Az asztrofizika popsztárja – Stephen Hawking emlékére

„Apánk egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem olyan embereknek adna otthont, akiket szeretsz. Örökké hiányozni fog” – nyilatkozták Stephen Hawking gyermekei, mikor bejelentették édesapjuk halálát.
 
Az 1942. január 8-án Oxfordban született brit elméleti fizikust elsősorban a fekete lyukakról és a relativitásról alkotott tanulmányai tették ismerté. Népszerűségét a laikusok számára is érthetővé és élvezhetővé tett populáris könyvei csak növelték az évek során. Tizenhét évesen nyert felvételt az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerezte meg diplomáját kiváló eredménnyel, majd kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, s 1966-ban kiérdemelte a doktori címet. Mindezen nívós célok elérése mellett az ifjú Stephen napjait súlyos betegség árnyékolta be. Az egyetemen töltött évei alatt, kevéssel 21 éves kora előtt egy fajta degeneratív idegrendszeri elváltozást, amiotrófiás laterálszklerózist (röviden ALS-t vagy Lou Gehrig-kórt), a mozgató idegsejtek betegségét állapították meg nála, mely fokozatosan megfosztotta őt járásától, mozgásától, még a beszéd képességétől is, de szenvedélyét kutatásai iránt sosem tudta elvenni.
Stephen Hawking rengeteg kitüntetés tulajdonosa. 1974-ben választották a Royal Society tudományos társaság tagjává, s ezt követően nem sokkal 1978-ban az elméleti fizika terén elért eredményéért Albert Einstein-díjat kapott. Harminchét éves korától töltötte be Cambridge-ben a matematika tanszék „Lucas professzor” posztját, melyet annak idején Isaac Newton is birtokolt. Nagylelkűségéből adódóan tavaly megosztotta velünk 1965-ben írt doktori értekezését, melyet már az első pár napban közel kétmillióan olvastak el. Elképesztő sikerein kívül három fantasztikus gyermekére is büszke lehet, akik mellette álltak a legreménytelenebb időkben is. Számtalan embert inspirált kitartásával és kellően szarkasztikus humorával.
 
„Bár nekünk, emberi lényeknek fizikai korlátaink vannak, szellemünk szabadon bejárhatja az egész világmindenséget.” Stephen Hawking szavait olvasva rádöbbenünk, hogy végtelen számú lehetőség s esély vesz minket körül, csak bátornak kell lennünk és megragadnunk őket. Biztos vagyok benne, hogy a világ egyik legokosabb embere címmel felruházott Mr. Hawking képzelete segítségével eljutott univerzumunk legeldugottabb pontjaira, a legsötétebbektől a legcsodálatosabbakig.