Az isteni Diego öröksége

Elhunyt a futballvilág egyik legikonikusabb alakja, Diego Maradona. A sportág szerelmesei tisztában vannak vele: olyan űr keletkezett, melyet senki sem lesz képes már betölteni. 

„Isten keze”, minden idők legnagyobbja, az argentin labdarúgás megtestesítője – számtalan gondolat kavaroghat az emberben, ha Maradona nevét hallja. Egyet azonban biztosan nem érez: közönyt. Diego ugyanis megosztotta a közvéleményt, a játékosokat és a szurkolókat egyaránt. Van, ami azonban vitathatatlan: Diego Maradona a valaha élt labdarúgók legjobbjai közé tartozik. Az Argentínában és Nápolyban bálványként kezelt legenda 60 évesen, szívleállás következtében hunyt el.

Gyermekkora

A szegénynegyedben nevelkedett Diego Armando Maradonáról hamar kiderült, hogy isteni tehetsége van a labdarúgáshoz.

Az Argentinos Juniors egyesületében bizonyította tudását, de már akkor feltűnt a felnőtt élvonalbeli meccseken is: a félidőben trükkjeivel szórakoztatta a nézőközönséget.

Testvérei közül ketten szintén a focit választották hivatásuknak, ami jól bizonyítja a család elkötelezettségét és szenvedélyét a sportág iránt. 

A fotó forrása: goal.com

A megismételhetetlen pályafutás 

Argentínában kezdte profi karrierjét, majd a Barcelona következett. Maradona azonban nem itt, hanem Nápolyban találta meg otthonát. Hét évet húzott le Olaszországban, ahol kétszer elhódította a bajnoki címet, illetve UEFA-kupát is nyert. 

A déli városban azóta is hihetetlen népszerűségnek örvend, melyet mi sem bizonyít jobban, mint Lorenzo Insignének, a csapat jelenlegi egyik legnagyobb sztárjának nyilatkozata: „nem veszem fel a tízes mezt, mert az Istené”.

A Napoli után a Sevilla csapatához igazolt, azonban mindössze egy év után visszatért hazájába. 

A világbajnok 

Válogatottbéli teljesítménye még klubcsapataiban mutatott játékánál is emlékezetesebb. Az argentinok 1986-ban Maradona hathatós közreműködésével lettek világbajnokok. Anglia ellen megszerezte a híres kezezős gólt, melyet „Isten kezeként” szokás emlegetni, de ha ez még nem lett volna elég, az évszázad egyik leghihetetlenebb találatát is ő jegyezte, miután az egész pályán átcselezte magát. Négy évvel később szintén döntőhöz segítette nemzetét, ekkor azonban be kellett érniük az ezüstéremmel. 

Depresszió, kábítószer és balhék

Ellentmondásos egyénisége miatt gyakran került rivaldafénybe visszavonulása után is. Ki ne emlékezne például a 2018-as világbajnokságon bemutatott ünnepléseire, amikor például teljesen átszellemülve tombolt Argentína továbbjutásakor. 2020 novemberében depresszió gyanújával került kórházba és műteni is kellett egyéb betegségei miatt.. Pár héttel később elérte a vég.

Fiatalok millióinak vált példaképévé, a legnagyobbakkal hasonlítják össze a mai napig. Öröksége vitathatatlan, a futball pedig nem felejt.

A korábbi és jelenlegi játékosok, edzők a közösségi médiában emlékeznek meg róla folyamatosan. 

Lionel Messi soraival búcsúzunk tőle: 

A legnagyobb nem hagyhat el minket, mert Diego örök.”