Apróságoktól a nagyobb dolgokig – Glázer Bálint évértékelője

2018 októberében a szavazatok majd’ 60%-ával választották a PTE BTK HÖK elnökévé Glázer Bálintot, aki 2019. január 2-a óta viseli a tisztséget (a részletekről itt olvashatsz). Csapatának eddigi munkájáról, sikereikről, választási ígéreteikről és a még előttük álló feladatokról kérdeztem.

PécsiBölcsész: Lassan egy éve már, hogy a HÖK elnöke vagy. Milyenek voltak az első hetek?

Glázer Bálint: Beigazolódott a mondás, miszerint minden kezdet nehéz; nekünk is az volt. Január elején vettük át az önkormányzatot, ami sokkal több munkával járt, mint mondjuk egy nyár elején induló, ezért szabadabb ciklus. Nem igazán lehetett rákészülni, de az alelnökségben töltött nyolc hónapom arra elég volt, hogy mindenbe hamar beletanuljak. Viszont korábban mindig volt valaki, akinek meg lehetett kérdezni a véleményét, ezáltal lényegesen kevesebb felelősség nyomta a vállam. Sokkal izgalmasabbak is voltak az elején a reggeli munkakezdések, naponta új dolgok jöttek szembe.

PB: Találkoztál esetleg olyan érdekes, vicces vagy épp szokatlan helyzettel, ami elsőre váratlanul ért?

G.B.: Kettő példát szeretnék mondani; az egyik szerintem nagyon vicces (bár abban a helyzetben annyira nem volt az), a másik pedig nagyon szép, az egyik kedvenc emlékem.

Az utolsó szakestet a Szenesben a pszichológusok szokták csinálni, ez az úgynevezett Pszichomikulás, ahol általában forraltbor a menü. Szakest után bezártuk a Szenest. Valamikor január elején jött a szolgáltató, hogy elvigye a termoszt, amiben melegítettük a bort. Amikor lementem, még jó három liter többhetes forraltbor volt az alján. Gondoltam, kiöntöm a maradékot a mosdóba és kiöblítem vízzel – mindezt zakóban és ingben. Az öntés pillanatában realizáltam, hogy bőven volt még benne narancs és fahéj is, ami természetesen már nem ment le. Kesztyű híján így egy kukászacskó segítségével próbáltam kihalászni a darabokat a vécéből.

Utólag tök szép pillanatként gondolok erre vissza, mert talán ezzel érzékeltethető, hogy egyszer még fontos kérdésekben szavazunk a Kari Tanácsban, majd két perccel később gyakorlatilag a vécében túrok.

Tetszik, hogy ennyire sok mindent kell csinálni, az egészen apróságoktól a nagyobb dolgokig.

A másik pedig egy nagyon megható pillanat volt most, a tanévnyitó ünnepségen. Amikor sétáltam ki a teremből a tanárok mögött, elnéztem jobbra, és rámosolyogtam egy gólyára, akit már ismertem a gólyatáborból. Ő is visszamosolygott rám. Utána rámosolyogtam baloldalon valakire, erre ő is visszamosolygott. Léptem kettőt-hármat és azt vettem észre, hogy balra-jobbra nézek, az egész terem rám mosolyog, miközben én is – akarva-akaratlanul – teljes erőből mosolygok. Ez egy nagyon-nagyon szép pillanat volt.

PB: Eddig mennyiben sikerült teljesítenetek a választási programotokat?

G.B.: Pont pár hete egy elnökségi ülésen beszéltünk arról, hogy már majdnem eltelt egy év. Szépen elővettük a programunkat és megnéztük – ki-ki magának –, hogy hol tartunk. Összegezve azt látom, hogy nagyjából pontjainknak több mint a felét sikerült már megvalósítanunk, néhány komplexebb projekt most van folyamatban és van egy-két dolog, ami nagyobb erőfeszítést igényel, emiatt lehet, hogy túlmutat rajtam. Azt például eddig sajnos nem sikerült teljesíteni, hogy diákigazolvány-matricát át lehessen venni itt a BTK-n. Ez komoly szervezést követel, de rajta vagyunk. 

PB: Mit tartasz eddigi elnökséged legnagyobb sikerének?

G.B.: Három nagy dolog lenne. Az egyik az, hogy egyre többen járunk a Szenesbe. Ez legfőképp Magyar Olivér és Ruskó Máté érdeme, akik rendkívül kreatívan álltak a félévhez, beindították a pénteki bulikat, amik eddig sose működtek. Most általában 150–200 ember van lent nálunk péntekenként, aminek nagyon örülünk.

Nem gondoltam volna, hogy sikerül összehozni, de idén teltházas gólyabált rendeztünk, ahova összesen nyolcszáznál is többen váltottak jegyet.

A színvonalas gólyabálhoz kellett az is, hogy azt idén a TTK-val közösen szervezzük. Nekem volt egy előzetes „nemhivatalos” tervem, hogy próbáljunk annyi pénzt összespórolni az év végére, hogy tudjunk egy igazi nagyfellépős gólyabált rendezni. Idén a Belgával sikerült egy fesztivál nagyszínpados fellépőjét elhoznunk. Rengeteg mosolygós és boldog arcot láttam. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat.

A végére hagytam a legnagyobb sikert, hogy két és fél év szünet után sikerült újraindítanunk a PécsiBölcsész Magazint nyomtatott formájában. A történet röviden úgy néz ki, hogy egy keretszerződés miatt csak közbeszerzéssel tudtunk volna újságot nyomtatni, mindezt nagyjából ötszörös áron. Ezt az akkori HÖK elnökség felelős vezetőként pedig nem engedhette meg magának. Most, hogy ez a keretszerződés megszűnt, egyeztettem Szabó Biankával, a főszerkesztővel, aki örömmel vállalta, hogy újra printet csinál. Bízom abban, hogy szabadon tudunk majd egyetemi újságírást folytatni a bölcsészkaron is. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó csapat dolgozik a PB-benejlődünk.

Fejlődünk. Még mindig van hova, de rajta vagyunk: magamon például azt még egyszer sem éreztem, hogy ne 100%-ig erre koncentrálnék. 

PB: Hova tovább? Mire számíthatunk a HÖK-től 2020-ban?

G.B.: Szeretném, hogy aki utánam érkezik, úgy tudja átvenni a Hallgatói Önkormányzatot, hogy csak felfelé vezet az útja. Alapvetően mindig törekszem a még jobbra.

Ami az elsődleges és legfontosabb feladatom, hogy jövőre le tudjak ülni minden intézetvezetővel egy beszélgetésre, egyeztetni az intézetek és a Hallgatói Önkormányzat álláspontját bizonyos érdekképviseleti kérdésekben.

Ez egy nagyon fontos tervem. Van még pár egyszerűbb és könnyen megvalósítható dolog, mint például hogy tegyünk padot a B épület elé, illetve egy kis tetőt, vagy hogy szerezzünk be még több szelektív hulladékgyűjtőt.

Ami biztos változás lesz 2020-ban, az az, hogy két új tagunk lesz az elnökségben; Fábián Bernadett Schrancz Natáliát fogja váltani kommunikációért és marketingért felelős referensként, illetve új elnökhelyettese is lesz a HÖK-nek. Szép Gergely jelenleg nagyon sok mindent csinál egyszerre, és tanulmányai kapcsán úgy érezte, hogy nyomni kezdik a dolgok. Emiatt úgy döntöttünk, hogy a Szenesben folytatja tovább, maradva a HÖK kötelékében. Utódjának megtalálása még folyamatban van.

Fotó: Szádoczki Virág