Átlépni a határokat

Célok sokaságát építjük föl nap, mint nap. Mindennek a végére kell járnunk, hogy álmainkat megvalósítsuk, rengeteg küzdelem árán is. Vannak, akik kitapossák maguknak az utat és állják a sarat az utolsó pillanatig is, de fogyatékosságuktól fogva ezt ők nem szó szerint teszik. Pedig lehet, sokkal több megpróbáltatást kell kiállniuk. 

Aimee Mullins nem csak távolugrásban és futásban dönt meg rekordokat, hanem saját korlátjait is képes átugrani. Minden célját megvalósítja: olimpikon, modell, színész és író. Korábban a People magazin beválasztotta a világ legszebb 50 nője közé. Megállíthatatlan, rengeteg energiával és kitartással. Épp csak annyi hátránya volt valaha, hogy szárkapocscsont nélkül született, aminek következtében egy éves korában térd alatt amputálták lábait. 

Legalább 20 műlábat tart otthon és alkalomhoz illően választja ki a megfelelőt. Magasságát is váltogatja, néha 175 máskor pedig 185 centis, de szebben sétál magas sarkúban, mint némelyik nő a saját lábán. A szép lábain állva pedig hirdeti, hogy nem csak a hagyományos orvosi protézis létezik, hanem új lehetőségek kínálkoznak, amiket ki kell használni. Konferenciákat tart, amik során népszerűsíti a protézisekben rejlő lehetőségeket. Az új formának, funkciónak és esztétikának köszönhetően egyáltalán nem érzi magát kevesebbnek, sőt, szupernőként emlegetik. „Pamela Andersonban is több a mű, mégsem ő a fogyatékkal élő.” Aimee úgy váltogatja lábát, mint más a cipőjét, mind e közben lábain nem látszik, hogy protézis lenne. Első divatbemutatóján tölgyfából faragott, díszes lábain sétált a kifutóra Alexander McQueen ruháiban. A csízmának tűnő lábak pedig csak a kezdetet jelentették. Matthew Barney segítségével eltávolodhatott az emberszerűségtől. Egy fotózás keretein belül Aimee állati lábakon lépte át a humán határokat, akár gepárd vagy medúzaként. 

Számára nem az a cél, hogy legyőzze hiányosságait. Igaz rengeteg bukás és krízis áll mögötte, de kíváncsisága és kitartása új lehetőségekre talált. Ez a lehetőség egy jelkép, hogy a protézis viselője képes legyen megteremteni bármit, és aki egykor mozgássérültnek számított a társadalom szerint, az most saját identitásának építésze lehet.