Árvák vonata

A könyv egy idős nő életéről szól, aki elárvult kislányként került az ország másik felébe, családtól családig tengődött, amíg megtalálta a megfelelő, gondoskodó közeget. Javarészt az ő emlékeiről szól a könyv, belecsempészve még egy kamaszlány gondolatait és mindennapjait, aki segít neki kitakarítani a padlását és feleleveníteni ezeket az emlékeket. Bár a korkülönbség köztük igen nagy, egy közös tulajdonságot mégis találhatunk bennük: mindketten árvák. Ez ad alapot a köztük szövődő barátsághoz.

A könyv címe eleinte nem hordoz túl nagy jelentést, ez azonban a könyv olvasatával módosul. Én magam találó címnek gondolom, mert az elárvult gyermekek életének talán egyik legjelentősebb pillanatát ragadta meg, magát az új élet kezdetét, a vonat utat.

Két idősík váltakozik a könyvben, ez még dinamikusabbá teszi a történetet és motiváltabbá, kíváncsibbá az olvasót. Dominánsabb Vivian, az idős asszony életét bemutató történetszál és nem mellőzi a durva, sőt néhol pikáns részleteket sem, valamint nyíltan beszél a nyomorról, amely az árvákra várt. A könyv nyelvezete és stílusa szinte berántja az olvasót ebbe a világba, könnyen együtt tudunk érezni a szereplőkkel, szinte részeseivé válunk az eseményeknek. Pörgős és fordulatos az elbeszélés, alig lehet letenni a könyvet.

Hitelesen írja le a helyszíneket, eseményeket az írónő, ami, annak köszönhető, hogy a Lelencvonat több utasával személyesen is beszélt. Ez volt az a vonat, amely az árva gyermekeket szállította át új lakhelyükre az 1920-as évek Amerikájában. Rendkívül mélyreható kutatás áll a téma mögött, több forrásból szerzett információkkal. Bár a könyv nem igaz történeten alapszik, számos részlete egy-egy utas, vagy ismerős élete által ihletődött meg. Ez teszi igazán átélhetővé a könyvet.
Tetszett, hogy történelmi eseményeket is be tudott építeni a cselekménybe, így például a második világháborút, és egy olyan traumát, mely valószínűleg sok ember életét megváltoztatta.
A történet világos, az ok-okozati szálak jól nyomon követhetőek és tetszett, hogy a cselekedetek mögött meghúzódó motivációt is elmagyarázta az írónő. Kíváncsi lettem volna Molly, a fiatal lány előéletére is mélyebben, valamint a mögötte húzódó érzelmekre, hiszen a mű ezekre eléggé alapozott. Ezen kívül némiképp elnagyoltnak éreztem a jelen időben zajló epizódokat. Talán nehéz lehet a kamaszok világáról írni felnőtt szemmel, mégis kissé tucatnak véltem ezeknek a jeleneteknek egy részét.

Olvastatja magát a regény, jómagam alig tudtam letenni, még a fürdővíz is kihűlt, mikor rájöttem, hogy talán ideje lenne abbahagyni az olvasást. Ahogy olvastam a teljesen más életkörülményekről, némiképp elgondolkoztam a saját életemről is, felülemelkedtem a saját hétköznapi butaságaimon. Összességében egy remek lélektani regény, talán inkább női olvasóknak ajánlanám, de a férfiak sem kell feltétlenül visszarettennie tőle, csupán nem biztos, hogy minden részlet ugyanakkora érdeklődést vált ki belőlük. Régebbi időkről szóló írások rajongóinak kötelező olvasmány, valamint a pszichológia és az emberi elme működése iránt érdeklődőknek is melegen ajánlom.