmes üzemeltetők segítenek nekünk a döntés megszülésében azzal, hogy különböző menüket ajánlanak. Mi a rántott szeletes zsemle menüt választottuk, amely egy rántott húsos szendvicset és egy fél literes üdítőt (esetünkben Sprite-ot) kínál 650 forintért. A napi C-vitaminfogyasztásunkat egy 100 forintos almával, koffein adagunkat pedig 250-es cappuccinoval fedeztük. Rövid számolás után boldogan konstatálhatjuk, hogy ez pontosan annyi, mint a tervezett összeg.

Mint azt a mellékelt ábra is mutatja, a zsemle igencsak válogatós pékáru, két fele közt nemigen tűr meg más élelmiszert nagy mennyiségben. Egy-egy szelet zöldségnek, illetve a forró olajat megjárt lisztes-tojásos-zsemlemorzsás sertéshúsnak azért sikerült a bravúr. A cappuccino összhatásán kicsit rontott a műanyagpohár, de a kellően édes alma kárpótolt érte.

Már a nevével megnyeri karunk néhány hallgatóját a Rókus utcai Egyetemi bölcsész büfé. A növényekkel kellemes atmoszférát teremtő vendéglátó egységben sonkás-sajtos szendvicset, Mars szeletet, hosszú kávét tejszínnel és szilvás Nesteát rendeltünk. Gyümölcsevő szenvedélyünknek sajnos nem hódolhattunk, ezért édességgel feledtettük bánatunkat. A tartalmas sonkás-sajtos kiflit szívesen fogadta a gyomrunk, az éhséget is sikerült hosszú időre elűznie. A Corso Veronás csészében elegánsan felszolgált gőzölgő kávé a jó beszélgetés egyik kulcsa volt.

Ilyen pozitív kritika után joggal támadhat a kedves olvasó azzal, hogy mi bizony átléptük a megbeszélt keretet. Mi is meglepődtünk, de még kevéske aprónk is maradt az étkezés után. Szendvicset 290, Mars csokit 190, jeges teát 280, kávét 210 forintért kaptunk.

Utolsó állomásunk a nemrégiben felújított Zsolnay Negyedben található Zona büfé. Első észrevételem a sör jelenléte volt, ami kicsit megakasztotta a kutatás menetét, de szerencsére a fényképész kollegina visszarántott a valós világba. Ezúttal már tehettünk egy lépést az egészséges életmód felé egy szép piros almával. A fehérjeadagot egy megrakott hamburger, a folyadékbevitelt egy fél literes kóla biztosította. Nem tudtunk ellenállni az espressonak és a Boci Napolininek sem. A hús kissé furcsa állagú volt, de cserében annyi ketchupot és majonézt tehettünk bele, amennyi jól esett.

Nehéz elhinni, de itt fizettünk a legkevesebbet, holott 5 tételből állt az uzsonnánk. 955 forinttal lett könnyebb a tárcánk, amit most nem is bántunk annyira. A hamburger 350, a kóla 240, a csoki 150, az espresso tejszínnel 95, míg az alma 120 pénzért lett a tulajdonunk.

A rövid összehasonlításunk persze csak a kínálatok egy kis szeletére korlátozódott, tehát könnyedén előfordulhat, hogy más szempontokat figyelembe véve már nem így alakult volna a rangsor az egyetemi büfék körében.