Az esküvő, amit mindenki vár

Már most mozgalmasnak számít az idei év a brit királyi család számára, hiszen még csupán májust írunk, ám nem csak a sajtó van tele, de talán már a saját naptárjuk is a család idei eseményeivel. Hiszen nem is olyan rég, április 23-án megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyereke, Louis Arthur Charles. De ami talán még ennél is jobban borzolja az ezen híreket követők figyelmét, az a soron következő királyi esküvő, melyre már nem is kell sokat várnunk, hiszen most, május 19-én az utolsó szabad, házasulandó korú ifjú herceg fejét is bekötik.
 
Harry herceg és az egykor színésznő kedvese, Meghan Markle, valamint a királyi család hivatalosan 2017. november végén jelentette be az eljegyzést, nemsokára pedig már a boldogító igent is kimondják a windsori Szent György kápolnában, ahol a canterburyi érsek adja majd össze az ifjú párt több száz vendég színe előtt – mindezt a Kensington-palota tette közzé Twitter-oldalán. A ceremónia helyszínéül azért is inkább Windsort választották London helyett, ahol Vilmosék esküvője is volt 2011-ben, mivel meghittebb környezetben szerettek volna egybekelni, ám így is mintegy nyolcszáz vendég fogja majd tiszteletét tenni a jeles napon.
A ceremóniát követő esti lagzira már csak a család és az igazán közeli barátok mehetnek el, mely nagyjából kétszáz főt takar. A híresztelések szerint a herceg és Rachel Meghan Markle kedvéért ezen az estén talán újra összeáll a Spice Girls, melyet Mel B egyik riportjából sejthetünk. Az énekes a The Real című talkshow-ban elszólta magát és elmondta, hogy mind az öt Spice Girls-tag szerepel a meghívottak listáján. Természetesen Victoria Beckham megjelenésére számíthattunk, hiszen a sztárpár Vilmosék esküvőjén is a vendéglistán szerepelt, ám kérdéses, hogy csupán véletlen lenne-e mind az ötük részvétele az ünnepségen.
 
Ám az esküvő időpontját talán nem a legszerencsésebben választották ki. Szintén május 19-én tartják az angol labdarúgókupa döntőjét Londonban, így a vőlegény bátyjának, Vilmos hercegnek mint az Angol Labdarúgó Szövetség elnökének kötelessége megjelennie ott is, hiszen az ő megtiszteltetése a kezdőrúgás és a győztesnek járó kupa átadása is. De természetesen nem kell majd sokáig nélkülözni a vőlegény tanúját, aki az este hat órai futball mérkőzést követően visszatér az ünnepségre.
 
Ez az egynapos ünneplés a bridebook.co.uk számításai szerint mintegy 703 millió 747 ezer forintba kerül majd a királyi családnak. A pénz nagy része természetesen a helyszín biztosítására megy el, mivel nem csupán az egész brit királyi család lesz jelen, de mellettük rengeteg híresség is tiszteletét teszi a ceremónián, valamint egy esetleges terrortámadás lehetőségére is fel kell készülniük.
 
Mindezek mellett a brit korona hagyományát folytatva Meghan karikagyűrűje is walesi aranyból készül, mely évtizedek óta bevett szokás. Azonban már az eljegyzési gyűrűre is nagy gondot fordított Harry herceg, melyet ő maga tervezett meg az udvari ékszerésszel, rajta három igen jelentőségteljes gyémánttal. A középső egy botswanai ékkő, mely származását illetően egy fontos helyszínt szimbolizál a pár számára, hiszen egy felejthetetlenül romantikus utazást tettek Dél-Afrika térségében. A két oldalsó kő pedig Diana hercegnő hagyatékából származik, amellyel a herceg édesanyja emlékét kívánja őrizni.
 
De vajon mivel is jár még együtt a hercegnévé válás? Természetesen nem csupán a név és rang változásával, hanem rengeteg formális dologgal is. Vannak írott és íratlan szabályok, amiket egyaránt be kell majd tartania. Mindezen természetesen Katalin hercegné is átesett, így talán Meghannek már könnyebben fog menni, hogy van, aki példaként szolgálhat neki. Ilyen formalitás például a közösségi média használata, ahová ezt követően már nem posztolhat majd kedve szerint szelfiket vagy filteres snapchat képeket, de még a lábát sem teheti keresztbe ülés közben, hiszen nem illendő. Valamint a jövőben nyilvános helyen nem láthatjuk a párt intim pillanataikban, épp úgy, ahogyan hitvesi csókjuk óta Vilmos hercegéket sem. Továbbá valószínűleg egyetlen választáson sem fog szavazni többé, ahogyan a királyi család sem teszi.
Mindezen formális szabályozás Meghan esküvői ruhájára is vonatkozik, így meg van kötve, milyen hosszú lehet a ruha, hogy a vállnak fedettnek kell lennie, nem lehet túl dekoltált és túl harsány sem. A tervező kilétéről sajnos még nem rántották le a leplet, így minderről csupán a most szombaton, magyar időszámítás szerint délután egy órakor kezdődő ceremónián tudhatunk meg többet, melyet a magyar televízió is közvetíteni fog egészen a pár Windsorban tett körmenetének végéig – sajnos a ceremóniát követő esti privát ünneplésre már nem kapunk betekintést.
 
De hogyan lesz egy előzőleg már megházasodott és elvált, B-kategóriás amerikai származású sorozatszínésznőből egyszerre csak hercegné? Nyilvánvalóan lazulni látszik a királyi család köreiben is a vasszigor, hiszen II. Erzsébet nem csupán Károly Dianatól való válását engedélyezte a kilencvenes években, hanem 2005-ös kézfogóját is az előző házasságából kilépett Kamillával, így Harryék frigyével sem tehetett volna másképp. Ám a királyi család koránt sem jár rosszul az újdonsült családtaggal, hiszen Markle elkötelezett feminista, aki gyakran felszólal a női jogok védelmében, kiváló szónok és jártas a politikai életben is.
 
Miután az ifjú pár egybekel, megkapják a Sussex hercege és hercegnéje címet. Ezt követően Meghan hivatalos neve Rachel sussexi hercegné lesz. Így tehát, követve a királyi család hagyományát, kénytelen lesz első nevét használni, legalábbis a formális helyzetekben. A friss királyi pár otthonául a Kensington-palota 1A jelű apartmanja szolgál majd a házasságot követően, így szinte közvetlen szomszédságába kerülnek Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek, ami talán nem is lehetne ennél szerencsésebb, hiszen a pár leendő csemetéi majd könnyű szerrel átszaladgálhatnak az unokatestvéreikhez, Györgyhöz, Saroltához és Lajoshoz.