A yolo konnotációi

„Yolo” – olyan ez, mint egy nyelvtani vonatszerencsétlenség, amit undorral vegyes érdeklődéssel méregetünk, miközben elhaladunk mellette, és igyekszünk nem készíteni képeket a kicsavarodott szerelvényekről. Van egy szó ugyanis, ami egyszerre jelenthet valamit és annak az ellenkezőjét is, ez mégsem akadályoz meg minket a használatában. Elég yolo, mi?!

You only live once – amerikai tinilányok mobiltelefonjaiból hozzánk is beköltözött a szegény ember carpe diemje, azaz a „yolo”. Nem közelítünk az őszülő hagyományőrző rosszallásával, mert hát 2013 van. Ha gond nélkül, laza félmosollyal ki szabad mondani azt, hogy „lol”, akkor ezen sem kell fennakadni. Ez csak egy újabb idegen szó, ami beépült a magyar nyelvbe is, nincs ebben semmi különös. Azonban nagyon érdekes, hogy milyen sokrétűen alkalmazható ez a bizonyos szó. Utalhat egy dologra és annak ellenkezőjére is egy személyben, így némi elismeréssel elkönyvelhetjük, hogy nyelvtani szinten is magáévá tette az életérzést, amit közvetít. Emeljük kalapunkat, ez már teljesítmény.

Természetes élőhelyén hasonló sms-ekben fordult elő alapjáraton: „találtunk egy tűt, úgyhogy elmegyünk heroinozni, és védekezés nélkül szexelni, csak előtte még felgyújtjuk ezt a kukát egy lángoló unikornissal, yolo”. Tehát, ez a szó arra szolgált, hogy rövidre zárjon egy hosszas beszélgetést az élet értelméről és a felelősségvállalásról, ahol a képlet a következő: idióta vagyok, mert yolo. Nincsen holnap, lángoljon a benzines kanna, csak egyszer élünk, hurrá!

Mivel azonban bölcsészek vagyunk, egy kicsit elmélázhatunk a nyelv kettősségén és rugalmasságán. Bár az előfordulásának valószínűleg jóval kisebb az esélye, de azért el tudunk képzelni egy hasonló üzenetet: „vigyázok a fizikai és szellemi egészségemre, mert csak egyszer élek”. Tehát azok, akik nem mentek el a fent említett unikornissal kukát gyújtogató kerti partiba, azzal érvelhetnek, hogy nem idióták, mert yolo.

Magyarán azt mondhatjuk, hogy a „yolo” konnotációi között szerepel a felelősség és a felelőtlenség, a moralitás és az immoralitás egyaránt, ami egy meglehetősen izgalmas dolog. Valószínűleg Schrödinger macskája reinkarnálódott egy olyan szó formájában, amelynek csak akkor fixálódik a lehetséges ellentétpárok közül a jelentése, ha egy mondatban realizáljuk – egészen addig élhet is, halhat is, lehet bölcs és lehet ostoba. Olyan ez, mintha a „fehete” szó jelenthetne feketét és fehéret is, vagy épp bármelyik tetszőleges színt, ami épp az adott helyzethez passzol (ennek a joker kártyának a feltalálását amúgy az összes férfi azóta várja, mióta egy barlangban először megesett a „nem is emlékszel rá, milyen színű hiénabőr volt rajtam tegnap” kezdetű veszekedés ősember és ősemberné között).

A „yolo” kettőssége azonban Amerikában a gyakorlatban is megtestesült, Kendrick Lamar személyében. Az MTV idei Video Music Award ceremóniáján, miután Miley Cyrus leküldte a színpadról a rózsaszín plüssmaci-hadseregét, és megszabadult a ruhájának legnagyobb részétől, először szólóban bemutatta, hogyan kell nagy fenék nélkül twerkelni. Majd második lépésként az azóta elhíresült táncmozdulatait az éppen éneklő Kendrick Lamarnak dörgölőzve is prezentálta. Ha nem is tudod, hogy mit jelent a twerkelés, akkor is sejtheted, hogy ez egy meglehetősen yolo pillanat volt Kendrick életében.

Tekerjünk pár héttel tovább, és megjelenik a Lonely Island Yolo című száma. A Coelho-o-méter rögtön elfüstöl, miközben a srácok megosztják velünk életigazságaikat: ne menjetek klubokba, mert a hangos zene árt a füleknek, a barátaitok majd sajnálni fogják, amikor már nem hallanak. A számban pedig közreműködik Kendrick Lamar, aki befektetési tanácsokkal látja el a fiatalságot. Fontos a nyugdíjpénztár és az anyagi biztonság, hiszen csak egyszer élünk. Tehát, adott egy nem túl praktikus szó, aminek az eltérő használási lehetőségeit ugyanaz a személy demonstrálta nekünk a fellépésein keresztül. Most mondja bárki, hogy nem hasznos az amerikai populáris kultúra!

Mit tanultunk mindebből? Leginkább semmit, de nem is kell mindig tanulni... kivéve a vizsgák előtt, de akkor nagyon, mert a másodszori kurzusfelvételért már fizetni kell, yolo.