„Aki egyszer megtanul teniszezni, az a tenisz szerelmese lesz” – Interjú Magyarné Kiss Ágnessel

Az 1948-as születésű, pécsi Magyarné Kiss Ágnes életében kisgyermekkora óta komoly szerepet játszik a tenisz. Jelenleg 46. helyen áll a 70-75 év közöttiek egyéni világranglistáján, de párosban és vegyes párosban is kiemelkedő eredményeket ért el a közelmúltban. 55 éves kora óta a nevesebb hazai szenior versenyek állandó résztvevője, melyekről szinte kivétel nélkül helyezettként tér haza. Mi szükséges ahhoz, hogy valaki fizikai teljesítőképességének zenitjén túl is a csúcson maradjon? Mi motiválja az embert a több századik versenye után is? Milyen funkciókat tölthet be a tenisz az ember életében? Magyarné Kiss Ágnessel folytatott beszélgetésem során e fontos kérdések mellett még számos érdekességre derült fény e hosszú és mindeddig felfelé ívelő sportpályafutás kapcsán.
 
PécsiBölcsész: Mikor került kapcsolatba a tenisszel? Miért pont ezt a sportágat választotta?
 
Magyarné Kiss Ágnes: Nagyon korán, már hatesztendős koromban elkezdtem teniszezni a bátyámmal együtt, szüleim ajánlására, akik emellett zongorázni is taníttattak minket, amit azonban nagyon utáltunk. A tenisz viszont jó választásnak bizonyult.
 
PB: Mikor derült fény a tehetségére? Mióta játszik versenyszerűen?
 
M.K.Á.: Nevelőegyesületem a Vörös Meteor volt, ahol kezdetben Baranyi Ferenc keze alatt pallérozódtam, majd 12 évesen a PEAC csapatához igazoltam. Itt kezdett el felfelé ívelni a pályám, végigjárva a ranglétrát a klub felnőtt női csapatába is bekerültem, mellyel leginkább a magyar első és második osztályú bajnokság között ingáztunk. 
 
A fotókat Szobonyai Mihály készítette. 
 
PB: Hogyan alakult a teniszhez való viszonya felnőtt korában? Mennyiben befolyásolta a karrierjét a családalapítás?
 
M.K.Á.: A legjobb magyar felnőtt ranglistás helyezésem a 75. hely volt, emellett területi és megyei bajnok is voltam. Első két gyermekem születése alapjaiban véve nem befolyásolta a pályafutásomat, továbbra is jártam versenyekre, csak már kicsit népesebb társaságban. Harmadik gyermekem születése után azonban 10-12 éves szünetet tartottam. 55 évesen, egy balatonboglári nemzetközi versenyen elért tornagyőzelemmel indítottam el szenior pályafutásomat. Az ezt követő években pedig minden versenyemen nyertem valamit, amelyen elindultam. Tavaly a 65-70-es, idén pedig a 70-75 éves korosztályban szereztem magyar bajnoki címet.
 
PB: Hogyan zajlik a felkészülése egy-egy komolyabb verseny előtt?
 
M.K.Á.: Ilyenkor igyekszem minél többször lejutni a pályára, ahol állandó edzőpartneremmel 2-2,5 órát szoktunk gyakorolni. Egyénileg „falazással”, illetve rövidebb futóedzésekkel szoktam készülni a soron következő megmérettetésre. Olykor egy-egy edző tanácsát is igénybe szoktam venni, de anyagi támogatás híján a felkészülésem döntő részében magamra vagyok utalva.
A fotókat Szobonyai Mihály készítette. 
 
PB: Sűrű a versenynaptára? Külföldi versenyeken is képviselteti magát?
 
M.K.Á.: Meglehetősen sok versenyen veszek részt az év során, de ezek kizárólag magyarországi megmérettetések. A külföldi versenyek támogatás hiányában anyagilag túlzottan megterhelőek. A pénz sajnos a tenisz világában is nagy úr, a külföldi, jobban támogatott versenyzők helyzeti előnye is erre vezethető vissza. Több versenyen tudnak elindulni, ezáltal több ranglistapontra tudnak szert tenni, valamint nagyobb lesz a meccsrutinjuk, erőnlétük. Pedig az – amúgy így is erőn felül teljesítő – magyar szenior játékosok képességek terén abszolút nincsenek elmaradva a nemzetközi elittől.
 
PB: Mit tart pályafutása eddigi legkomolyabb sikerének?
 
M.K.Á.: Több, a szívemhez nagyon közel álló sikerre tudok visszaemlékezni pályafutásomból. De talán mind közül kiemelkedik az idén Keszthelyen elért második helyezésem, melyet egy ITF-A kategóriájú (a szenior korcsoportok legrangosabb megmérettetései kapnak ilyen besorolást) versenyen értem el, többek között a második helyen kiemelt cseh riválisomat is legyőzve. Sőt partneremmel a vegyes páros küzdelmeiben is döntőbe sikerült jutnunk ezen a tornán.
 
PB.: Mit kapott a tenisztől élete során? Mi az, ami ennyi idősen, ilyen komoly sikerek után is motiválni tudja?
 
M.K.Á.: Hogy mit kaptam? Életre szóló barátságokat, rengeteg élményt. Emellett pedig egy egészséges, fitt szervezetet, ami szintén nagy ajándék. Motivációs problémáim sohasem voltak, véleményem szerint aki egyszer megtanul teniszezni, az a tenisz szerelmese lesz. Továbbá segédedzői végzettségemnek köszönhetően oktathatok is, elképesztően inspiráló hatással van rám ez is, akár kicsikkel, akár a felnőtt korosztállyal foglalkozhatok.
 
PB.: Figyelemmel követi a nemzetközi teniszélet történéseit? Mely versenyzők játékát kedveli különösen?
 
M.K.Á.: A már nem aktív játékosok közül McEnroe, Agassi és Steffi Graf voltak a kedvenceim. A maiak közül Novak Djokoviccsal szimpatizálok a leginkább. Természetesen nyomon követem a magyar teniszezők pályáját is, mind Babos Tímeát, mind pedig Fucsovics Mártont kivételesen jó játékosnak tartom.
 
PB.: Mik a további tervei? Meddig tervez versenyszerűen sportolni?
 
M.K.Á.: A tenisz számomra egy örök szenvedély, így míg az egészségem engedi, folytatni szeretném a versenyzést. Jó lenne a 85 év felettiek korosztályába eljutni, ahol már kevésbé sűrű a mezőny, így reális esélyem lenne akár komolyabb nemzetközi sikerek elérésére is.