Ahol az utazás és a segítség találkozik…

Mit dolgoznál szívesen? Kertészkedés és ház körüli munkák Japánban? Vagy kárpitos munkák Madagaszkáron? Esetleg nyelvet tanítanál gyerekeknek az argentin pampákon? Netán lovakat gondoznál a svéd Lappföldön, vagy szőlészkednél Katalóniában? Még hosszan folytathatnám a felsorolást, de ezeket a munkalehetőségeket te is megtalálhatod a ’workaway.info’ nevezetű oldalon, amelynek létezéséről felháborítóan kevesen tudnak itthon.
Az alapgondolata rendkívül egyszerű az oldalnak. Egy amerikai ifjú fejéből pattant ki az ötlet a ‘90-es években, hogy önkénteskedjen, miközben világot lát. Ő elutazott Hawaiira, ahol egy part menti büféhez szegődött el szörfdeszkákat mosni napi néhány órában, szállásért és ellátásért cserébe. Olyannyira megtetszett neki ez a fajta szimbiózis, hogy létrehozta a workaway-t, ami azóta is virágzóan működik.
 
A legegyszerűbben úgy juthatsz el a világ bármely pontjára, hogy mindenek előtt regisztrálsz az oldalra, amelynek van egy alap díja (kb. 10 ezer forint), ami egy évre ad hozzáférést a többi regisztrálttal való kapcsolatfelvételre. Ez persze soknak tűnhet, pláne egyetemistaként, ám ha belegondolsz, mennyit legombolnak rólad a különböző repülőjegy-ügyintéző vagy szállásfoglaló oldalak mindenféle címen, nem is olyan vészes ez. Ezután elkezdheted a keresgélést kontinensenként, országonként, valamint államonként, tartományonként, megyénként. Továbbá szűkítheted a keresést különféle munkákra is, úgymint építkezés - ne autópályára gondolj, inkább kisebb-nagyobb ház körüli dolgokra -, tanítás - akadnak olyan helyek, ahová nyelvtanárt keresnek kisgyerekek mellé (ami azért nem mutatna rosszul az önéletrajzodban) - vagy számítógépes segítség – sok hostel keres segítőt, aki a weboldalukat tudná karbantartani. 
 
Miután megtaláltad a legszimpatikusabb helyet és munkát, felveheted a kapcsolatot az ottaniakkal. Leggyakrabban magánszemélyek, családok hirdetnek itt, olyanok, akiknek szükségük van egy kevés segítségre munkájukban. Találhatsz azonban hosteleket, illetve nyári iskolákat is. Tehát, ha felvetted velük a kapcsolatot, megbeszélitek a munka részleteit. Általában napi 4-5 órát kell dolgozni, heti 5 nap, utána, időd többi részében már azt csinálsz, amihez kedved van. Nem ritka, hogy a leírásba belefoglalják, milyen szabadidős lehetőségek vannak, sőt, gyakran biztosítanak biciklit is a számodra, hogy még könnyebben felfedezhesd a környéket. 
Az én első workaway-tapasztalatom most augusztusban vár rám. Az Azori-szigetekre fogok utazni, hogy egy fiatal holland házaspárnak segítsek a ház körül, valamint a mindennapi teendőkben; hogy rendben tartsam a bungalójukat, amit hirdetnek az airbnb-n, és legfőképp, hogy világot lássak. Én már január tájékán elkezdtem keresgélni nyárra a lehetőségek között, mivel elég hamar elkelnek a helyek, a workaway ugyanis külföldön jóval népszerűbb és ismertebb, mint nálunk. 
 
Egy ilyen lehetőséget – véleményem szerint - vétek lenne kihagyni. Előtted az egész világ, bármerre indulsz, tárt karokkal várnak, és csupán az utazást kell fizetned. Meglehet, nem a legolcsóbb elrepülni például Közép-Amerikába, viszont ha már eljutottál oda, akár több hónapig is maradhatsz, és egy ország valódi arcát ismerheted meg, nem pedig azt, amelyet turistaként látnál.