Az Európai Bizottsághoz fordult az ESU a hallgatói szerződés ügyében

 

A szervezet szerint a szerződés nagy mértékben korlátozza a hallgatók szabad mozgását és kérdéses annak jogszerűsége is. Az ESU február 8-ai sajtóanyagának fordítása itt olvasható: „Az új magyar felsőoktatási törvény nagymértékben korlátozza a hallgatók szabad mozgását. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket és kezdjen azonnali vizsgálatba a törvény jogszerűségét illetően.“ – nyilatkozta Allan Päll, a Hallgatói Önkormányzatok Európai Szövetségének(ESU) elnöke 2012. február 8-án.
 
Azokat a hallgatókat, akik részösztöndíjban vagy teljes állami támogatásban részesülnek, az új felsőoktatási törvény szerződés aláírására kötelezi. E szerződés megszabja, hogy a hallgatók a diplomájuk megszerzését követő 20 évben legalább tanulmányi éveik kétszeresének megfelelő időt magyarországi munkavégzéssel kell, hogy töltsenek. Amennyiben ez nem valósul meg, a hallgató az állam által finanszírozott képzési költségek kamatos visszafizetésére kényszerül.
 
A magyar hallgatók február 8-án este gyertyagyújtással demonstrálnak Budapesten a Deák téren a keretszámok drasztikus csökkentése és a hallgatói szerződés bevezetése ellen. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egész estés virrasztásra készül, annak ellenére, hogy a várható hőmérséklet ezen az estén közel -20 °C lesz. Az estén az ESU képviseletében Rok Primozic elnökségi tag is jelen lesz.
 
Drasztikusan csökkenő állami támogatás
 
Päll hozzátette: „A kormány döntésének köszönhetően drasztikus csökkenés tapasztalható az államilag támogatott képzésekben. Emellett pedig az úgynevezett hallgatói szerződés nagymértékben korlátozza a diplomás fiatalok szabad mozgását, egy modern jobbágyságot kialakítva ezzel.”
 
Az államilag támogatott hallgatók száma jelentősen – 40 százalékkal – csökken, és ezzel 2012-ben már csak 34 000 hallgató tanulhat tandíjmentesen a 2011-es 54 000 államilag finanszírozott hallgatóhoz képest. Bizonyos képzési területeken ráadásul (jogi, gazdasági) állami ösztöndíjas helyek szinte csak Budapesten lesznek elérhetők. Annak ellenére, hogy a HÖOK által október 27-én megrendezett demonstráció bizonyos változásokat hozott a törvényben, az több szempontból mégis hátrányosan érinti a legtöbb hallgatót.
 
Päll egy „vak hentes”-hez hasonlította a magyar kormányt, amely nem csak jelentősen felszabdalja a felsőoktatást, de frissdiplomás hallgatóinak szabad mozgáshoz való jogát is korlátozza. „Ennek azonnal véget kell vetni, mielőtt Magyarország egy nyitott börtönné válik.”
 
Az ESU által az Európai Bizottságnak továbbított levelet itt, magyar fordítását pedig itt olvashatjátok. Az eseményen megtartott sajtótájékoztató anyagát angolul itt, magyarul pedig itt tekinthetitek meg.